Pirkko Saisio. Kuva: Pirjo Honkasalo.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat: Juhlavuoden juttusarjan avaa Pirkko Saisio

Näytelmäkirjailija Pirkko Saisio kokee, että näyttämötaiteiden tekijöitä on kohdeltu korona-aikana kohtuuttomasti.
– Olisi aika saada Suomeen pitkästä aikaa kulttuuriministeri, joka olisi kiinnostunut kulttuurista ja jolla olisi näkemystä taiteen merkityksestä. Eikä olisi hullumpaa, jos kulttuuriministeri ymmärtäisi kulttuurikentän merkityksen työllistäjänä ja oleellisena osana talousrakennettakin, Saisio sanoo.
Saision haastattelu aloittaa juhlavuoden juttusarjamme suomalaisista näytelmäkirjailijoista ja käsikirjoittajista. 
 
Saisio on seurannut aktiivisesti hallituksen kehysriihtä, päätöstä tukea turveteollisuutta 70 miljoonalla eurolla ja leikata kulttuurialalta kymmeniä miljoonia tulevina vuosina. Saisio on syvästi pettynyt.
– Hallitussopu tuli parillesadalle tuhannelle kulttuurista leipänsä tienaavalle ammattilaisella järkytyksenä. Kulttuuriväki myytiin turpeen hinnalla. Turpeentuotanto työllistää noin sata kertaa vähemmän väkeä kuin taide- ja tapahtuma-ala, Saisio sanoo.
 
Saisio ottaa kantaa myös cancel-kulttuuriin sekä klassikoiden kontekstualisointiin. Saisio näkee, että teokset pitää asettaa syntyhetkensä viitekehykseen. Niiden eetos on kokonaisuudessa, ei yksittäisissä kohtauksissa tai repliikeissä.
– Vaikeista, vaarallisista ja vastenmielisistä asioista puhuminen on yksi taiteen tehtävistä. Jos jo niiden käsittelemistä pidetään poliittisesti epäkorrektina, hapertuu taide ihanteelliseksi ja ohueksi ja lakkaa lopulta kiinnostamasta niin tekijöitä kuin vastaanottajiakin, hän sanoo.

Lue koko haastattelu täältä.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry perustettiin sata vuotta sitten 1921. Juhlistamme merkkivuotta esittelemällä näytelmien ja elokuvien sekä tv-sarjojen tekijöitä. Nostamme esiin myös teoksia, näyttämöiden ja valkokankaiden helmiä sadan vuoden ajalta.
 
Seuraa juttusarjaa täältä.
 
Pirkko Saisio valittiin huhtikuussa Sunklon kunniajäseneksi. Saisio on yksi Suomen merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista. Hän on kirjoittanut viidellä vuosikymmenellä ja hänen uransa jatkuu edelleen. Paitsi näytelmäkirjailija Saisio on myös näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja.

(Kuvassa Pirkko Saisio. Kuvaaja: Pirjo Honkasalo)

Sinua voisi kiinnostaa

Ilmoitukset Uutiset Julkaisut