07.10.2020

Baltic Circle 2020

Baltic Circle -festivaali

20-vuotiaan teatterifestivaalin juhlavuoden ohjelmassa risteävät tutut ja festivaalille uudet taiteilijat, maisemat ja esitysmuodot. Teoksissa tutkitaan aikaa ja ehdotetaan toisenlaisia tulevaisuuksia sekä liikutaan marraskuisen pimeyden äärellä. Festivaali järjestetään Helsingissä ja verkossa 20.–28.11.2020.

“Baltic Circlen juhlavuonna yhteinen aika tuntuu hyvin erityiseltä, onnekkaalta. Kansainvälisen festivaalin järjestäminen ajassa, jossa kokoontuminen ja matkustaminen on rajoitettua, on haastanut etsimään ja kokeilemaan uusia taiteen tekemisen ja kokemisen muotoja. Se on myös tiivistänyt festivaalin sen olennaisimpaan: jaettujen kokemusten, vuorovaikutuksen ja läsnäolon mahdollistamiseen”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Hanna Parry.

Millaisia rakenteita ja praktiikoita esittävän taiteen näyttämöllä ylläpidetään nyt? Entä tulevaisuudessa? Muun muassa näihin polttaviin kysymyksiin tarkentaa Forecasting movements, tutkija-kuraattori Giovanna Esposito Yussifin ja Hanna Parryn yhdessä kuratoima videoteos, jossa esittävän taiteen ammattilaiset, taiteilijat ja tutkijat ravistelevat esittävän taiteen näyttämön uudenlaiseksi.

Sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämpiä tekemisen tapoja tutkii myös VeiculoSUR, kahdella mantereella, kuudessa maassa virtuaalisesti liikkuva residenssi ja taiteilijaryhmä, joka tuo yhteen taiteilijoita, aktivisteja, opiskelijoita ja tutkijoita. Etelä-Amerikassa ja Euroopassa työskentelevä ryhmä kyseenalaistaa ja uudelleenneuvottelee sosiaalisia normeja ja tekee tilaa vaihtoehdoille. Suomesta mukana ovat taiteilija-arkkitehti-tutkija David Muñoz Alcántara, kirjoittaja ja tutkija Maryan Abdulkarim, koreografi Mario Lopes sekä taiteilija Fjolla Hoxha.

Festivaalin kantaesitykset tutkivat aikaa, ympäristöä ja muutosta sekä tarkentavat katseen pimeyden loistaviin sävyihin. Felicia Honkasalon, Akuliina Niemen ja Masi Tiitan Atomin haamu -teoksen lähtökohta on maailman pisimmät hautajaiset; ne, jotka toteutuvat ydinjätteen loppusijoituspaikka Onkalossa, Olkiluodossa, 435 metrin syvyydessä maan alla. VR-tekniikkaa hyödyntävä teos juhlii muistamisen ja ajankulun merkitystä, ja se on koettavissa yhdelle katsojalle kerrallaan.

Black Mercedes on esitysrunoilija ja kirjoittaja Niko Hallikaisen uusi viisituntinen sooloesitys. Puhesäestys Prinsessa Dianan televisioiduille hautajaisille vuodelta 1997 toimii portaalina kollektiivisen alitajunnan tutkimattomille raunioille. Festivaalin toinen kestoa haastava teos on illasta aamuun jatkuva Nightschool, joka sukeltaa yön ja pimeyden eri kerroksiin vieden osallistujansa matkalle fantastiseen marraskuun yöhön. Teoksen toteuttaa kollektiivi, jonka muodostavat Milla Martikainen, Maija Nurmio, Pauli Riikonen ja Essi Rossi.

Maija Hirvasen ja Juha Valkeapään ensimmäinen yhteinen teos Life as we know it pohtii muutosta, tulevaisuutta ja elämän yllättävyyttä. Tulevaisuuteen katsoo niin ikään Francesca Grillin ääniteos Listening to Sparks, jonka ääninä kuullaan festivaalilla viime vuonna koetun Sparks-teoksen nuoret oraakkelit. Ohjaaja, näyttelijä ja esitystaiteilija Tuire Tuomiston Post Corpse eli kraa kraa lennähtää Lapinlahden sairaalapuistossa kasvavan puun oksille juhlimaan ruumiin voimaa ja anarkiaa sekä sopeutumista muutokseen.

Baltic Circlen juhlavuoden ohjelmistossa kuullaan ja koetaan tarinoita, ääniä ja kuvia myös vuosien varrelta. Pohjat / Grounds on itsenäinen ääniteos 20 vuotta täyttävästä festivaalista, sen vaiheista ja teoksista. Dramaturgi Milka Luhtaniemen, kriitikko Matti Tuomelan sekä äänisuunnittelija Tatu Nenosen teoksessa äänessä ovat festivaalilla vuosien saatossa vierailleet taiteilijat sekä Baltic Circlen entiset ja nykyiset festivaalijohtajat. Festivaali tuottaa tänä vuonna myös julkaisun, joka nostaa esiin ajankohtaisia ilmiöitä festivaalin ohjelmasta ja sen ympäriltä.

Valokuvaaja Tani Simberg on kuvannut Baltic Circlen esityksiä, yleisöjä ja juhlia festivaalin perustamisesta lähtien joka vuosi. Hänen töitään esittelevä juhlanäyttely avaa näkymiä kahdenkymmenen vuoden aikana tapahtuneeseen kehitykseen niin Baltic Circlen kuin teatterin ja esitystaiteenkin historiassa. Festivaalin viimeisenä iltana kokoonnutaan Lapinlahden rantaan Vuosttaš álbmogat -klubballe, jossa esiintyy saamelainen rap-artisti Ailu Valle yhdessä grönlantilaisen DJ Uyarakqin kanssa.

Festivaali laajenee tänä vuonna kuusipäiväisestä kahteen viikonloppuun keskittyväksi tapahtumaksi, josta yleisön on mahdollista nauttia aiempaa kiireettömämmin. Ohjelmistoon ja festivaaliin kokonaisuudessaan voi tutustua Baltic Circlen kotisivulla.


 

Lue myös:

Baltic Circle festival wants you to slow down

 

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat