03.05.2024

Ärjän taidefestivaali. Seija-Leena Salo: Kiven keuhkot

Ärjän taidefestivaali

Järjestyksessään viidennen Ärjän taidefestivaalin ohjelma on julkistettu. Saaressa nähdään taidetta teatterista musiikkiin ja nykytaiteeseen. Festarin kävijät pääsevät myös osallistumaan Ärjänsaaren hoitamiseen. Ekologisten teemojen ja esittävän taiteen ympärille kiertyvä Ärjän taidefestivaali järjestetään Ärjänsaaressa Oulujärvellä 26.-28.7.

Ohjelmassa nähdään muun muassa Suomaan matkat, joka on taiteellinen matkatoimisto, joka järjestää matkoja lähiluontoon ja samaan aikaan pyrkii hidastamaan ajan pyörää ja pelastamaan maailman, vaikka sydän tai hehtaari kerrallaan. Koko tunti on runoutta ja äänitaidetta yhdistävä paikkasidonnainen esitys ja konsertti, joka tutkii kestoa ja aikakokemusta. Kävelevä esitys vie katsojat lempeälle retkelle Ärjän maastoon. Toisissa tiloissa ryhmän Market-työpaja tarjoaa puolestaan vierailun ostoksilla ilman kaupan ympäristöä ja kutsuu kokemaan arkista kuluttamisen toimintaa keskellä Ärjänsaaren hiekkoja.

Saarella on koettavissa viikonlopun aikana myös kaksi taideteosten sarjaa. Anu Kainulaisen 12 halausta on halaava taideteos, joka muistuttaa meitä pitämään huolta itsestämme, toisistamme ja maapallosta, jolla elämme. Hanna Kaisa Vainion Kalastaja ja muita veistoksia on mobiiliteosten sarja. Mobiiliveistokset liikkuvat ilmavirtojen mukana ja oikean kalasääsken kokoista ja oloista Kalastaja-lintuveistosta vieraat voivat myös itse varovaisesti lennättää narusta vetämällä.

Heta Laakkosen Pienkantelekonsertti on saaressa kävelevä teos. Konsertissa soivat pienkanteleet ympäri metsää. Kuulijat kokevat ainutlaatuisen hetken, joka ei koskaan toistu täysin samanlaisena. Teokset kietoutuvat yhteisiksi sävellyksiksi muun luonnon kanssa vaikuttuen juuri siitä hetkestä ja kaikesta ympärillä olevasta.

Kässämuorit kutsuvat puolestaan festarikansan kehräämään värttinällä. Kässämuorien kanssa päästään hahmottamaan villan matka langaksi seuraamalla Ärjän lampaiden eloa ja kokeilemalla villan karstaamista lepereiksi, jotka värttinällä kehräten kiertyvät langaksi. Seija-Leena Salon Kivenkeuhkot on teos, joka tuntuu siltä, kuin olisi kivi rinnan päällä. Koska on, hetken. Ja sitten: Kivi vierähtää sydämeltä. Heidi Kilpeläisen performanssi Pyhä Pelle on saanut inspiraationsa Holy Clown - Pyhä Klovni - Heyoka - hahmosta, joka on useassa Amerikan alkuperäiskansojen heimossa arkkityyppinen hahmo. Heidän tehtävänsä on tuoda esiin yhteisön epäkohtia tai sen järkkynyt tasapaino.

Ohjelmistossa nähdään tänä vuonna monen kainuulaisen taiteilijan työtä. Useissa teoksissa korostuu myös leikkisyys ja huumori. Asioita, jotka eivät välttämättä ole niin itsestäänselviä käsiteltäessä ekologisia kysymyksiä taiteen keinoin.

Lisäksi ohjelmassa muun muassa Ärjän tulet -keskustelut aiheista Metsäaktivismi ja Omavaraisuuden taide sekä Maailman pienin elokuvateatteri, jonka seurana pääsee bailaamaan miltei Äänettömään diskoon.

Ärjän taidefestivaali on retkeilevä ja roskaton nykytaiteen tapahtuma, joka toteutetaan Ärjänsaaren luonnonsuojelualueen ehdoilla ja kokonaisuudessaan ulkona. Festivaalin ytimessä on maapallon tulevaisuus. Taide ja festivaalin käytännöt kietoutuvat ekologisten teemojen ympärille. Tapahtuman tavoitteena on löytää tuoreita yhteisöllisiä muotoja kohdata maapalloamme koettelevia muutoksia.

Festivaaliviikonloppuna järjestetään linja-autolla ja veneellä festivaalikuljetukset Kajaanin rautatieasemalta Ärjänsaareen. Viikonloppu onkin harvinainen mahdollisuus päästä Ärjään pidemmäksi aikaa ilman omaa autoa. Myös Ärjän kesäkioski palvelee tuttuun tapaan viikonloppuna.

Festivaalin takana on kajaanilainen Vaara-kollektiivi. Tapahtuman yhteistyökumppaneina Metsähallituksen Luontopalvelut ja Luonnollisesti Oulujärvi. Tapahtumaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

***

Lisätiedot: www.arjanfestivaali.fi

Veikko Leinonen 050 570 6577

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat Ilmoitukset