07.08.2018

TINFO-tiedote 24 / 7.8.2018
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TAMPEREEN TEATTERIKESÄSSÄ TAPAHTUU

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Minun elämäni perustuu väkivaltaan

Lämpötilat pohjoisessa kolmessakymmenessä asteessa päivästä toiseen, metsät palavat. Toisaalla rankkasateita, tulvia, taifuuneita. Merissä on kohta enemmän muovia kuin kaloja. Ruotsin Kebnekaisen eteläinen huippu suli heinäkuussa neljä metriä matalammaksi. 

Antroposeenin ajan katastrofaaliset seuraukset näkyvät entistä jyrkemmin. Elonkehä ei kestä ihmislähtöistä vallanväärinkäyttöämme ei-inhimillistä maailmaa kohtaan. Yhtälailla voisimme puhua harvojen valkoisten miesten toimista (oligantroposeeni), kapitaloseenistä, teknoseenistä. 

Maailman ylikulutuspäivä oli 1. elokuuta, Suomen kansallinen ylikulutuspäivä oli jo 11. huhtikuuta. Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuin suomalaiset, tarvittaisiin 3,6 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve kestävästi. Raportin mukaan Ilmakehän hiilidioksidi­pitoisuus on korkeampi kuin 800 000 vuoteen.

Yhtä kaikki: minun elämäni tässä biosfäärissä perustuu väkivaltaan. Tätä totuutta en pääse pakoon, ja silti mietin toivoa ja kestävyyttä ja mahdollista etiikkaa.

Löysin Joanna Zylinskan feministisen vasta-apoklypsin The End of Man ja sen kautta Anna Lowenhaupt Tsingin The Mushroom at the End of the World – On the Possibility of Life in Capitalist Ruins. Mahdollisuutemme saattavat olla kohtaamisen ei-normatiivisessa etiikassa, filosofisessa nöyryydessä ja vastuuntuntona Toisesta. Prekaarius tarkoittaa pysyvää ekokatastrofien ja erilaisten alueiden ja ekosysteemien tuhoutumisen olotilaa – siis paljon muutakin kuin vain työvoiman prekaariutta. Eikä kyse olisi poliittisesta periksi antamisesta ja asiantilojen myötäilystä. Judith Butlerin ja Emmanuel Levinasin ajattelun radikaalia kehittämistä edelleen. Ehkä mahdollisuutemme ovat Lowenhaupt Tsingin mykologisessa ajattelussa. 
 

Kasvokkaiset kohtaamiset, lentäminen ja kestävyys

TINFOn yhtenä tehtävänä on edistää kansainvälisiä kohtaamisia, taiteilijoiden kansainvälistä liikkuvuutta, kaikkea sitä, missä myös keskinäinen Toisen ymmärrys ja erilaisuuksien arvonanto, ihmisoikeudet ja taiteilijoiden ilmaisuvapaudet voisivat lisääntyä – taiteilijoiden kansainvälisten työtilaisuuksien ja yhteistuotantojen rinnalla. Useimmiten olemme tehneet lähialueyhteistyötä, suuntana Pohjoismaat, Venäjä ja Keski-Eurooppa. 

Kansainvälinen Teatteri-instituutti (ITI) on jo pidempään monen muun Euroopassa syntyneen yhteisön tavoin haastanut Eurooppa- ja länsimaakeskeisyyttä. Konferensseja ja festivaaleja on entistä enemmän järjestetty Euroopan ulkopuolella pitkien (lento)matkojen päässä. Tänä vuonna ITI viettää 70-vuotisjuhliaan Vietnamissa ja sen nuorten taiteilijoiden verkosto NEAP järjestää työpaja- ja festivaalitapaamisen Brasiliassa.

Kansainvälisyyden edellytyksenä ovat myös kasvokkaiset kohtaamiset, kaikkea ei hoideta skype-tapaamisilla. Silti en voi olla tuntematta ristiriitaa. Kestävyys ja lentäminen ovat vaikea yhtälö. Tänä syksynä lähden ITI-aluetapaamiseen, siis vain Eurooppaan, Bukarestiin. Tulin juuri Tukholmasta Proud Performing Arts  -verkoston kokouksesta. NEAPissa Brasiliassa on Suomesta mukana kaksi nuorta taiteilijaa.
 

Future is Present

Tampereen Teatterikesässä TINFO toteuttaa yhteistyössä festarin taiteellisen työryhmän (erityiskiitos Hilille, Hilkka-Liisa Iivanainen) ja Uuden näytelmän ohjelman UNOn (linkki) kanssa ulkomaalaisille festivaalikuraattoreille, dramaturgeille, teatterinjohtajille – moninaisille alan ammattilaisille suomalaisia tekijöitä ja kirjailijoita esittelevän kokonaisuuden Future is Present. Parisenkymmentä ulkomaista asiantuntijaa katsoo tulevaan ja kehkeytyvään, olipa sitten kyse esityksen estetiikasta, näytelmätekstin dramaturgioista tai tekijyydestä ja laajemmin toimijuudesta. Tuo toimijuus näyttäytyy nykyistä anteliaampana, oikeudenmukaisuutta tavoittelevana ja vähemmän normatiivisena ihmis(mies)keskeisyytenä. Future is Presentissä ollaan posthumanismin hengessä intersektionaalisia. Ohjelmakokonaisuudessa säröytetään, etsitään aukkoja ja ambivalensseja. Odotan näitä kohtaamisia ja keskusteluja esitysten, draaman ja taiteilijoiden kanssa.

Elokuun lopussa Helsinkiin tulee toinen mokoma ulkomaisia vieraita tutustumaan Performing HEL -showcaseen, joka järjestetään Helsingin Juhlaviikkojen, Suomen Kansallisteatterin ja Svenska Teaternin sekä meidän esittävien taiteiden tiedotuskeskusten yhteistyönä.
 

Kesäteatteria toisenlaisissa tiloissa
 

Umpiurbaaniin kesääni kuului nyt myyränoloa sisätiloissa kirjoittamalla (Kalle Holmberg) ja kaksi esitystä: FULL PULL, Woyzeck kotiteatterina ja Macbeth öisessä Tervasaaressa. Maskuliinisuuteen ja (väki)valtaan käytiin käsiksi omintakeisilla otteilla. Teatterikorkeakoulun opiskelijat asialla. 

Liisankadun asunnossa muuttolaatikkoinstallaation keskellä jököttivät pyykkikorissa kaikki mahdolliset toksisen maskuliinisuuden perusteokset filosofian ja taiteen alueelta ja virittivät autobiografiseen esitykseen, jossa Woyzeckista tulee heijastuspinta perinteisten miehisten ihanteiden täyttämälle kasvumaisemalle, näyttelijä Juho Uusitalon Pohjanmaalle. Heijastuspintana toimivat myös ikkunoiden videoprojisoinnit, joissa yhtäällä näkyy traktor-pulling -kisat, äärimmilleen viritettyjen koneiden ja moottoreiden maailma ja toisaalla pieni poika tanssimassa omaa koreografiaansa, ja myöhemmin aikuinen mies.

Näyttelijä leikkaa suorasta kontaktista yleisöön ja muuhun työryhmään salamannopeasti omaelämäkerrallisesta materiaalista Woyzeckiin ja takaisin.  On vaikeaa vangita sanoiksi pikkuruisessa huoneessa – näyttelijän ja ohjaajan kodissa toteutuvan – FULL PULL Woyzeckin erityislaatuista, taitavasti rakennettua esityksen ja esiintyjän intiimiä olemisen tapaa ääni- valo- ja projisointimaisemineen ​(ohjaus Laura Mattila, äänisuunnittelu Markus Tapio, valo-, video- ja lavastussuunnittelu Sami Roikola). Paljaus kosketti.

14.7. lähden puolenyön lähetessä kohti Liisanpuistikkoa, jossa kokoonnumme. Meitä on paljon! Matkaamme yhdessä Tervasaareen, ja sitten se alkaa. Macbeth englanniksi. Täydellinen setting! Juho Liiran ja työryhmän jäljiltä Tervasaaressa keskiyötä lähennellen nähty Macbeth näyttäytyy maskuliinisena uhotarinana, jota lähestyttiin nyt kaikenlaisen populaari- ja mediakulttuurin marinadilla ja ironisella twistillä, kieli poskessa.  Upeita battleja ja balladeja. 
 

Ylpeästi LGBTQ+ -näkökulmaa ja todellisuuksia


Euro Priden 2018 yhteydessä järjestettiin Tukholmassa Stolt Scenkont -tapahtuma esityksineen, keskusteluineen ja verkostotapaamisineen. Heteronormatiivista maskuliinisuutta ja kaikenlaista binaariajattelua queerittävissä esityksissä tultiin kaapista ulos ja selviydyttiin. Useilla esityksillä oli vahva dokumentaarinen ja omaelämäkerrallinen pohja. Kaapista ulostulon hinta Venäjällä on melkoinen (Teatr.docin Out of the closet). Esitys ei uhriuta vaan antaa äänen homopojan äidille puhua matriarkan arvovallalla oikeutuksesta olla binaarinormien ulkopuolella.

Tvillingskapetin Snoppen blöder ”transterapiapoliittinen chakrarituaali” oli esitys, jonka soisin nähtävän meilläkin. Esityksen hurmaavan leikkisä ja samaan aikaan melankolian täyttämä äänensävy, jolla kaksi nuorta transihmistä tarkastelivat omia ruumiintuntojaan rajatilassa ja normatiivisen katseen alla, oli yksinkertaisesti hieno. Miten antaumuksellista my little pony -ilottelua, millaista liikekieltä, millaista energiaa.

Kanadalaissyntyinen koreografi Sean Dorsey kertoo Yhdysvaltojen, toisen kotimaansa ”fasismista”, jossa LGBT-yhteisö joutuu rasismin kohteeksi, erityisesti värilliset transnaiset. Irtisanotuksi voit tulla tuosta vain, tai joutua poliisin seksuaalisten loukkausten kohteeksi. Näyttelijä, kirjoittaja ja ohjaaja Saggherr Loahdii (teos Hijada kertoi transsukupuolisesta yhteisöstä hindulaisessa Intiassa. Georgialainen LGBT-aktivisti, juristi Nino Bolkvadze kertoi maansa transnaisten tilanteesta. Kolmesta murhatusta TV-julkkistransnaisesta on tekeillä dokumenttiteatteriesitys.

Teatr.docin dramaturgi Nana Greenstein, Out of the Closet -dokumenttiteatteriesityksen käsikirjoittaja kertoi siitä, miten Venäjän lainsäädännön kanssa on vain yritettävä tulla toimeen ja säilyä hengissä. Poliisit tekevät tarkastuksia ennen esityksiä, sabotaasia lain sallimien keinojen puitteissa.

Ja sokerina pohjalla lesbofeministisen Split Britches -ryhmän Lois Weaverin  Long table päivällispöytäkeskustelu femmesta. Long table  -esityskonsepti on avoimen lähdekoodin juttu, sitä voivat kaikki käyttää. Tässä Weaverin esittelyä asiasta.

Kerroin tilanteesta Suomessa, kerroin esityksistä ja tekijöistä. Monen oli vaikea uskoa, mitä kaikkea meidän Suomen Kansallisteatteri tekee. Mutta ajatus jäi kytemään. Olisiko jotain, jossa me voisimme tehdä asioita yhdessä. Olisiko jotain, johon TINFOa tarvittaisiin?

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TAMPEREEN TEATTERIKESÄSSÄ TAPAHTUU

Muistelot - Teatterikesän viisi ensimmäistä vuosikymmentä | Ke 8.8.2018 klo 11.00

Ohjelmateltta
Kesto 1h 15min

Teatterikesä juhlii tänä vuonna viisikymppisiään! Miten festivaali ja Tampere sen näyttämönä on muuttunut näiden vuosien aikana?

Juhlavuoden kunniaksi on aika kokoontua Keskustorin sydämeen, Ohjelmatelttaan, ja katsoa hetkeksi taaksepäin. On aika palauttaa mieliin esityksiä, herkistymisiä ja oivaltamisen hetkiä katsomossa.

Luvassa on tarinoita ja kokemuksia Teatterikesä-konkareilta: Paikan päällä ovat näyttelijät Esko Roine ja Auvo Vihro sekä kääntäjä-dramaturgi Jukka-Pekka Pajunen.

Tilaisuuden juontaa teatterinjohtaja ja ohjaaja Maarit Pyökäri. Hän oli Teatterikesän taiteellisessa johdossa 2000-luvun alussa ja on toiminut myös Teatterikesän hallituksen puheenjohtajana.

Tervetuloa osallistumaan tapahtumaan ja kertomaan, millaisia muistoja sinulle on jäänyt elokuisesta festivaaliviikosta. Muuttiko jokin Pääohjelmiston esitys elämäsi? Kohtasitko ihailemasi näyttelijän terassilla? Saitko teatterikärpäsen pureman sattumalta Tapahtumien Yössä? Löysitkö Ohjelmateltan esityksen väliajalla elämäsi rakkauden?

Tilaisuus on kaikille avoin ja pääsymaksuton.
Ohjelmateltan ravintola on tilaisuuden ajan avoinna.

Osoite: Keskustori


Kuviteltu todellisuus | Ke 8.8.2018 klo 18.00

Verkkonäyttely on auki 2 vuotta

Kuviteltu todellisuus on Lavastus- ja pukusuunnittelijoiden 75-vuotisjuhlanäyttely verkossa. Juhlanäyttelyyn osallistuu yli 50 esittävien taiteiden, elokuvan ja median kentällä toimivaa taiteilijaa eri puolilta Suomea. Näyttely valaisee satojen valokuvien, luonnosten ja videoiden välityksellä skenografien ainutlaatuisia suunnittelutöitä vuosikymmenten ajalta.

Katsojalla on mahdollisuus päästä tutustumaan verkkonäyttelyyn osoitteessa kuviteltutodellisuus.fi keskiviikosta 8.8. 2018 klo 18.00 lähtien. Näyttelyn tavoitteena on tuoda näkyväksi ja juhlistaa lavastajien ja pukusuunnittelijoiden tärkeää osuutta lumoavien ja mukaansatempaavien mielikuvien luomisessa katsojille.

Näyttely on maksuton ja avoin kaikille.


Future is present | 9.-12.8.2018

Teatterin tiedotuskeskus TINFO, Tampereen Teatterikesä ja Uuden näytelmän ohjelma UNO järjestävät Future is Present -ohjelmakokonaisuuden torstaista sunnuntaihin 9.–12.8. Kokonaisuuden muodostavat festivaalin pääohjelmistosta poimitut esitykset, keskustelut ja tekijätapaamiset sekä yksi englanninkielinen lukuteatteridemo. Future is Present on suunnattu Teatterikesään saapuville ulkomaisille vieraille.

Future is Present -tilaisuuksissa esiintyvät tekijät ovat: Samira Elagoz, Ruusu Haarla, Iira Halttunen, Marie Kajava, Anna-Mari Karvonen, E.L. Karhu, Julia Lappalainen, Pipsa Lonka, Amanda Palo, Olga Palo, Anni Puolakka, Otto Sandqvist, Milja Sarkola ja Laura Valkama.

Ohjelmakokonaisuus järjestetään yhteistyössä Ulkoministeriön viestintäosaston kanssa.

Future is Present -kokonaisuutta koskevat tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna(a)tinfo.fi

Lue lisää tapahtuman verkkosivuilla.


Uuden näytelmän tapahtuma, päivä 1 | To 9.8.2018 klo 10.30

TTT Kellariteatteri
Kesto 6h 10min

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) järjestää suomalaiseen uuteen näytelmään ja sen lukemiseen keskittyvän kolmipäiväisen tapahtuman. Yhteistyössä Teatterikesän ja UNOn verkoston teattereiden kanssa toteutettava kokonaisuus kutsuu tutustumaan vielä nupullaan oleviin tuleviin näytelmäteksteihin sekä muihin suomalaisen uuden näytelmän helmiin ja niiden tekijöihin. Tarjolla on tietoiskuja, näytelmädemoja, lukudraamoja sekä näytelmäkirjailijoiden ajattelua avaavia keskusteluja. UNO julkaisee tapahtumassa ansiokkaita näytelmiä sisältävän Uuden näytelmän antologian.

OHJELMA

10.30–12.00 UNO-INFO
Ajankohtaista tietoa UNOn toiminnasta, kirjailijoista ja tulevista näytelmäteksteistä

13.00–16.40 TUTUSTU UUTEEN UNO-NÄYTELMÄÄN
UNOssa 2017–2018 kehiteltyjen näytelmien demot + kirjailijahaastattelut.
UNOn dramaturgin Elina Snickerin ohjaamat demot toteutetaan yhteistyössä Riihimäen Teatterin, Teatteri Siperian ja Rakastajat-teatterin kanssa.
13.15 Eeva Turunen: Isoisä (työnimi)
13.55 Marie Kajava: Undress me, then
14.35 Salla Viikka: Syyttömät (työnimi)
15.20 Asko Jaakonaho: 100 miljoonaa kevättä
16.05 Marko Järvikallas: Kukkivat luut (työnimi)

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

Osoite: Hämeenpuisto 28

Lisätietoa tapahtuman omalla sivulla


Teatteria kahdella kielellä | To 9.8.2018 klo 11.00

Kulttuuritalo Laikku, luentosali
Kesto 1h

UusiTeatteri on ruotsinsuomalainen kaksikielinen lasten- ja nuortenteatteri. Tule kuuntelemaan, keskustelemaan ja vaihtamaan kokemuksia siitä, miten kahdella kielellä voi toimia teatterin parissa. Joutuvatko esimerkiksi näyttelijät tekemään tuplasti töitä? Miten kahta kieltä voi sekoittaa yhdessä ja samassa esityksessä? Miten kaksikielinen esitys toimii katsojille? Mitä haasteita kaksikielisyys asettaa teatterin taiteellisessa toiminnassa, yleisötyössä sekä tiedottamisessa?

Keskustelijoina UusiTeatterin johtaja Jukka Korpi sekä toimittaja ja Ruotsinsuomalaisen kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Liisa Paavilainen.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Keskustelukieli suomi ja/tai ruotsi.


Yleistä vai erityistä? – Seksuaalinen häirintä teatterialalla | To 9.8.2018 klo 12.00

Kulttuuritalo Telakka, Galleria-kokoustila, 2. krs.
Kesto 4h

Seminaarin aiheena on häirintä ja tasa-arvo teatterialalla. Mitä seksuaalinen häirintä on? Mitkä ovat teatterialan erityispiirteet, kun puhutaan häirinnästä? Näkyvätkö #metoo:n vaikutukset teattereissa?

OHJELMA

klo 12.00 MIKSI HÄIRINNÄSTÄ ON PUHUTTAVA?
Seminaarin avaus, Kaisa Paavolainen

klo 12.10 SEKSUAALINEN HÄIRINTÄ – MITÄ SE ON JA MITÄ SE EI OLE?
Jussi Nissinen, seksuaali- ja psykoterapeutti, Avoinna kasvuun J&T

klo 13.00 VALTA, HIERARKIAT JA TASA-ARVO TYÖPAIKOILLA
Minna Leinonen, tutkijatohtori, Työelämän tutkimuskeskus, Tampereen yliopisto

klo 13.50 TAUKO, 20 min.

klo 14.10 SEKSUAALINEN HÄIRINTÄ TEATTERIALALLA – MISSÄ NYT MENNÄÄN JA MITEN TÄSTÄ ETEENPÄIN?
Paneelikeskustelun alustaa ja vetää Helena Kallio. Keskustelemassa Pauliina Hulkko, Otso Kautto, Elina Kuusikko ja Anna Veijalainen. Myös yleisön toivotaan liittyvän aktiivisesti mukaan keskusteluun.

n. klo 16.00 SEMINAARI PÄÄTTYY

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

Osoite: Tullikamarin aukio 3


Ammattilaisuuden ja taiteellisen ajattelun merkitys VOS-teattereissa Pe 10.8.2018 klo 10.15

Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali
Kesto 5h 15min

Equality, Democracy and Professionalism – When Will the new Finnish Theatre Happen?

Kaksikielisessä seminaarissa pohditaan ammattilaisuutta ja taiteellista ajattelua VOS-teattereissa. Tapahtuman aamupäivä pidetään englanniksi ja iltapäivä suomeksi.

OHJELMA

PART I, in English – OSA I, englanniksi, moderated by Martina Marti

10.15 OPENING WORDS
David Kozma, actor-director, chairman of Globe Art Point
Maija Perho, chairman of The Association of Finnish Theatres

10.30 THE ART OF REPRESENTATION – POLITICAL THEATRE TODAY
Necati Öziri, dramaturg, artistic director, curator

11.00 PANEL DISCUSSION
David Kozma, actor-director, chairman of Globe Art Point, Helsinki
Eirik Nilssen Brøyn, head of Det Multinorske actor ́s program, Oslo
Erik Söderblom, theatre director, Espoo City Theatre
Necati Öziri, dramaturg, head of International Forum of Berliner Festspiele ́s Theatertreffen
Pauliina Hulkko, theatre director, professor, University of Tampere

12.15 LOUNAS (omakustanteinen)

OSA II, suomeksi – PART II, in Finnish, moderaattori Kalle Ropponen

klo 13.15–15.30

Miten tasa-arvoa tuodaan teattereihin johtamalla?
Tasa-arvoasiantuntija Malin Gustavsson, Ekvalita Oy

Teatterialalle koulutettu ja loistava tulevaisuus takanapäin?
Teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala

Tekniikkako taiteen palveluksessa? Kuinka? Onko ammattilaisille kysyntää?
Äänisuunnittelija Janne Auvinen

Tarvitaanko lavastajaa?
Lavastaja Laura Gröndahl

Harrastaja tulee kalliilla
Teatteriohjaaja Aino Kivi

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille.

Osoite: Pirkankatu 2


Uuden näytelmän tapahtuma, päivä 2 | Pe 10.8.2018 klo 12.00

TTT Kellariteatteri
Kesto 8h 45min

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) järjestää suomalaiseen uuteen näytelmään ja sen lukemiseen keskittyvän kolmipäiväisen tapahtuman. Yhteistyössä Teatterikesän ja UNOn verkoston teattereiden kanssa toteutettava kokonaisuus kutsuu tutustumaan vielä nupullaan oleviin tuleviin näytelmäteksteihin sekä muihin suomalaisen uuden näytelmän helmiin ja niiden tekijöihin. Tarjolla on tietoiskuja, näytelmädemoja, lukudraamoja sekä näytelmäkirjailijoiden ajattelua avaavia keskusteluja. UNO julkaisee tapahtumassa ansiokkaita näytelmiä sisältävän Uuden näytelmän antologian.

OHJELMA

12.00–12.45 UNO-INFO
Uuden näytelmän antologian julkaisutilaisuus

13.00–14.30 LUKUDRAAMA + TEEMAKESKUSTELU
Pipsa Lonka: Helmi – yksi äiti muiden joukossa
Toteutus: Kajaanin kaupunginteatteri

16.00–18.00 LUKUDRAAMA + TEEMAKESKUSTELU
Taija Helminen: Merkkipäivä
Toteutus: Teatteri 2.0

18.30–20.45 LUKUDRAAMA + TEEMAKESKUSTELU
Tuomas Timonen: Elämänmäki
Toteutus: Kemin kaupunginteatteri

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Lukudraamoihin tarvitaan maksuton pääsylippu, jonka saa esityspaikan aulasta ennen esitystä. Paikkansa voi myös varmistaa ennakkoon varaamalla lipun Teatterikesän lipunmyynnistä (Tullikamarin aukio 2, 2. krs, p. 03 223 1066).

Osoite: Hämeenpuisto 28

Lisätietoa tapahtuman omalla sivulla


Yleisötyökillan tapaaminen | Pe 10.8.2018 klo 13.00

Tampereen Teatterin yläsali, 2. krs

Yleisötyökilta kokoontuu! Tule tapaamaan kollegoja eri puolilta Suomea ja vaihtamaan kuulumisia jo perinteeksi tulleeseen tapaamiseen Teatterikesän aikaan.

Tampereen Teatteri tarjoaa iltapäiväkahvit. Tervetuloa!

Tilaisuus on maksuton ja suunnattu alan ammattilaisille.

Osoite: Keskustori 2 (käynti pääovista)


Uuden näytelmän tapahtuma, päivä 3 | La 11.8.2018 klo 13.00

Demoteatteri
Kesto 5h

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) järjestää suomalaiseen uuteen näytelmään ja sen lukemiseen keskittyvän kolmipäiväisen tapahtuman. Yhteistyössä Teatterikesän ja UNOn verkoston teattereiden kanssa toteutettava kokonaisuus kutsuu tutustumaan vielä nupullaan oleviin tuleviin näytelmäteksteihin sekä muihin suomalaisen uuden näytelmän helmiin ja niiden tekijöihin. Tarjolla on tietoiskuja, näytelmädemoja, lukudraamoja sekä näytelmäkirjailijoiden ajattelua avaavia keskusteluja. UNO julkaisee tapahtumassa ansiokkaita näytelmiä sisältävän Uuden näytelmän antologian.

OHJELMA

13.00–15.00 LUKUDRAAMA + TEEMAKESKUSTELU
Marie Kajava: Famine (Nälänhätä)
Toteutus: Teatteri 2.0/UNO, Viirus ja Riihimäen Teatteri

16.30–18.00 LUKUDRAAMA
Marie Kajava: Famine (Nälänhätä) – 2. esitys

Huom! Lauantain ohjelma kokonaan englanninkielinen.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Lukudraamoihin tarvitaan maksuton pääsylippu, jonka saa esityspaikan aulasta ennen esitystä. Paikkansa voi myös varmistaa ennakkoon varaamalla lipun Teatterikesän lipunmyynnistä (Tullikamarin aukio 2, 2. krs, p. 03 223 1066).

Osoite: Hämeenpuisto 28 D, 4.krs

Lisätietoa tapahtuman omilla sivuilla

UUTISIA

Kansainvälisille vieraille tarjolla teatterin tulevaisuus Tampereen Teatterikesässä

Tulevaisuus on nyt. Future is Present on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO), Uuden näytelmän ohjelman (UNO) ja Tampereen Teatterikesän yhdessä järjestämä kokonaisuus, jonka ohjelma on suunnattu ulkomaisille teatteriammattilaisille. Kansainvälisesti kommunikoiva katselmus koostuu viidestä festivaaliesityksestä, jotka on tekstitetty englanniksi, tekijätapaamisista ja räätälöidystä oheismateriaalista. Future is Present -showcase on osa sitä työtä, jota TINFO tekee teatterin ja näytelmätekstien kansainvälisen liikkuvuuden eteen.

Future is Present -ohjelmiston esitykset ovat Anna-Mari Karvosen ja Anni Puolakan ohjaus Amor Fati, Samira Elagozin performanssi Cock, Cock... Who’s There?, Milja Sarkolan ohjaama I Would Prefer Not To, Amanda Palon ja Olga Palon tekemä monologiesitys Kilari sekä Ruusu Haarlan ja Julia Lappalaisen Turkka kuolee, joka saa kantaesityksensä Teatterikesässä.

Teatterintekijöiden ja esitystaiteilijoiden ohella Future is Present esittelee kuusi näytelmäkirjailijaa: Iira Halttusen, Marien Kajavan, E.L. Karhun, Pipsa Longan, Otto Sandqvistin ja Laura Valkaman. Jo pidemmän uran näytelmäkirjailijoina tehneiden Karhun ja Longan tekstejä on käännetty useille eri kielille, ja niitä on esitetty erityisesti Saksassa. Marie Kajavan Nälänhätä (Famine, kääntäjä Liisa Muinonen-Martin) saa englanninkielisen ensiesityksensä lukudraamana osana Future is Present -ohjelmistoa.

TINFO on tehnyt säännöllisesti yhteistyötä Teatterikesän kanssa vastaavanlaisten katselmusten järjestämiseksi. Kansainvälisten vieraiden kutsumista on ollut mahdollistamassa ulkoasiainministeriö. Showcase-esitysten tekstitysten kääntämistä on pystytty tukemaan TINFO-apurahalla.

Future is Present 9.-11.8.2018 Tampereen Teatterikesässä: www.finnishshowcase.com

Future is Present -käsiohjelma 

Tiedustelut:

TINFO / johtaja Hanna Helavuori, +358 44 363 1722, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


Metamorfoosin Sauna Edinburgh Fringessä

Teatteri Metamorfoosin sanaton naamioteatteriesitys The Sauna nähdään Edinburghin Fringe festivaaleilla elokuussa. Esityksessä vanha nainen kiusaantuu saunan hengestä. Jättimäisillä Edinburghin kaupunkifestivaaleilla Saunaa esitetään yhteensä 22 kertaa 1.-26.8.2018 aikana.

Vierailuesitykset ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa From Start to Finnish -hanketta


Teatteritilastot 2017 nyt saatavana myös painettuna kirjana

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tuottamat Teatteritilastot 2017 on nyt saatavana myös painettuna kirjana. Sitä voi tilata lähettämällä sähköpostia tinfo(a)tinfo.fi. Kirjan hinta on 40 euroa.

Teatteritilastot 2017 -kirja on lähetetty tilastojaan toimittaneille teattereille ja medialle työkappaleet.

Katso tilastojen pohjalta laadittu analyysi:  

Teatteri on säilyttänyt asemansa digiaikana

Tutustu Teatteritilastoihin TINFO-verkkosivuilla.

Tiedustelut:  

TINFO / tilastonlaatija Piia Volmari, piia.volmari(a)tinfo.fi 
Työkappalepyynnöt Teatteritilastot 2017 -kirjasta: tinfo(a)tinfo.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Tampereen teatterikesä |  6.–12.8.2018, Helsinki

Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista, joka toimii näyteikkunana sekä suomalaisen että kansainvälisen teatterin parhaimmistoon. Teatterikesän korkealaatuinen ohjelmisto sisältää muun muassa 2000-luvun draamaa, klassikkotulkintoja, tanssiteatteria, nykysirkusta ja katuteatteria.

Teatterikesä järjestetään elokuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla, ja se kestää yhteensä seitsemän päivää ja kuusi yötä. Esityksiä on kaiken ikäisille. Festivaalin aikana järjestetään erilaisia työpajoja, seminaareja, keskusteluja ja kokouksia. Tapahtuma kerää perinteisesti eri alojen teatteriammattilaisia yhteen sekä Suomesta että ulkomailta.

Vuonna 2018 Tampereen Teatterikesä viettää 50-vuotisjuhlia

Pääohjelmisto

OFF Tampere

Ohjelmateltta

Muu ohjelmisto

Tapahtumien yö

Encorebaana


Harrastajateatterikesä | 17.-19.8.2018, Jyväskylä

45. Harrastajateatterikesän raadissa tänä vuonna on vuonna Malla Malmivaara, Hanna Liinoja ja Mika Terävä. Ohjelmiston valitsi näyttelijä Tapani Kalliomäki. Tapahtumaan ohjelmistoon pääset tutustumaan täältä.


Helsingin juhlaviikot | 17.8.–2.9.2018, Helsinki

Helsingin juhlaviikot on Suomen suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Juhlaviikkojen tehtävänä on tarjota laajalle kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle ainutlaatuisia taide-elämyksiä. Vuonna 2018 Helsingin juhlaviikot järjestetään 17.8.–2.9 ja Taiteiden yötä vietetään torstaina 23.8.2018.

Tutustu ohjelmaan täältä


Sampo 2018 kansainvälinen nukketeatterifestivaali | 22.-26.8.2018

Festivaali tuo Helsinkiin monipuolisen joukon nukketeatterin huippuosaajia Isosta-Britanniasta, Sloveniasta, T¨ekeistä ja eri puolilta Suomea. Ohjelmistossa on esityksiä lapsille ja aikuisille, musiikkia, keskusteluja, brittiläisen Stephen Mottramin vetämä Masterclass, työpajoja, elokuvia, näyttelyitä. Ulkomaisista esityksistä useita ei ole nähty aiemmin Suomessa. Nukketeatteritaiteilija Elina Lajunen haastattelee festarin esiintyjiä Elinan Olohuoneessa Sampon stagella joka ilta ja festariklubilla pääsevät kohtaamaan taiteilijat ja katsojat. 

Esityspaikkoja ovat Nukketeatteri Sampon lisäksi Teatteri Avoimet Ovet, Annantalo ja  Kulttuuriareena Gloria. Päivälehden museossa on nähtävissä nukketeatteriin liittyviä elokuvia maksutta festivaalin aikana.

www.sampofestival.fi

SAMPO 2018 -festivaali on Helsingin Juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Muita yhteistyökumppaneita ovat Helsingin kaupunki, Teatteri Avoimet Ovet, Kulttuuriareena Gloria ja Päivälehden museo. 

Lisätietoja:
Tiedottaja-tuottaja Anna Martikainen, anna.martikainen(a)nukketeatterisampo.fi, p 020 735 2231 
Teatterinjohtaja Iivo Baric, iivo.baric(a)nukketeatterisampo.fi, p 020 735 2233


Discussion: Working with children in performance | 30 Aug 2018, Helsinki

Context, processes, challenges

What does working with children in performances that are meant for a mixed or for an adult audience mean to contemporary performing arts artists? How are children presented/represented on stage together with adults? Work with children is not necessarily work for children. What are the political implications in work where children are on stage together with adults, and much more. 

Thoughts, experiences, questions on the topic of working with children in performance work are addressed by our guests: Stefan Bläske (D/B), Sahar Rahimi (D), Martin Grünheit (D), Annika Tudeer (FIN) in a roundtable discussion with introductions by the artists about their work.

Together with the Goethe Institut Finnland, performance company Oblivia is organising the discussion event Thursday 30 August 2018 at 13-16 at the Goethe Institut,  Salomonkatu 5, Helsinki. 

The discussion is part of Oblivia’s Children and Other Radicals performance project where the company has worked together with a group of five youngsters on the topic of money and economic structures. The performances are during Helsinki Festival at the National Opera Almi Hall, 29.-30 August 2018 at 19.00.

Stefan Bläske is dramaturg at Institute for Political Murder founded by Milo Rau. 

Martin Grünheit is a director. Die Biene im Kopf by Schimmelpfennig was made for children using virtual reality at Theater an der Parkaue, Berlin. 

Sahar Rahimi is director, and performer in the company Monster Truck. The performance Sorry with five children from Nigeria is touring the world.

Annika Tudeer is the artistic director of and performer in the Helsinki based performance company Oblivia.

Registration: Please registrate by email to info(a)oblivia.fi by Monday August 27.

Facebook


Showcase Performing HEL | 31 Aug - 2 Sep 2018

Performing Arts Showcase in Helsinki
31 August – 2 September 2018

With 5 performances, 5 demos and 24 production pitches, the Performing HEL event will showcase the finest work from Finland right now. Taking place in the Finnish capital 31 August – 2 September 2018, the event will encompass the full range of performing arts, including circus, dance and theatre, also delivered in exciting yet difficult-to-define combinations. The featured productions have been chosen for their high artistic merit and international resonance in mind. Curated by Helsinki Festival Director Topi Lehtipuu and Finnish National Theatre Director Mika Myllyaho, the programme features performances of all shapes and sizes.

The showcase is organised by the Finnish National Theatre, Helsinki Festival and Svenska Teatern (the main Swedish-language theatre in Helsinki), in cooperation with CircusInfo Finland, Dance Info Finland and TINFO Theatre Info Finland. The event is friendly supported by, among others, the Swedish Cultural Foundation in Finland, Goethe Institute and Finnish cultural institutes internationally.

For further information, please contact Eeva Bergroth, Producer, eevabergroth@gmail.com | +358 (0)40 4873620

Read more


Lain§uojattomat teatterifestivaali | 1.-9.9.2018, Pori

Vapaiden ammattiryhmien teatterifestivaali Lain§uojattomat järjestetään Porissa jo 19. kertaa 1.-9.9.2018

Festivaaliohjelmisto on jälleen monipuolinen läpileikkaus vapaiden ammattiryhmien esityksistä 24h näytelmiä unohtamatta. Rohkeita, kutkuttavia, puhuttelevia, rajuja sekä ajan hermolla olevia sisältöjä!

Festivaalin kansainväliset vieraat tulevat tänä vuonna Irlannista, Australiasta ja Ruotsista.

Festivaalin verkkosivut


Pohjola näyttämönä – Teatterialan ammattilaisten tapaaminen | 12.9.2018, Espoo

Tervetuloa tapaamaan muita teatterialan ammattilaisia ja keskustelemaan kiertuetoiminnasta, yhteistuotannoista, vapaiden teatteriryhmien ja institutionaalisten teattereiden yhteistyöstä sekä rahoituksesta.   

Hanasaari järjestää yhteistyössä Svenska Teaternin kanssa teatterialan ammattilaisten tapaamisen Hanasaaressa 12.9. klo 13.30-15.30.  

Keskustelun aluksi ruotsalainen Jupither Josephsson Theatre Company esittelee oman yhteistyömallinsa Lars Norénin Episod-tuotannon ympäriltä. Episodin Suomen ensi-ilta on Helsingissä samana päivänä.  

Tapaamisen kielet: ruotsi, suomi, englanti

Ilmoittaudu tapaamisen tästä linkistä.

Lämpimästi tervetuloa jatkamaan päivää Hanasaaressa: tapaamisen jälkeen Hanasaaren isossa auditoriossa järjestetään lavakeskustelu Lars Norénin työstä klo 16.00–17.30. Lue lisää tästä.

Lisätiedot: projektipäällikkö Jaana Tamminen, jaana.tamminen(a)hanaholmen.fi


Espoon taideskene – Miten sujuu kulttuurinen monimuotoisuus? -seminaari 25.9.2018

Tervetuloa tiistaina 25.9.2018 klo 14-16 Espoon kaupunginteatterin Revontulihalliin Globe Art Point @ Espoo City Theatre -esityssarjan avajaisseminaariin keskustelemaan Espoon taide- ja kulttuurikentän kielellisestä ja kulttuurisesta monimuotoisuudesta.

Suomi muuttuu kovaa vauhtia yhä rikkaammin monimuotoiseksi, ja Espoo on eräs nopeimmin kehittyvistä kaupungeista myös tässä suhteessa. Seminaarissa tuodaan esille tämän muutoksen tuomia vaikutuksia, ja pohditaan taide- ja kulttuurialan roolia kaupungin vetovoiman sekä kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden rakentajana.

Muutoksen eräs käytännön moottoreista on Globe Art Pointin kolmivuotinen, Suomen Kulttuurirahaston rahoittama GAP LAB -hanke, joka käynnistyy yhteistyöllä Espoon kaupunginteatterin kanssa. Revontulihallissa nähdään syys-joulukuussa 2018 kuusi eri esitystä/tapahtumaa, joita yhdistää korkea taiteellinen laatu ja työryhmien kulttuurinen monimuotoisuus. Esityssarjan kuraattorina toimii taiteilija Teemu Mäki.

Espoon taideskene – miten sujuu kulttuurinen monimuotoisuus? -seminaari keskustelee ajankohtaisesta aiheesta, ja luo katsetta myös tuleviin askeliin. Tilaisuus on englanninkielinen, sen järjestävät yhteistyössä Globe Art Point ry ja Espoon kaupunginteatteri.

Katso ohjelma ja lue lisää

Ilmoittauduthan tilaisuuteemme 18.9.2018 mennessä: info@globeartpoint.fi

Lisätiedot:

Globe Art Point, toiminnanjohtaja Tomi Purovaara, p. 050 44 2987 531, tomi.purovaara@globeartpoint.                   Espoon kaupunginteatteri: teatterinjohtaja Erik Söderblom, 0400 7920 016, erik.soderblom@espoonteatteri.fi

www.globeartpoint.fi , espoonteatteri.fi


ANTI - Contemporary Art Festival | 25.-30.9.2018, Kuopio

ANTI - Contemporary Art Festival järjestetään 17. kerran Kuopiossa 25.-30.9.2018. Tänä vuonna festivaali keskittyy leikin, leikkisyyden, pelin ja pelillisyyden teemoihin.

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Muutoksia Taiken hakuaikoihin ja taiteenalaluokitteluun

Lastenkulttuurin avustukset ovat jatkossa haettavissa syksyllä, samaan aikaan eri taiteenalojen erityisavustusten kanssa.

Lastenkulttuurin erityisavustusten haku siirtyy keväästä syksyyn. Vuoden 2019 avustuksia tulee hakea jo ensi lokakuussa. Muiden apurahojen ja avustusten hakuajat ovat entiset.

Taiteenaloja yhdistämällä joustavuutta rahoitukseen

Taike on muuttanut hakulomakkeiden taiteenalakohtaista luokittelua. Keskenään läheisiä taiteenaloja on yhdistetty suuremmiksi kokonaisuuksiksi, jotta liikkumavara määrärahoissa lisääntyy.

Jatkossa valo- ja äänitaide sisältyy mediataiteeseen ja ympäristötaide kuvataiteeseen. Performanssi- ja esitystaiteen hakijat voivat valita joko kuvataiteen tai näyttämötaiteen. Sarjakuvataide ja kuvitustaide yhdistetään omaksi kokonaisuudekseen.

Uusi ryhmittely mahdollistaa näiden alojen joustavamman rahoituksen, kun määrärahat eivät pirstoudu pieniin osiin. Samalla selkeytetään hakemusten käsittelyä taidetoimikunnissa.

Vältä ruuhkaa

Hakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Hakemuksen tekeminen vie aikaa, eikä sitä suositella jätettäväksi viimeisille hakupäiville.

Hakuilmoitukset julkaistaan kuukautta ennen hakuaikaa Taiken verkkosivuilla www.taike.fi. Muutokset hakuajoissa ovat mahdollisia.

Hakuajat syksy 2018 – kevät 2019

• Ylimääräiset taiteilijaeläkkeet (paperihaku) 29.8.-1.10.2018

Apurahat yksityisille ja työryhmille

• Kohdeapurahat taiteilijoille ja työryhmille 1.10. – 15.11.2018
• Apurahat kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen taiteilijoille ja työryhmille 1.10. – 15.11.2018
• Kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahat 2.1.– 31.1.2019
• Kuvataiteen näyttöapurahat taiteilijoille 2.1.– 31.1.2019
• Alueiden kohdeapurahat taiteilijoille ja työryhmille 13.2.–13.3.2019
• Alueiden työskentelyapurahat taiteilijoille 13.2.–13.3.2019
• Lastenkulttuurin kohdeapurahat taiteilijoille ja työryhmille 13.2.–13.3.2019
• Valtion taiteilija-apurahat 1.3.–3.4.2019
• Liikkuvuusapurahat taiteilijoille ja työryhmille, hakuajat päättyvät 15.8.2018, 15.11.2018, 28.2.2019.

Avustukset yhteisöille
1.10.-31.10.2018

• Avustukset kulttuurilehdille
• Avustukset kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen ja rasismin vastaiseen toimintaan
• Avustukset vammaisyhteisöjen kulttuuritoimintaan ja kulttuurin saavutettavuuteen
• Erityisavustukset yhteisöille
• Festivaaliavustukset
• Kulttuurin hyvinvointivaikutukset
• Lastenkulttuurin erityisavustukset
• Residenssiavustukset
• Toiminta-avustukset esittävän taiteen yhteisöille
• Toiminta-avustukset yhteisöille

13.2.–13.3.2019
• Prosentti rakennuskustannuksista taiteelle -erityisavustukset
• Taideneuvoston kehittämisavustus

Lisätietoja: Taiken asiakaspalvelu, asiakaspalvelu@taike.fi , p.0295 330 700.


Norjasta liikkuvuusapurahaa osallistavaan kulttuurityöhön

Teetkö töitä osallisuuden edistämiseksi taiteen kentällä? Haluatko oppia lisää ja nähdä, miten osallisuutta ja kulttuurista moninaisuutta tuetaan muissa Pohjoismaissa? Hae uutta liikkuvuusapurahaa, josta vastaa Norjan Kulturrådet.

Apurahaa voi saada taiteilijaryhmien, yhdistysten ja instituutioiden luona vierailemiseen Pohjoismaissa. Tavoitteena on lisätä tietoa pohjoismaisten toimijoiden kesken, kehittää uusia yhteistyömahdollisuuksia sekä tutkia ja edistää kulttuurin osallistavaa roolia paikallisyhteisöissä ja tukea monikulttuurisesta taustasta tulevia taiteilijoita ja taidetta.

Tukea voivat saada niin yksittäiset henkilöt kuin vapaaehtoiset ja ammattilaisorganisaatiot.

Tutustu hakuprosessiin ja tuen ehtoihin Norjan Kulturrådetin verkkosivuilla.

Tuki on osa Inclusive Cultural Life in the Nordic Region -hanketta, jota rahoittavat Norjan kulttuuriministeriö sekä Pohjoismaiden ministerineuvosto. Taiteen edistämiskeskus on mukana hankeyhteistyössä.

Lue uutinen Taiken sivuilta


Taike: Liikkuvuusapurahat | Haku 15.8.2018 mennessä

Hakuaika:  09.03.2018 - 15.08.2018. Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16:00. 

Liikkuvuusapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille sekä taiteen asiantuntijoille. Apuraha on tarkoitettu yksityishenkilöille, ei yhteisöille.

Liikkuvuusapurahojen tavoitteena on edistää Suomessa asuvien taiteilijoiden ja taiteen asiantuntijoiden kansainvälistä liikkuvuutta ja yhteistyötä.

Liikkuvuusapurahat on tarkoitettu ulkomaanmatkoihin. Matkan tulee liittyä taiteellisesti tai jonkin taiteenalan kannalta merkittävään hankkeeseen, jonka yhteydessä hakija esiintyy tai esittää taidettaan Suomen ulkopuolella. Apurahan voi saada myös työskentelykuluihin taiteilijaresidenssissä, jolloin esiintymistä ei edellytetä.

Liikkuvuusapurahalla voidaan kattaa ulkomaanmatkan kustannuksia siltä osin, kun niihin ei ole muuta rahoitusta. Hyväksyttäviä kuluja ovat

  • matkaliput (edullisinta julkista liikennevälinettä käyttäen)
  • kohtuulliset majoituskulut
  • työskentely taiteilijaresidenssissä
  • muut välittömät matkan järjestämisestä aiheutuvat kulut.

Lue lisää


Alfred Kordelinin säätiön apurahat | Haku 15.8.2018 mennessä

Alfred Kordelinin säätiö tukee apurahoin ja palkinnoin tieteitä, kirjallisuutta, taiteita ja kansanvalistusta. Hakuajat ovat vuosittain elo- ja tammikuussa.

Säätiö myöntää ensisijaisesti henkilökohtaisia 12. ja 6 kuukauden mittaisia 24 000 ja 12 000 euron työskentelyapurahoja kuvataiteeseen, musiikkiin, taideteollisuuteen ja –käsityöhön, valokuva- ja videotaiteeseen, arkkitehtuuriin sekä taidealojen tohtorintutkintoihin. Työryhmille ja yhteisöille voidaan myöntää hankeapurahoja. Hankeapuraha voi enintään olla 30 000 euroa enintään 12 kuukaudeksi.

Hakuaika on lyhentynyt kaksiviikkoiseksi. Uusi hakuaika on 1-15.8.2018.

Lisätietoa


Pohjoismainen kulttuuripiste: Liikkuvuustuki | Haku 22.8.2018 mennessä

Liikkuvuustuki on osa Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelmaa. Ohjelman yleisenä tavoitteena on vahvistaa kulttuuri- ja taidealan yhteistyötä Pohjolassa ja Baltiassa tukemalla liikkuvuutta, verkostoja ja residenssitoimintaa.

Kyse on matka- ja oleskelutuesta matkoilla Pohjois- ja Baltian maissa. Tarkoituksena on, että yksityishenkilöt tai pienehköt ryhmät saavat yhteyksiä, virikkeitä, osaamista ja tietoa alueen eri osista. Liikkuvuustuki tarjoaa myös mahdollisuuden esitellä taide- ja kulttuurituotantoja ja lisätä kiinnostusta Pohjoismaissa ja Baltian maissa tuotettuun taiteeseen ja kulttuuriin.

Lue lisää


TINFO-apuraha käännöstyöhön | Haku 30.8.2018 mennessä

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Seuraava hakemusten ja liitteiden määräpäivä on 30.8.2018.

Hakuohjeet


Kansan Sivistysrahaston apurahat vuodelle 2019 | Haku 31.8.2018 mennessä

Kansan Sivistysrahasto tukee työväen ja työväenliikkeen sivistyksellisiä pyrkimyksiä sekä yhteiskunnallisesti painottunutta tutkimusta, taidetta, opiskelua ja kansainvälistä solidaarisuutta edistävää tiedotus- ja valistustyötä. Lääke- ja terveystieteelliseen tutkimustyöhön emme valitettavasti pysty apurahoja ohjaamaan.

Rahasto jakaa yleis-, erikois- ja maakuntarahastoistaan apurahoja yksityisille henkilöille, työryhmille ja yhteisöille.

Lue lisää apurahasta


Suomen Kulttuurirahaston Taiteilijaresidenssiapuraha | Haku 10.–31.8.2018

Suomen Kulttuurirahasto myöntää vuosittain apurahoja työskentelyyn ulkomaisissa taiteilijaresidensseissä. Residenssipaikat vuodelle 2019 ovat haettavissa 10.–31.8.2018. Haettavissa olevat kohteet päivitetään verkkosivuille ennen haun avautumista.

Vuodelle 2019 hakukohteita on seitsemän: Hôtel Chevillon Ranskassa, SeMA Nanji Soulissa Etelä-Koreassa, Tokyo Arts and Space Residency Japanissa, O Espaço do Tempo Portugalissa, Artspace Australiassa, Institute for Provocation Kiinassa ja Triangle Yhdysvalloissa.

Työskentelyapurahan määrä on 2000 euroa kuukaudessa. O Espaço do Tempon työskentelyapuraha on 1200 ¤ / 2 viikkoa (800e työskentelyapuraha + 500e matka-apuraha) ja 1700 ¤ / 3 viikkoa (1200e työskentelyapuraha + 500e matka-apuraha) / taiteilija.

Kaikkiin residensseihin haetaan samalla kaavakkeella. Kuvataiteen alan hakijat voivat hakea useampaan kohteeseen samalla hakemuksella. Tällöin työsuunnitelmassa tulee perustella miten työskentely muuttuu kohteesta riippuen. Yhdellä hakukierroksella voi hakea joko Kulttuurirahaston tarjoamia residenssipaikkoja tai liikkuvuusapurahaa, mutta ei molempia.

Hakemukset tulee täyttää englanniksi. Jos hakija hakee ainoastaan Hôtel Chevilloniin, voi hakemuksen täyttää myös suomeksi.

Tarkempaa tietoa residensseistä ja niihin myönnettävistä apurahoista kunkin residenssin esittelysivulla.

Lisätietoja:
Johanna Ruohonen, erityisasiantuntija ja museonjohtaja, p. 040 5163 475, johanna.ruohonen(at)skr.fi

Lue lisää


Suomen Kulttuurirahaston Liikkuvuusapuraha | Haku 10.8.−31.8.2018

Liikkuvuusapurahan tavoitteena on mahdollistaa taiteilijalle ulkomaisen oleskelujakson avulla uusia välineitä ja verkostoja taiteellisen työskentelynsä tueksi.

Apurahan edellytyksenä on vähintään kahden viikon kestoinen yhtäjaksoinen oleskelu kohteessa. Yhteen hakemukseen voi yhdistää useiden samaan hankkeeseen kuuluvien, vuoden sisällä tapahtuvien matkojen kuluja, joista vähintään yhden kesto ylittää kaksi viikkoa. Hakijana voi toimia myös työryhmä tai rekisteröitynyt yhteisö, kuten esimerkiksi yhdistys, jolloin yksittäisen osallistujan matkan kesto on vähintään viikko.

Haettavan apurahan suuruus voi olla 3 000–10 000 euroa kuluapurahana. Apurahalla rahoitettavia kuluja voivat olla esimerkiksi residenssityöskentelyyn, festivaaliosallistumisiin, näyttelyprojekteihin ja kansainvälisiin yhteishankkeisiin liittyvät matkat. Liikkuvuusapurahahaussa ei voi hakea työskentelyapurahaa, vaan työskentelyn rahoitus tulee toteutua muista lähteistä.

Yhdellä hakukierroksella voi hakea joko Kulttuurirahaston residenssikohteeseen tai liikkuvuusapurahaa, mutta ei molempia. Hakemus tehdään Kulttuurirahaston verkkopalvelussa 10.8.−31.8.2018. Haku sulkeutuu viimeisenä hakupäivänä kello 16.00 Suomen aikaa.

Lue lisää

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


R.E.A.D#5 Lukudraamafestivaali etsii ohjaajia

Valmistamme viisi lukudraamaesitystä R.E.A.D Reading EuropeAn Drama Festivalille. Ryhmät kokoontuvat ja harjoittelevat itsenäisesti.  

Työryhmien ohjaajat sopivat näyttelijöidensä kanssa harjoitusajoista, joita on yleensä kolme ja esityksiä yksi.

Aiempina vuosina olemme järjestäneet avoimen haun ammattinäyttelijöille, josta ohjaajat valitsevat mukaan sopivat näyttelijät. Kunkin ryhmän työpajat kestävät noin kolme päivää, joissa esitykset valmistettaan ja lopuksi esitetään.

Järjestyksessään viides Reading EuropeAn Drama Festival järjestetään Helsingissä marraskuussa 2018. Festivaali esittelee uutta eurooppalaista draamaa tuoden yhteen Suomessa asuvia ja työskenteleviä kansainvälisiä teatterintekijöitä. Festivaaliesitykset ovat 21.-23.11.

Festivaalin järjestää European theatre collective.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:

mail@theatrecollective.com
David Kozma +358442370653
Salla Kozma +358505213334


Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi | Haku 15.8.2018 mennessä

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä kansainvälinen taiteilija ja -tutkijaresidenssi Mynämäellä. Sen tehtävä on tarjota eri alojen taiteilijoille ja tutkijoille rauhallinen työskentely-ympäristö ja hedelmällinen kohtauspaikka.

Hakuaika Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssiin päättyy 15.8.2018 klo 16.00 Suomen aikaa.

Apurahaa haetaan residenssihakemusten verkkopalvelussa.


DiDa – Disability Day Art & Action 2018 | Ohjelmahaku 19.8.2018 mennessä

DiDa – Disability Day Art & Action 2018 tarjoaa monipuolisesti taidetta, kulttuuria ja tekemisen meininkiä ympäri Helsinkiä marras-joulukuun vaihteessa huipentuen kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12 Helsingin kaupunginmuseolle.  DiDa tarjoaa hauskanpitoa, yhdessä olemista ja taiteesta nauttimista. DiDa järjestetään tänä vuonna kolmannen kerran ja on aiemmin ilostuttanut Tavastialla ja tapahtumatila Ruohiksessa.

Tapahtuman ilme on iloinen, mutta taustalla on muutakin. Tapahtuman kautta halutaan tehdä tunnetuksi kansainvälistä vammaisten päivää ja tähän liittyviä kysymyksiä ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta. DiDa tuo esiin vammaisten tekijöiden osaamista ja muovaa asenteitamme. Mukaan toivotaan vammaisia taiteilijoita ja taiteenharrastajia sekä vammaisuutta käsittelevää taidetta.

DiDa muistuttaa vapaudesta tehdä omannäköistä jälkeä sekä kaikille ihmisille yhteisestä ilmaisun ja jakamisen voimasta. DiDa toivottaakin sinut sydämellisesti tervetulleeksi olemaan osallisena DiDa 2018 -verkostofestivaalia osallistujana, esiintyjänä, vapaaehtoisena tai muuten vain yleisenä kannattajana.

Avoin ohjelmahaku vuoden 2018 DiDaan on auki 19.8. asti. Löydät ohjeet ja ilmoittautumislinkin Ohjelmahaku-osiosta.

www.disabilityday.fi


Taiteellisen Ajattelun Akatemia (TAA) opintokokonaisuus (16 op) | Haku 30.8.2018 mennessä

Opintokokonaisuuteen (16 op) haetaan motivaatiokirjeellä ja cv:llä. Opinnot ovat osa Taideyliopiston avoimen yliopiston opintotarjontaa. Opintokokonaisuuteen valitaan 20 osallistujaa, joista max. 10 on Taideyliopiston esittävien taiteiden maisteriopiskelijoita.

Koulutuksen valintakriteerinä on hakijan soveltuvuus opintokokonaisuuden opiskelijaksi. Tähän vaikuttavat hänen taustansa, motivaationsa ja sitoutumisensa opintoihin.

TAA on Cirkon järjestämä kolmivuotinen Koneen säätiön rahoittama hanke. Hanke tähtää dramaturgisen ja kriittisen ajattelun kehittämiseen ja tuo eri esittävien taiteiden tekijöitä oppimaan yhdessä ja toisiltaan luovassa, rakentavassa ja keskustelevan rennossa ilmapiirissä. Hanke pitää sisällään kaksivuotisen opintokokonaisuuden, joka järjestetään lukuvuosina 2018-2019 ja 2019-2020 yhteistyössä Taideyliopiston Avoimen kampuksen kanssa, sekä lukuvuonna 2020-2021 toteutettavat kaksi esitystuotantoa.

Lue lisää Cirkon nettisivuilta: www.cirko.fi/cirko/hankkeet/taiteellisen-ajattelun-akatemia

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Elina Kilkun Huonon teatterin työpaja | 18.-19.8.2018, Mynämäki 

Teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Elina Kilkun 18.–19.8. vetämässä huonon teatterin työpajassa tehdään harjoitteita, joissa esimerkiksi kokeillaan, miten näytelmäkirjallisuuden hienoimmat monologit saa pilattua.       

Huonon teatterin kurssi on teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Elina Kilkun vetämä kaksipäiväinen työpaja, jossa nimensä mukaisesti treenataan huonoa teatteria. Huonoon lopputulokseen pyrkiminen on vapauttavaa ja ennen kaikkea hauskaa. Ei haittaa, vaikka et olisi koskaan tehnyt teatteria; jos olet joskus nähnyt teatteria, voit treenata sen huonosti tekemistä helpostikin.

Mikä estää meitä olemasta loistavia? Pelko, estot ja häpeä. Huonon teatterin treenaamisessa keskeistä on pelon ja muiden esteiden poistaminen. Olennaisen tärkeää on myös tekemisen ilon löytäminen vailla pelkoa epäonnistumisesta.

Työpajan rakenne on kolmiosainen: käsittelemme huonoa näyttelijäntyötä, käsikirjoittamista ja ohjaamista. Teemme runsaasti harjoitteita, joissa esimerkiksi kokeillaan, miten näytelmäkirjallisuuden hienoimmat monologit saa pilattua. Tekemisen ohella keskustelemme suhteestamme hyvyyteen, huonouteen, epäonnistumiseen ja täydellisyyteen.

Huonon teatterin työpaja lauantaina 18.8. klo 11–17 ja sunnuntaina 19.8. klo 10–16.

Osallistujamäärän arvioimiseksi pyydämme ilmoittautumaan työpajaan: silja.pasila@koneensaatio.fi

Työpaja on maksuton. Tarjoamme osallistujille kahvia ja pientä purtavaa.

Lisätietoja:
Silja Pasila, silja.pasila(a)koneensaatio.fi, 044 7420742

Muut Saaren kartanon alumnien työpajat Saarekkeessa

7.–8.8. Kalle Lehto, Pallojongleeraus-työpaja
18.–19.8. Elina Kilkku, Huonon teatterin työpaja
8.–9.9. Tiina Lehikoinen-Musturi ja Alexandra Salmela, Havainnosta sanaan -työpaja
22.–23.9. Väinö Makkonen, Mynämäen määritelmä 2.0 -työpaja

Työpajat ovat maksuttomia.

Lue lisää: koneensaatio.fi/alumnien-tyopajat

Lisätietoja:
Leena Kela, leena.kela@koneensaatio.fi, 044 768 1172
Silja Pasila, silja.pasila@koneensaatio.fi, 044 7420742
    


Blaue Fraun ”About being in-between"- työpaja välitiloista | 3.-4.9.2018, Pori

Suomenruotsalainen teatteriryhmä Blaue Frau (FI) tuo tänäkin vuonna normikriittistä taidetta käsittelevän työpajansa Lainsuojattomat-festivaalille. 3.-4.9. järjestettävä työpaja ”About being in-between” tutkii mitä välitila tarkoittaa. Työpajan ohjaa ruotsalaiset taiteilijat Sarah Yasdani ja Anna Ting Möller. He ammentavat omista kokemuksistaan rodullistettuina ja ei-miehinä. Viitekehyksenä toimii ne ympäristöt ja rakenteet, joihin Yasdani ja Möller ovat törmänneet työskennellessän kotimaansa taiteen kentällä.

Työpaja kannustaa ajattelemaan representaatiota, identiteettejä ja kehoja. Mikä määrittää kehoa? Mikä määrittää elämää? Yasdani ja Möller keskustelevat eri keinoista, joilla normin ulkopuolista identiteettiä voi käsitellä taiteen keinoin. Millä eri tavoin tunnetta vieraantuneisuudesta ja ulkopuolisuudesta voi lähestyä, kun oma keho ei ole yhteensopiva yhteisön suosimien normien kanssa?

Työpaja on osa Blaue Fraun toteuttamaa työpajojen sarjaa, joissa on jo neljän vuoden ajan tarkasteltu normikriittisyyttä ja antirasismia taiteessa ympäri Pohjoismaita. Tänä vuonna työpajoja järjestetään tällä erää viimeistä kertaa. Työpajoja rahoittaa Nordisk Kulturfond.

Blaue Frau on Sonja Ahlfors ja Joanna Wingren. Blaue Frau perustettiin vuonna 2005 pohjoismaisen dragryhmän subfraun (subfrau.net) jälkimainingeissa. Blaue Frau on ollut mukana monessa ja kiertänyt ympäri Pohjoismaita ja Eurooppaa kymmenien eri produktioiden ja työpajojen kanssa. Viime vuonna Blaue Frau julkaisi kirjan "Någon hatar oss igen" (S&S) kuvittaja Johan Isakssonin kanssa. Lue lisää nettisivuilta www.blauefrau.com.¨

Ajankohta:  

3.9.2018 klo 18-22
4.9.2018 klo 11-17

Paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Työpaja pidetään englanniksi, ja mukaan mahtuu 11 ensiksi ilmoittautunutta. Työpajaan voi osallistua kuka tahansa aiheesta kiinnostunut. Olethan valmis osallistumaan molempina päivinä.

Ilmoittautumiset osoitteeseen info@rakastajat.fi

Työpajan Facebook-event


Immersiivisisen teatterin työpaja | 23.-15.11.2018, Helsinki

Työpaja opettaa immersiivisten ja osallistavien esitysten teoriaa ja erityisesti käytäntöä. Immersiiviset esitykset käsitetään usein esityksinä, jotka upottavat katsojan teoksen näyttämökuvaan, mutta laajemmin ymmärrettynä ne tarkoittavat esityksiä, jotka haastavat esitysten perinteisen yleisösuhteen. Osallistavat esitykset tarkoittavat laajaa kirjoa esityksiä, jotka käyttävät mm. pelisuunnittelun ja aktivismin keinoja laajentamaan perinteistä esityskäsitystä.

Työpaja keskittyy immersiivisten ja osallistavien esitysten suunnitteluun ja toteuttamiseen.
 
Työpajassa opit

  • Ottamaan esityksen kontekstin konkreettisesti osaksi taiteellista työskentelyä  
  • Osallistavien esitysten poliittisia ulottuvuuksia
  • Pelisuunnittelua ja osallistamisen mekanismeja esittävissä taiteissa
  • Intimiteetin ja sen rajojen neuvottelua
  • Moniaistisen esiintymisen tekniikkaa suhteessa osallistujaan  
  • Aistimaan ja ymmärtämään esityksen ympäristön merkityksenluojana

Työpaja on suunnattu erityisesti esittävän taiteen ammattilaisille ja opiskelijoille. Mikäli et kuulu näihin lähetä ennen ilmoittautumistasi lyhyt motivaatiokirje osoitteeseen sami@centerforeverything.com
 
Molemmat tapahtuvat suoraan Kaiken keskuksen verkkokaupassa osoitteessa holvi.com/shop/everything
 
Aika ja paikka: Pe 23. 11 klo 18 – 22, la 24. 11 klo 13. 30 – 17. 30 ja su 25. 11. 2018 klo 13.30 – 17.30 Eskus – Esitystaiteen keskus, Puhdistamo (rakennus nro 6) 2. krs. Virallinen osoite: Kaasutehtaankatu 1/33.
 
HINTA: 95 ¤
 
OPETTAJA: Sami Henrik Haapala on näyttelijä FIA, tanssija, esitystaiteilija, antropologi ja dj. Hän on tuottanut, ohjannut ja esiintynyt 20 vuoden ajan sekä instituutioissa että vapaalla kentällä Suomessa ja kansainvälisesti. Hän tekee parhaillaan taiteellista väitöskirjaa Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun aiheenaan immersiiviset ja osallistavat esitykset. Hän on Kaiken keskuksen taiteellinen johtaja.
 
www.samihenrik.me
www.kaikenkesk.us

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Kemin kaupunginteatteri etsii kampaaja-maskeeraajaa

Kemin kaupunginteatteri etsii palvelukseensa kampaaja-maskeeraajan sijaista mahdollisimman pian, mutta viimeistään 1.1.2019. Kokopäiväinen työsuhde on aluksi määräaikainen kevätkauden loppuun. Pikaiset yhteydenotot teatterinjohtajalle: sarianne.paasonen@kemi.fi , puh. 040-529 4019.


Cirko hakee Markkinointi- ja viestintäpäällikköä | Haku 12.8.2018 mennessä

Haemme nyt joukkoomme markkinointi- ja viestintäpäällikköä määräaikaiseen työsuhteeseen 100 % työajalla. Työn ensisijainen suorituspaikka on Cirko Helsingin Suvilahdessa. Työsuhteeseen sisältyy 1 kk:n koeaika. Määräaikainen työsuhde alkaa 1.10.2018 ja päättyy 31.8.2019.
 
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö vastaa Cirkon markkinoinnin ja viestinnän suunnittelusta, toteutuksesta ja kehittämisestä, lipunmyynnin järjestelyistä (esitystilaisuudet), taloushallinnon tiliöinneistä ja laskujen tarkastamisesta sekä toimii lähihenkilönä markkinoinnin ja viestinnän assistenteille.
 
Hakijalta edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa. Tehtävän menestyksellinen suorittaminen edellyttää monipuolista markkinoinnin ja viestinnän kokemusta, näkemystä sosiaalisen median ja digiviestinnän ylläpidosta, kehittämisestä ja tuloksellisesta toteuttamisesta. Hakijalta toivotaan erinomaista suomen- ja englanninkielen suullista- ja kirjallista taitoa, sekä kokemusta tiedotteiden ja muiden tekstien laatimisesta ja editoimisesta. Etsimme joukkoomme innostunutta ja motivoitunutta tiimipelaajaa, joka viihtyy pienessä työyhteisössä ja kokee monipuolisen työnkuvan omakseen.

Lähetä hakemus CV:n ja palkkatoivomuksen kanssa, sekä kahden suosittelijan tiedoilla 12.8.2018mennessä osoitteeseen: riku.lievonen@cirko.fi. Merkitse viestin otsikkokenttään "Työhakemus Markkinointi- ja viestintäpäällikkö". Hakemuksia ei palauteta. Työhaastatteluun kutsuttaville ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Työhaastattelut pidetään 15.-16.8.2018.

Tiedustelut: Toiminnanjohtaja Riku Lievonen, puhelimitse to 2.8. klo 12.00-13.00 ja to 9.8. klo 12.00-13.00, puh. +358 40 832 7479

Lue lisää


Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry hakee pääsihteeriä | Haku 12.8.2018

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on keväällä perustettu valtakunnallinen alan tuki- ja tuottajaorganisaatioiden keskusjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää kulttuuri- ja taidealan taloudellisia toimintaedellytyksiä ja yhteiskunnallista asemaa. Järjestön jäseniä ovat tällä hetkellä Finland Festivals ry, Suomen museoliitto ry, Suomen Teatterit ry ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry.

Yhdistys tulee tekemään vaikuttamistyötä ja edunvalvontaa aktiivisella yhteydenpidolla poliittisiin päättäjiin ja virkamiehiin sekä tuottamalla tietoa ja keskustelunavauksia sekä antamalla asiantuntija-apua kulttuurialaa koskevissa kysymyksissä. Järjestö seuraa alan kansainvälisiä verkostoja ja toimii hankeorganisaationa alan kehittämiseen liittyvissä hankkeissa.

Haemme nyt keskusjärjestölle pääsihteeriä.

Pääsihteerin päätehtävä on parantaa kulttuurialan yhteiskunnallista asemaa ja rahoitusta. Keskeisinä tehtävinä on vaikuttaminen kulttuuritoimialan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, jäsenorganisaatioiden määrän kasvattaminen ja yhteistyön kehittäminen eri sidosryhmien suuntaan. Pääsihteeri vastaa myös järjestön taloudesta ja toimii järjestökoordinaattorin/tiedottajan esimiehenä.

Tehtävään valittavalta edellytetään vahvaa kokemusta poliittisesta vaikuttamisesta ja edunvalvonnasta, sujuvaa esiintymiskykyä ja vankkaa kirjallista ilmaisutaitoa. Kulttuuri- ja taidealan laaja tuntemus auttaa tehtävän menestyksellisessä hoitamisessa. Ruotsinkielen osaaminen, monipuolinen muu kielitaito ja yhdistystoiminnan tuntemus katsotaan eduksi.

Tarjoamme mielenkiintoisen tehtävän toimintaansa aloittavan edunvalvontaorganisaation johdossa. Tehtävä on aluksi vuoden määräaikainen ja tavoitteena on, että pääsihteeri voisi aloittaa tehtävässä viimeistään 1.10.2018.

Lähetäthän hakemuksesi CV:n ja palkkatoiveen kanssa 12.8.2018 mennessä osoitteeseen: sanna.yla-lyly@museoliitto.fi.

Lisätietoja: hallituksen puheenjohtaja Kimmo Levä p. 040 166 2816 ja järjestökoordinaattori/tiedottaja Sanna Ylä-Lyly p. 044 430 0715.


Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto hakee viestinnän suunnittelijaa | Haku 15.8.2018 mennessä

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto hakee viestinnän suunnittelijaa määräaikaiseen tehtävään 30.6.2020 asti

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto on valtakunnallinen organisaatio, joka edistää lastenkulttuurialan toimintaa ja tunnettuutta Suomessa. Keskeisenä tavoitteena on tasa-arvoisen ja hyvinvointia tukevan lastenkulttuuritoiminnan kehittäminen kaikkialle maahan. Liitolla on 28 jäsenkeskusta eri puolilla Suomea, ja liiton toimisto sijaitsee Tampereella. Nykyisen viestinnän suunnittelijamme siirtyessä toisiin tehtäviin tarvitsemme monipuolista viestinnän ammattilaista Taidetestaajat-hankkeeseen.

Taidetestaajat on valtakunnallinen hanke, joka vie koko maan kahdeksasluokkalaiset taide-elämysten äärelle kolmena perättäisenä lukuvuonna. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto vastaa Taidetestaajien toiminnasta, ja hanketta rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.

Haemme Taidetestaajiin viestinnän suunnittelijaa hankkeen loppuun (06/2020) kestävään 80 % työsuhteeseen. Etsimme viestinnän ammattilaista, joka säilyttää positiivisen asenteen kiireessäkin ja pystyy hoitamaan laajoja kokonaisuuksia itsenäisesti.

Tehtäviin kuuluvat Taidetestaajat-hankkeen viestinnän suunnittelu ja kehittäminen, sisällöntuotanto printtiin, verkkoon ja sosiaaliseen mediaan, mediakontaktien luominen, yhteydenpito sidosryhmiin sekä erilaisten tilaisuuksien tuottaminen. Tehtävissä tarvitaan erinomaista kielellistä ilmaisukykyä, strategista ajattelua ja kiitettävää ulosantia myös suullisesti. Lisäksi tarvitaan kokemusta viestinnän eri osa-alueista niin ulkoisen kuin sisäisenkin viestinnän alalla. Toivomme valittavan henkilön aloittavan työt syyskuussa.

Arvostamme toimeen soveltuvaa korkeakoulututkintoa, sujuvaa kynää, kulttuurialan tuntemusta sekä valokuvaus- ja videokuvaustaitoja. Kuvankäsittely- ja taitto-ohjelmien osaaminen on eduksi. Sujuva ruotsin ja englannin kielen taito katsotaan myös eduksi.

Toivomme, että olet aloitteellinen, idearikas, hyvä työkaveri ja sujuva työskentelemään tiimissä.  

Taidetestaajat on mittava hanke ja sitä toteutetaan yhteistyössä koulujen, taideorganisaatioiden ja valtakunnallisen koordinaatioverkoston kanssa. Viestinnän suunnittelijan työpiste on Tampereella, mutta hän työskentelee tiiviisti Oulussa toimivan hankepäällikön kanssa. Tarjoamme dynaamisen, tiimitaitoisen ja kannustavan työyhteisön sekä mahdollisuuden päästä työskentelemään valtakunnallisen lastenkulttuuritoiminnan ytimeen. Tehtäväkohtainen palkka 2240 e/kk.

Lähetä viimeistään 15.8. vapaamuotoinen hakemuksesi ja CV:si sähköpostilla osoitteeseen info@lastenkulttuuri.fi.

Tiedustelut: hankepäällikkö Anu-Maarit Moilanen, puhelimitse 044 978 4893, to 9.8. kello 10–12 ja ti 14.8. kello 13–15

Ystävällisin terveisin

Sunna Maijala

koordinaattori
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto
Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4
33100 Tampere  
sunna.maijala@lastenkulttuuri.fi
p. +358 40 800 7296



Cirko hakee Teknistä tuottajaa | Haku 17.8.2018 mennessä

Haemme nyt joukkoomme Teknistä tuottajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 50 % työajalla. Työn ensisijainen suorituspaikka on Cirko Helsingin Suvilahdessa. Työsuhteeseen sisältyy 4 kk koeaika. Työsuhde alkaa 1.10.2018.
 
Tekninen tuottaja vastaa Cirkon residenssi- ja esitystoiminnan sekä muiden tilaisuuksien teknisen ja tuotannollisen toteutuksen koordinoinnista ja aikataulutuksesta, toimii muun teknisen henkilökunnan lähihenkilönä ja yhteyshenkilönä residenssitaiteilijoiden, kumppanien ja tilavuokraajien suuntaan.  
 
Tehtävän menestyksellinen suorittaminen edellyttää monipuolista kokemusta esitys- ja tapahtumatuotannosta, esitysteknisen laitteiston perustuntemusta, kokemusta työnjohdosta, aikataulutuksesta ja ennakkosuunnittelusta. Aiempi työkokemus nykysirkuksen parissa on eduksi. Tehtävä edellyttää oma-aloitteisuutta, hyviä vuorovaikutustaitoja, organisointitaitoja sekä yleisimpien tietokoneohjelmien (Excel, Word) hallintaa. Työnhakijalta ei edellytetä suomen kielen taitoa, vaihtoehtoisena työkielenä on englanti. Etsimme joukkoomme innostunutta ja motivoitunutta tiimipelaajaa, joka viihtyy pienessä työyhteisössä ja kokee monipuolisen työnkuvan omakseen.

Lähetä hakemus ansioluettelon ja palkkatoivomuksen kanssa, sekä kahden suosittelijan tiedoilla 17.8.2018 klo 18.00 mennessä osoitteeseen: riku.lievonen@cirko.fi. Merkitse viestin otsikkokenttään "Työhakemus Tekninen tuottaja". Hakemuksia ei palauteta. Haastatteluun kutsuttaville tulee ennakkotehtävä. Työhaastattelut pidetään 22.-24.8.2018.

Tiedustelut: Toiminnanjohtaja Riku Lievonen, puhelimitse to 9.8. klo 12.00-13.00 tai ke 15.8. klo 12.00-13.00, puh. +358 40 832 7479

Cirkon henkilökunta koostuu ydintiimistä; toiminnanjohtaja, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, tuottaja, tekninen tuottaja ja näyttämömestari sekä vaihtuvasta joukosta kausityöntekijöitä tekniikan assistenteista, lipunmyyntiin ja viestintään.

Cirko - Uuden sirkuksen keskus on Helsingin Suvilahdessa toimiva nykysirkukseen keskittyvä esitys- ja tuotantotalo. Cirko tuottaa esitystoimintaa sekä omassa talossa Suvilahdessa että Helsingin metropolialueella ja järjestää residenssitoimintaa edistääkseen nykysirkuksen kehittymistä taidemuotona. Cirkon toiminnasta vastaa samanniminen yhdistys, joka on perustettu vuonna 2002. Cirko-keskus avattiin vuonna 2011 Suvilahden kaasuvoimalan entisen konepajan tiloihin. Cirkossa on 1400 neliötä työskentely- ja esitystiloja nykysirkuksen ammattilaisille. 

Lue lisää


Eclipse Theatre are looking for an Executive Director | Deadline 20 Aug 2018

Closing date: Mon 20 Aug

We’re looking for an experienced, dynamic and inspirational Executive Director. This new senior management role will work closely with Eclipse’s Artistic Director to lead the company during a period of real growth and development. This is an exciting opportunity to join the Eclipse team and to play a pivotal role in shaping our future.

The successful candidate will be a leader and a collaborator who is excited by enabling artists and big creative ideas. They should want to do what everyone says can’t be done. They need to care about Black* culture, artists and making ambitious new work.

Passionate about making change to the cultural landscape, the Executive Director will drive action, build partnerships and lead on delivering our ambitious strategic aims and objectives.

Find out more and apply  


Jane ja Aatos Erkon säätiö etsii säätiöassistenttia | Haku 27.8.2018 mennessä

Jane ja Aatos Erkon säätiö on perustettu vuonna 2002 tukemaan korkeatasoista tieteellistä tutkimusta sekä taidetta ja kulttuuria. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö myöntää avustuksia ja apurahoja. Säätiön vuosittain jakama avustusmäärä on merkittävä.

Säätiökonserni etsii kokenutta säätiöassistenttia toimistoonsa Helsingin keskustassa.

Tehtäviin kuuluu käyttää avustushakemusten sähköistä järjestelmää, huolehtia avustusten maksatuksesta, säätiön kotisivujen päivityksestä sekä avustaa hakemusten valmistelussa ja asiakaspalvelussa. Tehtäviin kuuluvat myös avustusraportointien seuranta sekä säätiön viranomaisilmoitukset. Koska toimimme pienenä tiiminä, tavoitteena on hallita koko toimiston työtehtävät. Tämän vuoksi tehtäviin kuuluvat myös kokousjärjestelyt sekä toimiston päivittäiseen toimintaan liittyviä rutiinitehtäviä.

Sinulla on korkeakoulututkinto ja/tai aikaisempaa kokemusta säätiö- tai toimistotyöstä. Olet kiinnostunut säätiötoiminnasta ja olet oma-aloitteinen, sinulla on monipuolista osaamista ja itsenäinen työskentelytapa sekä hallitset sujuvasti MS Office-työkalut ja omaksut erilaisten sähköisten työkalujen käyttämisen. Odotamme valmiutta toimia itsenäisesti suomen ja englannin kielellä, muu kielitaito on eduksi.

Tarjoamme mielenkiintoisen näköalapaikan säätiöasioissa Helsingin keskustan viihtyisässä toimistossamme.

Tehtävän aloitus mahdollisimman nopeasti. Työ on kokopäiväinen ja vakinainen.

Kiinnostuneita pyydetään toimittamaan vapaasti muotoiltu hakemus, CV, referenssit ja palkkatoivomus sähköpostitse osoitteeseen mats.kockberg@interpersona.fi viimeistään 27.8.2018.

Lisätietoja antaa meitä rekrytoinnissa avustava Mats Kockberg / Interpersona, puhelin +358400508776 ma 13.8. klo 9-11 sekä ma 20.8. klo 10-12 välisenä aikana.

Lue koko ilmoitus


Lappeenrannan kaupunginteatteri hakee teatterinjohtajaa | Haku 3.9.2018 mennessä

Haemme ainutlaatuiseen kaupunginteatteriimme teatterinjohtajaksi huippuosaajaa 

Teatterinjohtajana vastaat ohjelmiston suunnittelusta, rekrytoit taiteellista henkilöstöä heidän lähimpänä esimiehenään ja toimit osaltasi esitysten ohjaajana unohtamatta teknistä ja taloudellista näkökulmaa. Olet vahva johtaja, jolla on teatterin tekemisen palo ja tunnet teatterin monimuotoiset prosessit. Osaat pitkällä tähtäyksellä suunnitella katsojia houkuttelevan ja monipuolisen ohjelmiston. Sinulla on hyvät yhteistyötaidot sekä riittävä tuntemus taloushallinnosta ja henkilöstöjohtamisesta. Vahvuuksiisi kuuluu taiteellinen näkemys, joka toteutuu ohjelmistosuunnittelussa ja ohjaamissasi esityksissä. Lisäksi sinulla on aktiivinen ja innovatiivinen ote työyhteisön hyvinvoinnin ja yleisötyön kehittämiseen. Löydät uusia kumppanuuksia ja pystyt hyödyntämään laajat teatterialan verkostosi.  

Teatterinjohtajan toimen kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai alan aiempi vastaava tutkinto sekä riittävä teatterialan työkokemus. 

Toimi täytetään 1.8.2019 alkaen määräajaksi. Toimeen valitun tulee ennen toimen vastaanottamista esittää hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan. 

Lappeenrannan kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle osoitetut kirjalliset hakemukset ansioluetteloineen ja mahdollisine palkkatoivomuksineen tulee toimittaa viimeistään 3.9.2018 klo 12 ensisijaisesti Kuntarekryn kautta. Hakemuksen voi toimittaa myös: Lappeenrannan kaupunki, Kirjaamo, PL 11, 53101 Lappeenranta. Kuoreen merkintä: Teatterinjohtaja. Sähköpostilla: kirjaamo@lappeenranta.fi, aihekenttään: Teatterinjohtaja. 

Lisätietoja tehtävästä antavat vs. kulttuuritoimenjohtaja Maarit Welin, puh. 040 353 9535 ja toimialajohtaja Tuija Willberg 0400 705 875. 

Lue lisää

MUITA ILMOITUKSIA

Uusi julkaisu: Nuori Näyttämö -hankkeen uudet näytelmät antologiana

Sisältää näytelmät:
Gunilla Hemming: Carmina (suomeksi ja ruotsiksi)
Rasmus Lindberg: Ainon aito mä /Sannas sanna jag (suomeksi ja ruotsiksi)
Pipsa Lonka: Tuntemattoman eläimen jäljet  
Veikko Nuutinen: On isis
Agate Øksendal Kaupang, Felicia Ohly, Otto Sandqvist: Nevadaland (englanniksi) 

Kirjan on toimittanut Inke Rosilo.
Kustantaja: ntamo

Tilaukset: paivi(a)tnl.fi
Hinta: 20¤  (+ posti- ja käsittelykulut 5,90¤).


Floor is Yours -hankkeen kyselyyn voi vastata vielä 24.8. saakka

Osallistu  tutkimuskyselyyn ja kerro näkemyksesi työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin toteutumisesta omassa työssäsi!

Henriikka Ratilainen oli haastateltavana radiossa hankkeesta toukokuun lopulla. https://areena.yle.fi/1-4435780

Piia Houni oli Ylen haastateltavana esittävän taiteen työturvallisuudesta, haastattelu kuvattiin Uuden Iloisen Teatterin tiloissa. Lisäksi mukana Sari Siikander ja Jussi Lampi. Lue Ylen uutinen tästä

Twitter: #stagelleturvallisesti
Instagram: @stagelleturvallisesti


Sateenkaarihistoriakuukausi ensimmäistä kertaa Suomessa 20.10.-20.11.2018

Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu koordinoivat ensimmäisen sateenkaarihistoriakuukauden Suomessa loka-huhtikuussa 20.10.–20.11.2018. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä on nostamassa esiin maineikas joukko suomalaisia kulttuuri- ja muistiorganisaatioita.  

Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu haluavat toivottaa niin muistiorganisaatiota ja taidelaitoksia, kouluja ja yhdistyksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan. Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintömme. Organisaatiot, koulut ja yksityishenkilöt voivat osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen esimerkiksi:

1. jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyviä aineistoja ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtagilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth

2. järjestämällä sateenkaarihistoriaa käsitteleviä keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja näyttelyitä. Tiedot julkisista tilaisuuksista voi ilmoittaa Setan sivuilla olevalla verkkolomakkeella elokuun alusta lähtien. Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu kertovat tapahtumista omien viestintäkanaviensa kautta. Työkaluja tilaisuuksien järjestämiseen löytyy tästä: http://suomi100-sateenkaarenvareissa.fi/tyokalut/ 

3. tarjoamalla sateenkaarevia aineistojaan arkistoille ja muistitietoa kokoaviin verkkopalveluihin.

Historiakuukauden viimeinen viikko keskittyy sukupuolen moninaisuuteen, transihmisiin ja intersukupuolisiin. Kuukausi päättyy kansainväliseen transmuistopäivään Transgender day of Remembrance.  

Sateenkaarihistoriakuukausi on jatke Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun vuosina 2016–2018 toteutuneelle Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeelle.

Lue koko uutinen: https://seta.fi/sateenkaarihistoriakuukausi-ensimmaista-kertaa-suomessa-loka-marraskuussa/

Lisätietoa:

Kerttu Tarjamo, 050 309 8108, paasihteeri(a)seta.fi / www.seta.fi
Rita Paqvalén, 040 674 3528, rita.paqvalen(a)cultureforall.fi / www.kulturforall.fi


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.