09.04.2021

Teatterimuseo_Tarpeisto pääroolissa -näyttely

Ammattilaiswebinaari aiheesta Eläimyys esittävissä taiteissa

Teatterimuseo järjestää maanantaina 26.4. ammattilaiswebinaarin, jossa keskustellaan eläimyydestä esittävissä taiteissa. Koko päivän mittainen, alustuksia ja keskustelua sisältävä webinaari järjestetään Teams-ympäristössä.

Webinaari käsittelee eläimyytä näyttämöllä ja ihmisen eläimyyttä, materialismia ja materiaalisuutta. Webinaari liittyy näyttelyyn Tarpeisto pääroolissa, jonka osana on eläinstudio, Nooan arkki, joka haastaa vierailijan kriittisesti pohtimaan suhdettaan muihin eläimiin ja luontoon esittävien taiteiden kontekstissa. Se kysyy: Mitä/ketä eläimet esittävät? Onko norsu tarpeistoa? Onko kettu ovela? Veikö käärme paratiisin? Kenen tunteita puudeli esittää? Näyttely on ollut suljettuna koronan takia marraskuun lopusta alkaen, mutta se palaa museoon kevätkaudella 2023.

Webinaari on suunnattu erityisesti tarpeistoammattilaisille, pukusuunnittelijoille, opiskelijoille, mutta myös muille aihepiiristä kiinnostuneille. Webinaarin järjestävät Teatterimuseo ja Tarpeistokilta. Ilmoittautumiset viimeistään keskiviikkona 21.4. sähköpostitse sanna.brander@teatterimuseo.fi.

Linkki Teams-kokoukseen lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse ennen webinaaripäivää.

 

ELÄIMYYS ESITTÄVISSÄ TAITEISSA

Webinaari 26.4.2021 klo 10–15.30

9.45 Kokoustila aukeaa 

10.00 Tervetulosanat, Raija-Liisa Seilo, museonjohtaja, Teatterimuseo

10.20 Juhani Koivisto: Eläimiä oopperatähtinä
Oopperassa käytetään sekä oikeita eläimiä että eläinhahmoja. Käsittelen eläinten vaikutusta esityksen merkitykseen ja katsojakokemukseen. Kerron myös käytännön kokemuksia puhuvan koiran ja dinosauruksen ohjaamisesta ja vastaanotosta.

10.50 Mari Heinonen: Tarpeistoeläimet
Tarpeistoeläimen suunnittelu, valmistus ja illuusion luominen

11.20 Pipsa Keski-Hakuni: Nooan arkki -näyttelyn materiaalisuudesta
Tarpeisto pääroolissa -näyttelyyn liittyvä Nooan arkki on koonnut omaan studioonsa kymmeniä eläinhahmoja, jotka ovat valmistettu eri esityksiin tai opiskelijoiden harjoitustöinä ja joiden valmistuksessa on käytetty lukuisia eri tekniikoita ja materiaaleja. Eläinhahmoilla on uusi rooli lavastetussa näyttelytilassa. Ne asettuvat itsenään ja ryhmänä vuoropuheluun katsojan kanssa. Kyse ei ole pelkästään materiaaleista vaan materiaalisuudesta, objektin sisäisistä voimista ja objektien välisistä suhteista.


12–13 Lounastauko 


13.00 Laura Gustafsson: Ihminen sivuosassa
Taidetta tehdään ihmisiltä ihmisille, mutta millaista on ihmiskeskeisen ideologian jälkeinen näyttämötaide? Voiko teos olla posthumanistinen haihtumatta analyyttisyyteen ja abstraktioihin? Pohdin puheenvuorossani, millaisia keinoja näyttämö tarjoaa muiden eläinten esittämiseen ja vallitsevan ihmiskuvan kyseenalaistamiseen ja muuttamiseen.

13.30 Ingvill Fossheim
Puheenvuoron aihe julkaistaan myöhemmin

14.00 Tietoisku Teatterimuseon osallistavasta näyttelykäsikirjoitusprojektista
Jani Tihinen, projektituottaja, Teatterimuseo


14.10–14.30 Kahvitauko 
 

14.30 Yleistä keskustelua

15.15 Loppusanat

Lisätietoja tapahtumasta ja puhujista

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat