Kuvaaminen kielletty?

"Kuvauskielto esityksissä on ainakin osaltaan vaikuttanut teatterin suurista kävijämääristä huolimatta alan varsin vähäiseen some-näkyvyyteen. Tulevaisuudessa some saattaa tulla yhä suurempaan rooliin katsojakilpailussa, joten asialle on syytä suoda ainakin muutama ajatus. Kansainvälisessä vertailussa on havaittavissa trendiä, jossa käytäntö on joko luvalla taikka luvatta muuttunut sallivampaan suuntaan." Lue lisää Suomen Teatterit ry:n lakimies Leevi Mentulan blogista

Kuvaamisesta #munteatteri –kampanjassa

Kuvaaminen on sallittua julkisilla paikoilla. Julkinen paikka on sellainen, johon kaikilla on vapaa pääsy. Julkisella paikalla voit kuvata myös yksittäisiä ihmisiä, mutta jos nämä ovat pääkohteena, on kohteliasta pyytää heidän suostumuksensa kuvaamiseen. Kuvattavan suostumus on paras hankkia, mikäli hetkeäkään epäilee kuvauspaikan, kuvien käytön tai kuvien sisällön sitä vaativan. Suullinen lupa on pätevä siinä missä kirjallinenkin. Julkisia paikkoja ovat esimerkiksi:

  • juna-asemat ja lento-aseman yleisölle avoimet osat
  • kadut ja puistot
  • kauppakeskusten yleiset alueet
  • kirjastot
  • sairaaloiden aulat jne.
  • Teatterin edusta ja sisätilat joihin on vapaa pääsy

Mitä voit julkaista?

Oikeutesi kuvata julkisilla paikoilla perustuu sananvapauslakiin. Toinen asia on se, mitä voi ja mitä kannattaa julkaista. Tiedotusvälineissä kuvan julkaiseminen perustuu hyvään lehtimiestapaan ja journalistin ohjeisiin, joiden mukaan kuvassa olevan henkilön nimi tulee mainita. Jos kuvassa on yli viisi ihmistä, eikä kukaan heistä nouse etualalle, nimiä ei tarvitse kysyä. Missään tilanteessa ihmistä ei saa esittää loukkaavassa mielessä.

Henkilön persoonan kaupallinen hyödyntäminen ilman asianomaisen suostumusta on aina kielletty, on kyseessä sitten julkkis tai tavallinen kansalainen. Kaupallista hyödyntämistä on esimerkiksi kuvan, karikatyyrin tai nimen käyttäminen mainoksessa tai osana maksullista tuotetta siten, että henkilö on tunnistettavissa.

Kotirauhan kaltainen vahva suoja kieltää salakatselun myös käymälöissä, sovituskopeissa tai peseytymistiloissa sekä muissa paikoissa, joissa toimitetaan intiimejä asioita. Kotirauhan piirissä oleskelevien ihmisten kuvaamiseen on aina oltava kuvattavien suostumus. Hiljaisesta suostumuksesta käy poseeraus kameralle.

 #munteatteri –kampanjaan liittyvissä esityksissä sekä muissa teatterin järjestämissä tilaisuuksissa teatteri ja yleisö saa ottaa kuvia ja videota sekä julkaista niitä sosiaalisessa mediassa edellyttäen, että kaikki työryhmän jäsenet ovat antaneet siihen suostumuksensa esimerkiksi liitteenä olevalla kuvausluvalla. 

Kysy lisää kuvausoikeuksista:
Leevi Mentula, lakimies / Suomen Teatterit ry
leevi.mentula(a)suomenteatterit.fi

Sopimuspohjia ja ohjeistusta teattereille: