29.08.2019

TINFO-tiedote 26 / 29.8.2019
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Vossiin vauhtia ja uuteen alkuun
"Työryhmän tulee ottaa huomioon ehdotuksen saama kritiikki ja hallitusohjelman linjaukset. Esittäviä taiteita koskevasta ehdotuksesta annettiin yli 200 lausuntoa."

TINFO PALVELEE

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Vossiin vauhtia ja uuteen alkuun

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimittänyt työryhmän, joka valmistelee ehdotuksen taiteen valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi. Edessä on puolen vuoden rankka savotta: ehdotuksen on määrä olla valmis helmikuun lopussa. Työryhmään kuuluvat ylijohtaja Riitta Kaivosoja (OKM), puheenjohtaja Ahti Vänttinen (Muusikkojen liitto), erityisasiantuntija Johanna Selkee ( Suomen Kuntaliitto), toiminnanjohtaja Helena Värri (Suomen Sinfoniaorkesterit ry), toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi, (Suomen Teatterit ry), toiminnanjohtaja Karola Baran, (Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry), erityisasiantuntija Mari Karikoski, (Taiteen edistämiskeskus), hallitusneuvos Joni Hiitola (OKM), kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila (OKM).

Työryhmä kaivaa nyt esiin kulttuurin valtionosuusuudistuksen asiantuntijaryhmän  alkuvuodesta 2018 valmistuneen ehdotuksen rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi. Työryhmän tulee ottaa huomioon ehdotuksen saama kritiikki ja hallitusohjelman linjaukset. Esittäviä taiteita koskevasta ehdotuksesta annettiin yli 200 lausuntoa.

Onnea matkaan!

Näytelmät ja sienirihmastot

Pipsa Lonka, Jussi Moila, Maria Kilpi, Valto Kuuluvainen, Laura Valkama, Sofia Aminoff, Marjo Airisniemi, Iida Koro, Okko Leo, Veikko Nuutinen, Asko Jaakonaho, Marko Järvikallas, Marie Kajava, Eeva Turunen, Salla Viikka. Viisitoista näytelmäkirjailijaa. Mikä heitä yhdistää? He ovat ne viisitoista, jotka parhaillaan työskentelevät tai ovat aiemmin työskennelleet Uuden näytelmän ohjelmassa (UNO) omien teostensa kanssa dramaturgit mentorinaan.

Ohjelman 16 verkostoteatteria takuulla odottavat kohtaamisia teosten kanssa. Niin minäkin! Onneksi kohtaamisia näiden kirjailijoiden ja heidän tekstiensä kanssa on tarjolla myös meille ei-verkostolaisille. Kansallisen Lavaklubilla vietetään UNOn Uuden näytelmän iltaa 24.10.2019 osana useiden toimijoiden yhdessä järjestämää Kotimaisen näytelmän festivaalia.

Teatterikorkeakoulun opiskelijat ovat etuoikeutettuja. Heille on tulossa Työskentely keskeneräisen näytelmän kanssa -työpaja yhdessä verkoston teattereiden kanssa. Työpajassa kohtaavat opiskelijat ja kentällä jo työskentelevät. UNOn kirjailijaohjelmaan vuosille 2020-2021 valitaan vielä enintään neljä kirjailijaa. Haku ohjelmaan käynnistyy syyskuun puolivälissä.

Labbet  puolestaan on julkistanut kirjailijoille residenssiohjelman. Labbetin julkaisema uunituore näytelmäantologia   sisältää Christoffer Mellgrenin Att dela en kaka, Robert Åsbackan Levande och döda ja Harriet Abrahamssonin ja Paul Olinin Gullivers nya resor. Maria Säkön artikkeli johdattaa teksteihin.

Ajattelen tulevien vuosien rikasta, monilajista näytelmäsatoa ja niiden tulevia tuotantoja eri puolilla Suomea. Ajattelen sienirihmastoa. Sienirihmastot ovat maan alla, ne ovat suuria ja pitkäikäisiä, mutta ohuita. Niitä tuskin näkee, tai ne näkee vasta sitten, kun ne ovat kietoutuneet yhteen. Sienirihmastoista kehittyvät sitten itiöemät, ne maan päällä näkyvät osat. Ajattelen näytelmiä ja sieniä. Onni virtaa minussa.
 

Nukketeatteri ylpeänä esittää

Nukketeatteri Sampon kansainvälinen nukketeatterifestivaali  on parhaillaan käynnissä ja jatkuu koko viikonlopun. Ohjelmistossa on vaikka mitä kiinnostavaa . Marraskuussa on Turussa vuorossa Aura of Puppetsin tuottama TIP-Fest Turussa.  

Nukketeatteri ilmaisumuotona ja nukketeatterintekijöiden osaaminen ovat läsnä vahvasti muutoinkin. Turun kaupunginteatterin Babe urhea possu elää näyttelijöiden ja nukketeatterin ammattilaisten yhteistyönä. Baben ja muut nuket on suunnitellut Heini Maaranen ja nukettajina työskentelevät Sirpa Järvenpää, Pia Kalenius ja Anna-Kaisa Kuisma. Kaupunginteatterissa nähdään myös osana TIP-Festin ohjelmistoa Lee Lahikaisen Nälkä, joka yhdistää paperiteatteria, kokeellista nykynukketeatteria ja varjoteatteria. Åbo Svenska Teaterin Kalevalassa ja Wasa Teaterin Viulunsoittajassa nukketeatterin osaajilla on keskeinen tehtävä. Merja Pöyhönen ohjaa Tallinnan Nuku-teatterille Shakespearen Äkäpussin.
 

Tilastojen onni – tiedosta tulevaisuus

Pohjoismaiden ja Viron tilastotieteilijät ja tilastotiedon käyttäjät pohdiskelivat tilastokokouksessaan tulevaisuuden faktoja: tekoälyä, koneoppimista, digitalisaatiota, tilastollista lukutaitoa.

Tilastokokous hyvitti ulkomaisten osallistujien lento- ja laivaliikennepäästöt, niin Suomi tekee EU-puheenjohtajuuskauden kokouksissa. Se rahoittaa hankkeita, jotka vähentävät kasvuhuonepäästöjä.

Tarvitsemme luotettavia tilastoja. Tilastokeskuksen uuden strategian visiona on: tiedosta tulevaisuus. Hienoa!

Me tiedontuottajat kulttuurin saralla olemme piakkoin yhdessä pohtimassa sitä, miten tietoperustaa voitaisiin kehittää. Tämä työ jäi kulttuuri-VOSin jalkoihin, mutta nyt vihdoin härkää sarvista kiinni aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johdolla.
 

Painovoimasta, epätoivosta ja toivosta

Elli Salon kirjoittama ja Riikka Oksasen ohjaama Alina Kansallisen Omapohjassa näyttäytyi minulle teoksena julmasta toistosta. Alinan yritykset pelastaa veli eivät onnistu, kukaan ei pysty auttamaan – ja hän on vaarassa pudota.

Nyt ei olla tahmaisenankeassa sosiodraamassa. Kuunnelman parissa työskennelleiden Salon ja Oksasen Alinan äänensävy ja tyylilaji kantaa jälkiä tästä lajista. Se laittaa niin näyttelijän kuin katsojankin kuuntelemaan, keskittymään ja aistimaan tätä minimalistista puhdistettua ilmaisua. Näytelmän alkulehdellä on viittaus Arvo Pärtin teokseen Für Alina ja sen merkintään ”rauhallisesti, ylväästi, itseä kuunnellen”. Ja voi, kuinka näyttelijät tuon tekevätkään. Alina on hienovaraisesti soitettua kamarimusiikkia.

Visuaalisesti olemme kuin pyhätössä, sairaalassa, avaruusaluksessa tai kuolemassa: samaan aikaan painovoiman alaisia ja painovoiman ulottumattomissa. Valkoisessa, mustassa, harmaassa. Valo on tässä teoksessa kuin materiaa. Näytelmän parenteesit projisoituina, putoaminen ja väkivalta niissä. Mutta samaan aikaan pieni bonsaipuu. Toivon yläsävel.
 

Lokki ei ole kuollut ja kuopattu 

Ei ole kauaa siitä, kun kirjoitin Treplevin hajottajasta. Nyt Lokki Ensemble, joukko Lahden kansanopiston kasvatteja, tekee Lokin -esityksen masennuksesta. Tuo rohkea ensemble tekee koskettavaa työtä esityksellistäessään yhteiskunnallista melankoliaa ja masennusta.
 

Ensi viikolla Kuusimukkaan

Me tinfolaiset suuntaamme junan kyydissä kohti Kuusimukkaa. Maanantaista torstai-iltaan TINFO etäläsnä. Seuraa matkassamme someteitse!

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO menee metsään – suuntana Ivalon Kuusimukka

Viime vuoden "joulukorttirahamme" sai Luonnonperintösäätiön kautta Kuusimukka-niminen metsäpalsta. Kuusimukka on yksi Suomen pohjoisimpia kuusimetsiä, säätiö on perustamassa siitä suojelualuetta. 

Lähdemme nyt neljäksi päiväksi 2.-5.9.2019 juna- ja bussimatkalle pohjoiseen. Yhdistämme sinä aikana etätyön, suunnitteluvetäytymisen, tekijöiden tapaamisia ja tyhypäivän. Käymme samalla katsastamassa "tiluksemme".

Kuusimukka-viikon aikana mielissämme ovat erityisesti metsät, ilmastonsuojelu ja pohjoisen ymäristön tila. Tästä lisää somekanaviemme kautta ja TINFO-tiedotteen Kuusimukka-spesiaalissa. 

Tule seuraamme!

Instagramissa:
@theatreinfofinland

Twitterissä:
@tinfotweets

Facebookissa:
tinfoteatterintiedotuskeskus

Katso myös:

Ekologisesti kestävä TINFO

Arvomme ja asenteemme

www.luonnonperintosaatio.fi/fi/suojelualueet/kuusimukka


TINFO-apuraha näytelmien käännöstyöhön | Haku 8.9.2019 mennessä

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Hakemusten ja liitteiden määräpäivä toiseen hakukierrokseen on 8.9.2019.

Hakuohjeet

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Kaiken Keskuksen sokkojamit | 7.9.2019, Helsinki

Katse määrittää vahvasti kaikkea toimintaamme – myös sitä miten koemme tanssin. Ja kuitenkin suuri osa tanssista on jotain aivan muuta - liikkeen kokemista, sitä miltä se tuntuu sekä itsen, toisten ja ympäröivän maailman aistimista.  

Näissä kontakti-improvisaatioon perustuvissa sokkojameissa katseen tilapäinen poistaminen antaa mahdollisuuden herkistyä syvempään, hienovaraisempaan ja aistirikkaampaan havainnoimiseen ilman näköaistin kontrollia.  

Sessio koostuu valmistautumisesta, yhteisestä ja vedetystä virittäytymisestä, tanssista ja tiputtelusta. Voit poistua ja palata tilaan koska tahansa (paitsi yhteisen virittäytymisen aikana), mutta tilassa voi valmistautumisen jälkeen olla ja tanssia vain silmät sidottuina. Tilassa on yksi henkilö koko ajan pitämässä huolen yleisestä turvallisuudesta – tämä koskee sekä yleisiä turvallisuuteen liittyviä asioita että turvallisemman tilan periaatteiden silmällä pitämistä. 

Sinulla ei tarvitse olla kokemusta kontakti-improvisaatiosta osallistuaksesi. 

Session rakenne on seuraavanlainen: 

18 – 18.30 Valmistautuminen: Ohjeet turvallisuudesta tilassa, siteiden valinta ja oma virittäytyminen. 
18.30 – 19 Yhteinen virittäytyminen tanssiin sokkona. 
19 – 20.30 Tanssi sokkona tilassa. Tänä aikana tilaan ei voi tulla enää uusia ihmisiä. Tilasta voi poistua ja tulla takaisin koska tahansa, mutta tilassa ei voi olla ilman sidettä silmillä.
20.30 – 21 Voit tanssia tai muutoin tiputella tilassa ilman sidettä silmillä.  

Voit tulla ja mennä koska tahansa 18 - 18.30 ja 19 - 21 välisenä aikana. 18.30 – 20.30 välisenä aikana tilassa voi liikkua vain silmät sidottuina. 

Jamipaikka ja -aika: Eskus - Esitystaiteen keskus, sali 2 la 7. 9. klo 18 - 21 (Eskus – Esitystaiteen keskus, Puhdistamo (rakennus nro 6) 2. krs. Virallinen osoite: Kaasutehtaankatu 1/33, 00540 Helsinki.)

Hinta: 8e. 

Muutama erityinen huomio:

Myymme näihin jameihin lippuja etukäteen, jotta pystymme hieman arvioimaan ihmisten määrää ja valmistelemaan mm. siteet tätä ajatellen. Voit kuitenkin myös tulla vain paikan päälle. Rajaamme kuitenkin osallistujamäärän max. 20 tanssijaan turvallisuuden vuoksi.

Voit hankkia liput etukäteen osoitteesta: https://holvi.com/shop/everything/

Kuvaamme jameissa hieman kuvia ja videota tulevia eventtejä varten. Jos et halua, että sinut tunnistetaan kuvista, tule kertomaan siitä jameissa vetäjälle ja rajaamme sinut pois kuvista.

Sokkojamit toimivat turvallisemman tilan periaatteilla. Tämä tarkoittaa kunnioitusta kaikkia sukupuolia, seksuaalisuuksia, taustoja, kehoja ja kyvykkyyksiä kohtaan. Rasistinen, seksistinen, homofobinen, transfobinen tai muulla tavoin syrjivä käyttäytyminen ei ole sallittua. 

Lue lisää


Kenen tarinat, kenen historia? Erätauko-keskustelu historiasta ja tarinoiden tallentumisesta | 11.9.2019, Tampere

Kenen tarinat tallentuvat arkistoihin? Miten historia ja digitalisaatio kohtaavat?

Tervetuloa kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN:in, Kriittisen Korkeakoulun ja Kansanvalistusseuran järjestämään keskustelutilaisuuteen. Tilaisuutta tukee Sitra. Haluamme kuulla juuri Sinun ja edustamasi tahon ajatuksia ja kokemuksia aiheesta. Tilaisuus on osa "Sivistys, mikä ihme – keskusteluja ihmisyydestä Euroopassa" -keskustelusarjaa.

"Kenen tarinat, kenen historia? - Sananvapaus, muistin politiikka ja historian käyttö Euroopassa"

Miten erilaisten historiakertomusten ja -tulkintojen vaikutusta pyritään käyttämään hyväksi nykypäivän politiikassa? Keiden kertomukset ylipäätään selviävät lisääntyneen tiedon maailmassa? Miten digitalisoituneesta ympäristöstä poimitaan ehjiä tarinoita ja miten niitä tallennetaan ja arkistoidaan tulevia tutkijoita varten?

Historiasta tiedetään, että kriisitilanteissa pienten kulttuuriryhmien kohtalo ei ole useinkaan ollut turvattu ja häviäjien kertomukset jäävät varjoon. Mikä on EU:n ja Euroopan neuvoston rooli kansalaisten sivistämisessä erilaisten historiantulkintojen suhteen, ja mikä sen tulisi olla?

Alustukset:

- Oula Silvennoinen: Muistin politiikka ja historian käyttö Euroopassa
- Juha Itkonen: Unesco ja aineettoman kulttuuriperinnön säilyttäminen
- Oula-Antti Labba: Saamelaisten luontosuhde ja moderni kehitys
- Linda Liukas: Digitalisaatio ja historia

Erätauko-menetelmä käytössämme

Erätauko-keskustelussa pyrimme lisäämään mahdollisimman moniäänistä ajatusten ja kokemusten vaihtoa. Keskustelun tavoitteena on pohtia, miten voisimme  keskustella sananvapaudesta, muistin politiikasta, historian käytöstä ja katoavista tarinoista mahdollisimman monialaisesti. Kutsumme paikalle muiden muassa kirjailijoita, tutkijoita, sekä museoalan ja digitalisaation ammattilaisia. 

Tilaisuudessa sinulla on mahdollisuus kohdata ihmisiä, joiden kanssa jaat yhteisiä kiinnostuksen kohteita, mutta mahdollisesti eri näkökulman niihin. Mukaan tarvitset vain avointa mieltä ja uteliaisuutta.

Monimutkaiset haasteet, kuten poliittinen polarisaatio tai uusi teknologia, kaipaavat useampia näkökulmia ja kasvotusten kohtaamista. Erätauko-menetelmän visiona on tehdä Suomesta rakentavan vuoropuhelun kärkimaa maailmassa. Tarkoituksena on tukea moniäänistä keskustelukulttuuria, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta sekä keskinäistä luottamusta.

Erätauko-keskustelu järjestetään keskiviikkona 11.9.2019 kello 17:00-20:00 Kansallismuseon Karhunpesä-salissa (Helsinki, Mannerheimintie 34). Tila on esteetön.

Illan ohjelma:

16:30-17.00 Kahvia ja pientä purtavaa 
17:00-17:15 Tilaisuuden avaus 
17:15-18.00 Alustukset
18:00-19:30 Pienryhmäkeskustelu 
19:30-20:00 Tilaisuuden oivallukset ja loppusanat

Tilaisuus on maksuton. Paikkoja on rajoitettu määrä, joten pyydämme ilmoittautumaan viimeistään 9.9. mennessä. Ilmoittauduthan tämän lomakkeen avulla: https://forms.gle/1snfq2zgDQ9XPSZS7 

Ystävällisin terveisin,

Suomen PEN
Kriittinen Korkeakoulu
Kansanvalistusseura

Mikäli teillä on kysymyksiä tapahtumasta, lisätietoja tarjoaa secretary(a)suomenpen.fi sekä info(a)kriittinenkorkeakoulu.fi

Tilaisuuden Facebook-tapahtuma

Alustajat:

Oula Silvennoinen on filosofian tohtori, Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentti ja historiantutkija. Hänen 2008 julkaistu väitöskirjatyönsä oli Salaiset aseveljet: Suomen ja Saksan turvallisuuspoliisiyhteistyö 1933–1944. Hänen viimeisin teoksensa on Suomalaiset fasistit (2016).

Juha Itkonen on kirjailija, toimittaja ja valtiotieteen maisteri. Hän on kirjoittanut kahdeksan romaania ja ollut Finlandia-ehdokkaana kahdesti. Itkonen on Suomen Unesco-toimikunnan jäsen. Unesco-toimikunta toimii kansallisena neuvoa-antavana asiantuntija- ja yhteistoimintaelimenä Unescoon liittyvissä kysymyksissä.

Oula-Antti Labba on saamelainen juristi. Hän on kotoisin Enontekiöltä. Labba kuuluu Lapin yliopiston Siidaskuvla- eli Siidakoulu-hankkeen tutkijaryhmään, jossa hän tutkii siidoihin eli saamelaisten perinteiseen hallintomalliin liittyviä oikeuslähteitä.

Linda Liukas on kirjailija-kuvittaja, suosittu puhuja ja palkittu koodaus-lähettiläs. Hän on mm. ollut perustamassa Rails Girls -metodia, jolla opetetaan tytöille koodauksen alkeita ympäri maailmaa ja kirjoittanut suursuosion saavuttaneen Hello Ruby -kirjasarjan. Liukas on koodauskoulu Hive Helsingin johtokunnan puheenjohtaja.


Live Art Prize -ehdokkaiden avoimet esitykset | 13.-14.9.2019, Kuopio 

ANTI - Contemporary Art Festival 2019 huipentuu jännittävään viikonloppuun ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnonsaajaehdokkaiden teosten esittämiseen Kuopiossa osana uutta Shortlist LIVE! -ohjelmistoa. Shortlist LIVE! -konsepti muuttaa palkinnonvoittajan ratkaisemisen prosessia, mutta tarjoaa myös kaikille neljälle palkinnonsaajaehdokkaalle alustan esittää teoksensa ANTI-festivaalilla 2019 palkkiollisena esityksenä. Kaikki esitykset ovat yleisölle avoimia ja pääsymaksuttomia.

Vuoden 2019 ANTI Festival International Prize for Live Art ehdokkaat ja heidän teoksensa ovat: Cuqui Jerez (ES): The Phenomenon of Fictitious Forces, Dana Michel (CA): Mercurial George, Keijaun Thomas (US): My Last American Dollar and Mammalian Diving Reflex (CA): Sex, Drugs and Criminality. Teokset esitetään ANTI-festivaalilla perjantaina 13.9. ja lauantaina 14.9. Palkinnon voittaja julkistetaan lauantaina 14.9. ANTI Prize Party -tapahtumassa Kuopiossa.

Kansainvälinen jury valitsee voittajan. Kolmihenkisen juryn puheenjohtaja on kansainvälisesti juhlistettu kirjailija Saara Turunen (FI), ja muut jäsenet ovat kokenut taiteellinen johtaja ja kulttuurijohtaja  Daniel Brine (UK) sekä kiitelty professori, akateemikko ja taiteilija Thomas F. DeFrantz (US).

ANTI Festival International Prize for Live Art palkintoa rahoittaa Saastamoisen Säätiö. Shortlist LIVE! -konsepti toteutetaan Koneen Säätiön tuella.

liveartprize.com


Kansainvälinen lastenkulttuurifoorumi Everybody’s business | 30.9. - 1.10.2019, Tampere

Kansainvälinen lastenkulttuurifoorumi tuo Tampereelle satoja lastenkulttuurin ja taidekasvatuksen ammattilaisia ympäri maailman. Kaksipäiväisen tapahtuman ohjelmassa käsitellään jokaisen lapsen yhtäläistä oikeutta osallistua kulttuuriin ja taiteeseen. Foorumin yhteydessä 1.–2.10. järjestettävä Taidetestaajat-seminaari tarjoaa monipuolista ohjelmaa erityisesti taideorganisaatioiden ja koulujen välisestä yhteistyöstä kiinnostuneille.
 
Foorumin monipuolinen ohjelma on koottu avoimessa ohjelmahaussa. Esitysten aiheiden perusteella lastenkulttuurin tekijöitä ympäri maailman puhuttaa tällä hetkellä muun muassa saavutettavuuden luovat ratkaisut, lasten toimijuus, monikulttuurisuuden teemat sekä lasten- ja nuortenkulttuurin uudenlaiset sisällöt. Myös Suomen EU-kulttuuripääkaupunkikandidaatit ovat esillä foorumissa.
 
Taidetestaajat-seminaarissa uppoudutaan Suomen suurimman nuorten kulttuurihankkeen antiin  
 
Kansainvälisen lastenkulttuurifoorumin yhteydessä järjestetään Taidetestaajat-seminaari 1.–2.10.2019. Taidetestaajat on Suomen historian suurin nuorille suunnattu kulttuurihanke, jossa kolmena peräkkäisenä vuonna kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset vierailevat kahdessa taide-elämyksessä. Hankkeen kolmas lukuvuosi käynnistyi tänä syksynä. Taidetestaajat-hanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Hanketta rahoittavat Suomen kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.
 
Taidetestaajat-seminaari on suunnattu erityisesti taideorganisaatioiden edustajille, kolmannen sektorin toimijoille, tutkijoille sekä koulu- ja sivistyspuolen toimijoille. Seminaarin ohjelmassa tarkastellaan hankkeesta tehtyjä akateemisia tutkimuksia, nostetaan esille hankkeessa opittua tietoutta ja keskustellaan toiminnan vaikuttavuudesta käytännön tiedon näkökulmasta. Tiistain aikana kuullaan puheenvuoroja erityisesti koulujen ja taideorganisaatioiden välisestä yhteistyöstä, nuorten taidekokemuksista ja heille suunnatusta yleisötyöstä sekä niiden merkityksestä yhteiskunnassa. Taidetestaajat-hankkeesta tehtyjä tutkimuksia käsittelevä ohjelma tiistaina 1.10. on osa Kansainvälisen lastenkulttuurifoorumin ohjelmaa.
 
Keskiviikkona 2.10. Taidetestaajat-hanke järjestää kouluille ja taideorganisaatioille suunnatun koulutuspäivän, jossa käsitellään taidevierailuja koulun ulkopuolisina oppimisympäristöinä ja sisällöntarjoajina. Koulutuspäivän aiheet käsittelevät koulujen ja taideorganisaatioiden välistä yhteistyötä muun muassa yleisötyön ja opetussuunnitelman näkökulmista.
 
Ilmoittautuminen Kansainväliseen lastenkulttuurifoorumiin ja Taidetestaajat-seminaariin on avoinna 10.9.2019 saakka. Ulkoinen linkkiIlmoittautumislinkki kansainväliseen lastenkulttuurifoorumiin

www.lastenkulttuuri.fi
 
Lisätiedot:
 
Maarit Mäkinen
koordinaattori
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto
 
maarit.makinen(a)lastenkulttuuri.fi
040 800 7296

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


TINFO-apuraha näytelmien käännöstyöhön | Haku 8.9.2019 mennessä

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Hakemusten ja liitteiden määräpäivä toiseen hakukierrokseen on 8.9.2019.

Hakuohjeet


Koneen Säätiön apurahahaun avoimet ovet | 11.9.2019, Helsinki

Koneen Säätiön yleinen apurahahaku tieteen ja taiteen hankkeisiin alkaa sunnuntaina 1. syyskuuta ja jatkuu sunnuntaihin 15.9. klo 16.00 asti.

Tieteen ja taiteen apurahojen lisäksi haettavana ovat Lauttasaaren kartanon residenssipaikat suomalaisille tieteen ja taiteen toimijoille, jotka haluavat kutsua kansainvälisen ammattilaisen työskentelemään kanssaan Suomessa.

Lue lisää

Apurahahaun avoimet ovet

Järjestämme apurahahaun avoimet ovet keskiviikkona 11.9. klo 14–17 Lauttasaaren kartanossa (Otavantie 10, Helsinki). Tilaisuudessa annamme neuvontaa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä ilman ajanvarausta. Tervetuloa!
 
Lauttasaaren kartanon residenssihaku 

Residenssiin voi hakea 1–4 kuukaudeksi huhtikuusta 2020 huhtikuulle 2021. Hakemuksessa pyydetään esittämään toive residenssin pituudesta ja ajankohdasta.
 
Erillishaku ympäristövastuullisille kohtaamisille

Säätiön jo tukemille apurahansaajille sekä vuonna 2020 Saaren kartanon residenssiin saapuville taiteilijoille järjestämme ympäristövastuulliseen kohtaamiseen kannustavan erillishaun.

Haussa voi hakea rahoitusta lentomatkustamista kestävämpään matkustamiseen, joka on usein lentämistä kalliimpaa, tai virtuaalikonferenssien ja -kokousten järjestämiseen. Matkan, konferenssin tai muun vastaavan toiminnan aikana säätiön rahoituskauden tulee olla vielä käynnissä.
 
Lisätietoja ja yhteydenotot:

  • Koneen Säätiön verkkosivut: ohjeita apurahanhakijalle
  • koneensaatio(a)koneensaatio.fi, (09) 260 0617 (ma–to 11–15)
  • Voit kysyä hakemukseesi liittyviä kysymyksiä myös apurahojen verkkopalvelun chatissa. Chat päivystää hakuaikana ma–pe 11–15 ja viimeisenä hakupäivänä sunnuntaina 15.9. klo 11–16.    

Pohjoismainen kulttuuripiste: Verkostotuki  | Haku 26.9.2019 mennessä

Verkostotuki mahdollistaa ammattitaiteilijoiden sekä kulttuurityöntekijöiden välisiä yhteistyöjaksoja sekä ajatusten ja osaamisen vaihtoa Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Näitä maita ovat: Ahvenanmaa, Färsaaret, Grönlanti, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska ja Viro. Tukea voi hakea sekä lyhytkestoisille että pitkäkestoisille verkostohankkeille.

Lue lisää


Performing Arts Japan (PAJ) Programme for Europe | Deadline 31 Oct 2019

The Japan Foundation supports performing arts activities in the UK through the following grant programmes:

Performing Arts Japan (PAJ) Programme for Europe

This annual grant programme is designed to provide financial assistance to UK and other European organisers such as festivals, theatres, or arts promotion companies who are planning Japan related performing arts projects in this country or other European countries.

There are two grant categories: Touring Grant and Collaboration Grant.

TOURING GRANT: assists the final presentation stage of Japan-related performing arts projects in which the Japanese artist is included in the tour at multiple locations in Europe.

COLLABORATION GRANT: assists the development stage of a project in which Japanese and European artists work collaboratively in order to create a new work that has the potential of being developed into a touring project in the future.

Application Deadline: 31 October 2019
Notification of Results: April 2020 (TBC)

Please click here to view the programme guidelines.

For further information, and to discuss eligibility and the application procedure, please contact Junko Takekawa, Senior Arts Programme Officer.

Read more

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Labbets residens | Ansök senast 31.8.2019

År 2019 startade Labbets residensverksamhet tillsammans med Svenska kulturfonden. Vi utlyser nu en residensplats för 2020-2021 till en yrkesverksam dramatiker. Residensprogrammet ger såväl ekonomiskt som dramaturgiskt stöd under ett års tid, samt möjlighet till arbetsutrymme.*

Vem vänder sig residensprogrammet till?

Syftet är att ge möjlighet fördjupa och utveckla ett redan existerande författarskap. Residensprogrammet vänder sig därför till redan yrkesverksamma dramatiker och dramaturger. Med yrkesverksam menas i det här fallet att den sökande har fått minst två texter uppsatta i professionella sammanhang och/eller har adekvat högre utbildning. Dramatikern ska vara verksam på svenska och bosatt i Finland.

Vad ingår?

Ekonomiskt stöd
Residensdramatikern får ett arbetsstipendium à 24 000 euro, som utbetalas av Svenska kulturfonden.

Dramaturgiskt stöd
Residensdramatikern får dramaturgiskt stöd av Labbets dramaturg Christoffer Mellgren samt av en extern dramaturg som tillsätts enligt överenskommelse mellan Labbet och residensdramatikern.

Arbetsutrymme
Om residensdramatikern önskar finns möjlighet att använda en arbetsplats i Labbets utrymmen på Sjötullsgatan i Helsingfors 3-4 dagar i veckan. (3 vardagar eller 2 vardagar + veckoslut).

Läs mer och ansök

Upplägg
Dramatikern kommer tillsammans med Labbet överens om en tidsplan (inkluderande 2 delmål och en slutgiltig deadline) för det skrivprojekt som hen vill förverkliga. Arbetet ska genomföras under 2020-2021 och vara utspritt över 12 månader.

Ansökan
Ansökan skall sändas in Labbet senast 31.8.2019.

Tidtabell
Beslut från Labbet: vecka 40
Residensperiod: 1.9.2020-31.8.2021

Frågor
Frågor kan ställas per epost: labbetrf(a)gmail.com

* FÖRBEHÅLL: Labbets residens förutsätter att Svenska kulturfonden beviljar den utvalda residensdramatikern ett arbetsstipendium genom den ordinarie ansökningsprocessen i november. Denna ansökningsblankett och dessa formuleringar har gjorts i samråd med Svenska kulturfonden. 


R.E.A.D#6 Lukudraamafestivaali hakee ohjaajia ja näyttelijöitä | Ilmoittaudu 30.9.2019 mennessä

Reading EuropeAn Drama Festival, R.E.A.D. -festivaali, levittäytyy Helsingin ydinkeskustaan 11.-13. 11.2019. Kuudetta kertaa järjestettävä tapahtuma esittelee uutta draamaa maailmalta. Tänä vuonna festivaali esittelee näytelmiä Israelista, Saksasta, Ranskasta ja Serbiasta.

Valmistamme lukudraamaesityksiä R.E.A.D Reading EuropeAn Drama Festivalille. Ryhmät kokoontuvat ja harjoittelevat itsenäisesti.

Ohjaajat valitsevat ilmoittautuneista itse teokseen sopivat näyttelijät.  

Työryhmien ohjaajat sopivat näyttelijöidensä kanssa harjoitusajoista, joita on yleensä kolmena päivänä ja esityksiä yksi. Näytelmät luetaan suomeksi. Työstä maksetaan pieni palkkio.

Festivaalin järjestää European theatre collective.

Ilmoittautumiset 30.9. 2019 mennessä ja lisätiedot:
read(a)theatrecollective.com
Salla Kozma +358 50 5213334


Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun ohjelmahaku | Haku 15.10.2019

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun ohjelmahaku on nyt auki!

Leffaan laiturille vai kansantanssia talojen katoille - kaipaamme ohjelmaehdotuksia juuri Sinulta! Etsimme ohjelmaideoita kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026 ja myös sitä edeltäville vuosille. Ohjelmaehdotus voi olla pieni tai iso, ja sen voi jättää niin yksityishenkilö kuin ryhmä tai organisaatio.  

Ohjelmahaku on auki 15.10. saakka - kerro siis meille ideasi, ja kutsu kaverisikin mukaan ideoimaan! Lisätietoa ohjelmahausta


TPAM Fringe | Deadline 1 Nov 2019

TPAM Fringe is an open-call program that invites registrations of performances and projects that are carried out during the period of TPAM (February 8–16, 2020) in Yokohama or Tokyo and introduces them to professionals who participate in TPAM and general public. See the lineup of the previous iteration here. The deadline for registration is November 1, 2019 at 6PM Japan Standard Time.

Read more


UNIMA: Call for Entries in the 2020 Arlyn Award for Outstanding Design in the Puppet Theatre | Deadline 15 Feb 2020

The Union Internationale de la Maronnette – UNIMA – are pleased to announce their call for entries to the prestigious Arlyn Award, named after Arlyn Coad, co-founder and artistic director of Coad Canada Puppets, and rewarding Outstanding Design in the Puppet Theatre.
 
The Arlyn Award is a world-wide search for outstanding design in the puppet theatre. It runs every two years, and is open to people all around the globe. First prize stands to receive $1,000,000 USD, with Certificates of Recognition being handed out to other entrants.

Entrants must abide by the terms and conditions – deadline for applications is 15 February 2020.

Read more

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Paraabelin kurssit

28.-29.9.2019 Tee tilaa - Dramaturginen tilankäyttö ja yleisö
Tarkemmat tiedot: https://www.facebook.com/events/359118378353753/
 
19.-20.10.2019 Esiintyjän tunne-elämä - Tunnetaitoja näyttämölle ja vähän kulissienkin taakse
 
23.-24.11.2019 Leikiten lavalle - Esiintyminen ja yleisön kohtaaminen
 
14.-15.12.2019 Yksinpuhelua - monologin ja runonlausunnan mahdollisuudet
 
Keväällä 2020 tulevien kurssien teemat ovat naamioteatteri, ohjaaminen ja käsikirjoittaminen. Kurssit ovat avoimia kaikille, mutta soveltuvat myös esittävien taiteiden ammattilaisille. 

Kaikista kursseista ei ole vielä tarkempaa omaa kuvausta, mutta ne täydentyvät tänne kurssien lähestyessä: https://www.facebook.com/events/2118796308420791/

Studio Tasaamolla (Höyläämötie 18A 5. krs, Helsinki)

www.paraabeli.fi


Immersiivisen teatterin työpaja | 22.-24.11.2019, Helsinki

Työpaja opettaa immersiivisten ja osallistavien esitysten teoriaa ja erityisesti käytäntöä. 

Immersiiviset esitykset käsitetään usein esityksinä, jotka upottavat katsojan teoksen näyttämökuvaan, mutta laajemmin ymmärrettynä ne tarkoittavat esityksiä, jotka haastavat esitysten perinteisen yleisösuhteen. Osallistavat esitykset tarkoittavat laajaa kirjoa esityksiä, jotka käyttävät mm. pelisuunnittelun ja aktivismin keinoja laajentamaan perinteistä esityskäsitystä.

Työpaja keskittyy immersiivisten ja osallistavien esitysten suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Työpajassa opit

  • Ottamaan esityksen kontekstin konkreettisesti osaksi taiteellista työskentelyä
  • Osallistavien esitysten poliittisia ulottuvuuksia
  • Pelisuunnittelua ja osallistamisen mekanismeja esittävissä taiteissa
  • Intimiteetin ja sen rajojen neuvottelua
  • Moniaistisen esiintymisen tekniikkaa suhteessa osallistujaan
  • Aistimaan ja ymmärtämään ympäristön merkityksen luojana

KEILLE: Työpaja on suunnattu erityisesti taiteen ammattilaisille ja opiskelijoille. Mikäli et kuulu näihin lähetä ennen ilmoittautumistasi lyhyt motivaatiokirje osoitteeseen sami(a)centerforeverything.com

ILMOITTAUTUMINEN JA MAKSU: Molemmat tapahtuvat suoraan Kaiken keskuksen verkkokaupassa osoitteessa

holvi.com/shop/everything

(Mikäli sinun täytyy peruuttaa ilmoittautumisesi:
Voit perua viimeistään kuukautta ennen työpajaa, jolloin saat 50 % maksustasi takaisin. Jos peruutat tätä myöhemmin, menetät koko maksusi. Voit myös hankkia toisen tilallesi työpajaan, mutta myös heidän tulee olla joko taiteen ammattilainen tai opiskelija.) 

AIKA JA PAIKKA: Pe 22. 11. 2019 klo 18 – 22, la 23. 11. klo 13.30 – 17.30 ja su 24. 11. klo 13.30 – 17.30.
Eskus – Esitystaiteen keskus, Puhdistamo (rakennus nro 6) 2. krs. Virallinen osoite: Kaasutehtaankatu 1/33, Helsinki

HINTA: 100 ¤

OPETTAJA: Sami Henrik Haapala on näyttelijä FIA, tanssija, esitystaiteilija, antropologi ja dj. Hän on tuottanut, ohjannut ja esiintynyt 20 vuoden ajan sekä instituutioissa että vapaalla kentällä Suomessa ja kansainvälisesti. Hän tekee parhaillaan taiteellista väitöskirjaa Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun aiheenaan immersiiviset esitykset ja peliesitykset. Hän on Kaiken keskuksen taiteellinen johtaja.

www.samihenrik.me
www.kaikenkesk.us

MUITA ILMOITUKSIA

Vapaan kentän tuottajille ja toiminnanjohtajille työhyvinvointikysely 

Vapaan kentän tuottajille / toiminnanjohtajille suunnattu työhyvinvointia käsittelevä kysely on osa Niina Juutilaisen tuottajien työhyvinvointia tutkivaa opinnäytetyötä, jonka tilaajana Teatterikeskus toimii.  

Kyselyyn vastaaminen vie noin 10-15 min ja vastauksia toivotaan 9.9. mennessä. Kiitos jos ehdit vastata!  

Kyselyyn tästä

Niina Juutilaisen blogista: Voimia työhösi tuottaja


Kenet pitäisi palkita työstään agenttina tai managerina?

Täyttäessään pyöreät 10 vuotta AGMA haluaa nostaa esille ja muistaa eri tavoin ansioituneita välittäjätoimijoita, päämiehiä ja asiakasyrityksiä. Kerro siis meille kuka on mielestäsi tehnyt palkitsemisen arvoista työtä tai ollut erityisen hyvä yhteistyökumppani agentille tai managerille.  
 
Kerro meille myös kenen haluat saavan viimeisen sanan palkittavien valinnassa ehdottamalla palkintoraadin jäseniä.

Ehdota raadin jäseniä ja palkittavia:

Voit ehdottaa raadin jäseniä ja palkittavia niin monta kertaa kuin haluat.
Lomakkeet ovat auki 31.8.2019 saakka.
Lisätietoja antaa ja mahdollisiin kysymyksiin vastaa outi.tiainen(a)agma.fi

Ehdota raatilaista 
Ehdota palkittavaa 

Save the date! AGMA juhlii pyöreitä vuosiaan koko päivän torstaina 28.11.2019.
 
Päivä alkaa juhlaseminaarilla, ja illalla kokoonnumme juhlagaalaan nauttimaan hyvästä ruoasta, seurasta ja ohjelmasta, sekä palkitsemaan saavutuksistaan niin uusia kuin vanhojakin välittäjätoimijoita. 


Teatteritila puvustoineen ja ompelimoineen vuokrattavana

Teatterit ja teatteri-ja tanssiryhmät!

Teatterin toimintatilaa Helsingin ydinkeskustassa 46m2-77m2. Hyvä kunto. Tilaan on 2 sisäänkäyntiä ja auton saa ajettua pihaan. Tilassa on puvusto, pukuvuokraamo, ompelimo, varasto ja harjoitushuone.  

Ota yhteyttä! puh. 050 583 4165 ja 09 135 6478.


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.