13.01.2022

Aino S Pariisissa

Aino S. -monologi pariisilaisteatteriin 

Esiintyjän, ohjaajan ja kääntäjän tiivis yhteistyö saa aikaan suomalaisesityksen, joka tulee ensi-iltaan Théâtre du Nord-Ouestissa helmikuussa. 
 
Esiintyjän, ohjaajan ja kääntäjän tiivis yhteistyö saa aikaan suomalaisesityksen, joka tulee ensi-iltaan Pariisissa helmikuussa. Marika Sampio-Utriainen nähdään Aino Sibeliuksen roolissa Mira Kivilän ohjaamassa monodraamassa Aino S. par amour pour mon mari Théâtre du Nord-Ouestissa 5.-6.2.2022. Sampio-Utriaisen kirjoittama näytelmä on suomenkielisenä kantaesitetty Järvenpään teatterissa jo vuonna 2014, nyt tullaan näkemään teoksen uusi tuleminen Alexandre Andrén ranskannoksena ja Kivilän uutena ohjauksena.  
 
Sampio-Utriainen on vuosien saatossa ruumiillistunut Aino Sibeliukseksi lukuisia kertoja suomenkielisessä esityksessä, helmikuinen Ranskan -ensi-ilta on joidenkin demoesitysten jälkeen ensimmäinen kokopitkä veto ranskaksi. Esitysjulisteessa näkyy taiteilijanimi Marika S-U, omaa nimeä lyhyempänä helpommin ranskalaisten hahmotettava ja ripauksen salaperäinenkin. 
 
Ranskan kielellä esiintyminen tuo uutta teokseen, kun suomalainen konteksti ja maantiede eivät ole pariisilaisyleisölle niin tuttua. Jo teoksen käännösvaiheessa teimme yhteistyötä kolmen porukassa, Mira, Alexandre ja minä. Vieraalla kielellä esiintyminen on minulle haaste, vaikka kielen osaankin. 
 
Järvenpääläinen Marika Sampio-Utriainen on erikoistunut kirjoittamaan taidemaailman naisista, Sibeliuksen lisäksi on syntynyt lukuisia tekstejä, joiden päähenkilöitä ovat olleet mm. Venny Soldan-Brofeldt, Aino Kallas tai Anni Swan. Esiintymisareenoina ovat olleet useimmiten taidemuseot. Virginie – Rakkaudesta taiteilijaan on niinikään kääntymässä ranskaksi ja sen pohjalta tehtävää esitystä tullaan tarjoamaan paitsi pariisilaisteatterille myös muille tahoille Ranskassa, jossa teatterit ovat sulkuvuoden keväästä 2020 kevääseen 2021 jälkeen olleet taas toiminnassa. 
 
Alexandre André sai työnsä tueksi TINFO-käännösapurahan. Aino S. -esitystuotannossa hän on myös seurannut ja ollut avuksi Sampio-Utriaisen harjoittaessa ranskankielistä esiintymistä. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 14.1.2022 
 
 
  

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Kirjailijat Kääntäjät Uutiset