Teoksesta "IWMLDFS OR MINIBAR". Kuva: Institute of Modern Art Brisban

02.11.2020

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinto Brian Fuatalle

Brian Fuata julistettiin vuoden 2020 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittajaksi lauantaina 31.10. ANTI Prize Party -tapahtumassa Kuopiossa.

Palkinnonsaajaehdokkaina oli joukko kansainvälisesti menestyneitä, lahjakkaita taiteilijoita ja kollektiiveja. Ehdolla palkinnonsaajiksi olivat Geumhyung Jeong (Etelä-Korea), W A U H A U S (Suomi), Ingri Fiksdal (Norja) ja Brian Fuata (Australia).

Maailman ainoa kansainvälinen live art -palkinto jaettiin 7. kerran. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen Säätiö.

Palkinnonsaajaehdokkaiden sykähdyttävät teokset esitettiin osana Koneen Säätiön tukemaa Shortlist LIVE! -tapahtumakokonaisuutta. Shortlist LIVE! järjestetään nyt toista kertaa osana festivaalia, paikan päällä ja etänä ANTI-festivaalin aikana 27.10.-1.11.2020.

Vuonna 2020 kolmihenkisen palkintoraadin puheenjohtajana toimii live art -taiteen pioneeri, taiteilija Kira O'Reilly (Irlanti/Suomi), ja muut jäsenet ovat kuraattori João Laia (Portugali/Suomi) ja ohjelmistopäällikkö Fiona Winning (Australia).

Kansainvälinen raati tarkasteli ehdokkaiden työtä viimeisten kolmen vuoden ajalta ja koki heidän viimeaikaiset esityksensä Shortlist LIVE! -ohjelmistossa yhdessä muiden yleisöjen kanssa. Raati myös tapasi ehdokkaat henkilökohtaisesti. Päätös voittajasta tehtiin näiden prosessien kautta.

Raadin perustelut:

Brianin taiteellinen työskentely perustuu Australian kolonialistiseen fiktioon, nykyesitystaiteeseen, kuvataiteeseen ja live art -taiteeseen. Hänen esitystensä fyysisyys, kielensä musikaalisuus ja assosiaatioilla leikittely ovat nykyhetken keskiössä. Hänen töidensä teemoja ovat muun muassa hoiva ja huolenpito pandemian aikana, mitä on olla samoalais-australialainen queer taidemaailmassa ja Black Lives Matter -liike. Hän kehollistaa näkyjä, kulttuurimme aaveita – jotka tuovat esiin ihmeellisen ja sanoin kuvailemattoman. Hänen esityksensä ovat herkkiä ja eloisia – niistä huokuu kriittisyys, anteliaisuus, energia ja rakkaus.

Lue lisää ANTI-festivaalin sivuilta

Lisätietoja & haastattelupyynnöt

Elisa Itkonen
elisa@antifestival.com
+358 50 305 2005

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset