15.09.2015

AEIOU:n esitys Kehoko voitti Slovenian Nukketeatterin erityispalkinnon 2015

Kehoko

Suomalais-slovenialainen vauva- ja taaperoteatteri AEIOU voitti esityksellään Srce in popek, suomalaiselta nimeltään Kehoko, Slovenian Nukketeatterin erityispalkinnon 2015. Nukketeatteribiennaalin raadissa toimivat Simon Hart, Mojca Jan Zoran ja Jasna Vastl. Esivalinnoista vastasi Uro¨ Trefalt.

AEIOU-työryhmä koostuu teatterin, kuvataiteen ja taidekasvatuksen ammattilaisista. AEIOU on toiminut Sloveniassa vuodesta 2010 ja Suomessa 2013 alkaen. Esitykset ja työpajatoiminta pyörivät yhtaikaisesti molemmissa maissa.
AEIOU-esitykset ovat taiteellisesti korkeatasoisia komedioita, jotka tarjoavat pikkulapsille myönteisiä ja kehitystä tukevia virikkeitä. Esitykset edustavat osallistavaa, kehollista, kuvallista ja esineteatteria.

Kehoko on moniaistinen taideteos kehon toiminnoista. Se yhdistelee nukketeatteriesityksen, taidenäyttelyn ja leikin rakenteita. Kehoko koostuu elintoimintoja kuvaavista interaktiivisista veistoksista. Veistoksiin liittyy hauskoja osallistavia ja toiminnallisia kehoon ja aisteihin liittyviä tehtäviä.

Kehoko leikittelee elimistön ja ruumiin "noloilla" toiminnoilla ja kauniilla orgaanisilla muodoilla. Lapset pääsevät mm. ryömimään paksusuolessa, vierailemaan majoituspalvelu Kohdussa ja täyttämään tyhjän pään ajatuksilla.
Lasten kehon ja aivojen kehitys on vilkasta. Oma keho ja sen kaikki osat löytyvät. Hyvän kehoitsetunnon syntymisen edellytyksenä on, että lapsi saa tutustua kehoonsa ilman häpeää.

Ensi-ilta Sloveniassa: 24.4.2015, Ljubljana
Ensi-ilta Suomessa: 9.11.2015, Pieksämäki

Yhteistyökumppanit: Hi¨a otrok in umetnosti/Lasten ja taiteiden talo, Ljubljanan kulttuuritoimi, Etelä-Savon taidetoimikunta ja Lastenkulttuurikeskus Verso

Kuva: Matej Povse
www.aeiou.si/fi