20.09.2021

Alex Baczynski-Jenkins. Kuva: Leszek Zych

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja valittu

Alex Baczynski-Jenkins (Puola/UK) on valittu vuoden 2021 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittajaksi lauantaina 18.9. ANTI Prize Party -tapahtumassa Kuopiossa.

Palkinnonsaajaehdokkaina oli joukko kansainvälisesti menestyneitä, lahjakkaita taiteilijoita. Ehdolla palkinnonsaajiksi olivat keyon gaskin (Yhdysvallat), Florentina Holzinger (Itävalta), Narcissister (Yhdysvallat), ja Baczynski-Jenkins.

Maailman ainoa kansainvälinen live art -palkinto jaettiin 8. kerran. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen Säätiö.

Palkinnonsaajaehdokkaiden valloittavat teokset esitettiin osana Koneen Säätiön tukemaa Shortlist LIVE! -tapahtumakokonaisuutta. Shortlist LIVE! järjestetään nyt kolmatta kertaa ANTI-festivaalin aikana 14.-19.9.2021.

Vuonna 2021 kolmihenkisen palkintoraadin puheenjohtajana toimi kuraattori ja kulttuurin lähetystöneuvos Maria Lind (Ruotsi), ja sen muut jäsenet olivat professori Jennie Klein (Yhdysvallat) sekä taiteilija, tutkija Pilvi Porkola (Suomi).

Kansainvälinen raati tarkasteli ehdokkaiden työtä viimeisten kolmen vuoden ajalta ja koki heidän viimeaikaiset esityksensä Shortlist LIVE! -ohjelmistossa yhdessä muiden yleisöjen kanssa.

Raati kirjoittaa voittajasta:

”Alex Baczynski-Jenkinsin Tremble oli hienovarainen ja kiehtova teos, joka loi tilaa lempeydelle ja hyväksyvän tilan, jossa yleisö pystyi samaistumaan toisiinsa yhteisessä, jaetussa tilassa. Teos oli vaatimaton sanan parhaassa merkityksessä. Arvostamme todella paljon esiintyjien ikään ja taustaan liittyvää monimuotoisuutta sekä yhdessä tekemisen herkkyyttä.

Valitsimme Baczynski-Jenkinsin palkinnon voittajaksi edellä mainituista syistä, ja siksi, että hänen praktiikkansa ruokkii keskinäisiä riippuvuussuhteita esitystaiteen sisällä ja sen ulkopuolella. Tämä on erityisen tärkeää tässä hetkessä.”

LUE LISÄÄ

Alex Baczynski-Jenkins (PL/UK)

Alex Baczynski-Jenkins on taiteilija ja koreografi, joka käsittelee työssään queer-affektia, kehollisuutta ja relationaalisuutta. Eleiden, yhteenkuuluvuuden, kosketuksen ja aistillisuuden kautta hänen praktiikkansa purkaa rakenteita ja halun politiikkaa. Relationaalisuus on läsnä niin dialogisissa tavoissa, joilla hän työstää ja esittää teoksiaan, kuin materiaaleissa ja poetiikassa, jota teokset rakentavat.

Alex on varsovalaisen queer-feministisen taidekollektiivin, Kemin perustajajäsen. Kem keskittyy koreografiaan, esitykseen ja äänitaiteeseen, jotka ovat suhteessa sosiaaliseen praktiikkaan. Kollektiivi käsittelee intiimiyttä ja queer-nautintoa kokeellisten muotojen ja yhteisöllisen tekemisen kautta.

Alex Baczynski-Jenkins voitti 15 000 euron rahapalkinnon lisäksi saman suuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi ANTI-festivaalille 2022.

LUE LISÄÄ

antifestival.com/ajankohtaista

Lisätietoja & haastattelupyynnöt

Elisa Itkonen
elisa@antifestival.com
+358 50 305 2005

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset