Aune Kallinen. Kuvaaja: Alm Nyman.

22.10.2020

Aune Kallinen ruotsinkielisen näyttelijäntaiteen professoriksi

Aune Kallinen on valittu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisen näyttelijäntaiteen professoriksi ajalle 1.1.2021-31.12.2026. Tehtävää on aiemmin hoitanut Anders Carlsson vuosina 2015-2020.

Aune Kallinen on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta vuonna 2002. Hän on tehnyt pitkän uran niin pedagogina kuin taiteentekijänä esitystaiteessa ja teatterissa. Kallinen on toiminut muun muassa ohjaajana, näyttelijänä ja dramaturgina erilaisissa tuotannoissa Suomessa ja ulkomailla. Vuosina 2001–2004 Kallinen oli Helsingin ylioppilasteatterin taiteellinen johtaja yhdessä Minna Harjuniemen kanssa. Ennen professorinimitystään Kallinen on toiminut Teatterikorkeakoulussa nykyesityksen lehtorina ja yhteisen opetuksen keskuksen johtajana.

Kallinen lähestyy näyttelijäntaidetta ruumiillisuuden, erilaisten yhteyksien ja yhteiskunnallisten merkityksien kautta. Suomenruotsalaisen teatterikentän hän näkee monimuotoisena ja näkemyksellisenä: se tuntee hyvin traditionsa, mutta on samalla edistyksellinen luodessaan aktiivisesti uutta.

”Näinä monin tavoin katastrofaalisina aikoina esittävien taiteiden käytännöt, menetelmät ja rakenteet ovat rajussa muutoksessa ja hyvä niin. Haluan olla mukana kehittämässä ruotsinkielistä näyttelijäntaiteen koulutusohjelmaa, joka luo tilaa kaikenlaisille – ihmeellisille, erikoisille, ihan tavallisille, hauraille, kömpelöille, huikeille ja kestäville – tulevaisuuden taiteilijoille kasvaa ja kehittyä. Näyttelijäntaide on monin tavoin esittävien taiteiden ytimessä, ja siksi sen tulee käytännön tasolla sitoutua monimuotoisuuteen, tasavertaisuuteen ja huomaavaisuuteen, unohtamatta vetelehtimistä, riskinottoa ja tuntemattoman äärellä oleilua.” 

Professuurin rekrytointiraati nosti esiin Kallisen pitkän taiteellisen ja pedagogisen uran ja myös hänen ajatuksensa uusista opettamisen tavoista ja uusista taiteellisista lähestymistavoista.

”Aune Kallisella on sekä kotimaista että kansainvälistä kokemusta taiteellisen toiminnan kehittämisestä ja johtamisesta. Hänellä on monipuolinen opetuskokemus ja -taito. Pedagogina Kallinen on helposti lähestyttävä ja opiskelijan omaa ajattelua tukeva ja herättelevä”, toteaa Teatterikorkeakoulun dekaani Maarit Ruikka.

Uutinen Uniarts.fi -verkkosivuilla

Sinua voisi kiinnostaa

Uutiset