Dramaturginen asiantuntijaryhmä

Maailma näyttämölle -hankkeen koollekutsumaan dramaturgiseen asiantuntijaryhmään vuoden 2023 aikana ovat kuuluneet Davide Giovanzana, Marie Kajava, E.L. Karhu, Elli Salo, Linnea Stara ja Saara Turunen. Kajava ja Karhu ovat uusia jäseniä, korvaamassa vuoden 2022 kokoonpanosta Eeva Bergrothin ja Hassan Blasimin.

Marie Kajava

Asiantuntijaryhmässä 2023-2024

Marie Kajava

Marie Kajava (s. 1980) on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2016 valmistunut näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Hän on kirjoittanut muun muassa teokset Lullaby (2013), Nälänhätä (Teatteri Takomo, 2016), Nora (Teatteri Jurkka, 2018) ja Pussycat, joka sai kantaesityksensä Kajaanin kaupunginteatterissa nimellä Hylje (2020). Hänen viimeisin teoksensa Merkintöjä (työnimi) sai kantaesityksensä KOM-teatterissa joulukuussa 2022. 

Kajava toimii myös tuntiopettajana Teatterikorkeakoulun dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen koulutusohjelmassa. Taiteellisen työnsä rinnalla hän tekee kirjoittavaa työtä ihmisoikeuksien sekä pakolais- ja kehityskysymysten parissa. Kajavalla on koti Suomen lisäksi myös Länsi-Afrikassa.

 

E.L. Karhu

Asiantuntijaryhmässä 2023-2024

E.L.Karhu 2

E. L. Karhu (s. 1982) on näytelmäkirjailija ja dramaturgi, joka on opiskellut sekä Helsingissä että Berliinissä. Karhun näytelmiä on käännetty usealle eri kielelle, ja monet hänen näytelmistään – kuten Prinsessa Hamlet (2017), Eriopis – Medeian selviytyjätytär kertoo kaiken (2019) ja Veljelleni (2022) ovat tilausnäytelmiä. Eriopis ja Veljelleni saivat kantaesityksensä Saksassa Schauspiel Leipzigissa (saksantaja: Stefan Moster). Karhun näytelmiä on myös esitetty Australiassa, Kanadassa, Venäjällä ja Ruotsissa.

 

Eeva Bergroth

Asiantuntijaryhmässä 2022

Eeva Bergroth

Teatterituottaja Eeva Bergroth (s. 1974) valmistui filosofian maisteriksi Münchenin yliopistosta (Ludwig-Maximilians-Universität) vuonna 2004 pääaineenaan romaaninen filologia (espanjankielinen kirjallisuus). Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli Helsingin juhlaviikkojen tiedottajana, kunnes siirtyi tuottajaksi teatteriryhmä Smeds Ensembleen, joka toimi vuosina 2007-2013. Uraa uurtaneen ryhmän kaikki toiminta oli kansainvälistä.  

Bergroth on kääntänyt näytelmiä suomesta saksaksi, mm. Mika Myllyahon trilogian (Paniikki - Kaaos - Harmonia), Kristian Smedsin näytelmän Jumala on kauneus sekä Anna Paavilaisen Play Rapen. Vuodesta 2015 hän on työskennellyt monikielisen helsinkiläisen Klockriketeaternin vastaavana tuottajana. Päätyönsä ohella hän on ollut mukana sekä tuottajana (2018) että kuraattorina (2019-21) esittävien taiteiden Performing HEL- tapahtumassa. 

Hassan Blasim

Asiantuntijaryhmässä 2022

Hassan Blasim. Kuva: Katja Bohm.

Hassan Blasim (s. 1973) on irakilainen, Helsingissä asuva kirjailija, runoilija ja elokuvantekijä. Blasim opiskeli elokuvaohjausta ja -käsikirjoittamista Bagdadin elokuvataiteen akatemiassa vuosina 1993-1998 ja voitti kahdella teoksellaan festivaalipalkinnon. Hänen elokuviinsa sisältynyt poliittisuus ja kriittisyys johti siihen, että hän joutui lähtemään kotimaastaan. Eri vaiheiden jälkeen hän asettui vuonna 2004 Suomeen. 

Blasimin teoksia on tähän mennessä käännetty yli 20 kielelle. Hänen novellikokoelmansa Purkkajeesus (The Iraqi Christ, 2013) voitti brittiläisen The Independent-lehden (nyk. Man Booker) palkinnon. The Guardian on tituleerannut häntä “mahdollisesti suurimmaksi aikamme arabiankieliseksi kirjailijaksi”. Hänen esikoisromaaninsa Allah99 ilmestyi 2020, sitä seurasi novellikokoelma Kelloja ja vieraita (2021). Blasimin tuotannon suomentaja on Sampsa Peltonen ja suomalainen kustantaja WSOY.

 

Davide Giovanzana

Asiantuntijaryhmässä 2022-2024

Davide Giovanzana. Kuva: Jonne Renvall.

Davide Giovanzana (s. 1972) on Helsingissä asuva italialais-sveitsiläinen teatteriohjaaja, -pedagogi ja tutkija. Lukuisissa eri maissa teattereissa ja alan korkeakoulujen kanssa toiminut Giovanzana väitteli tohtoriksi taiteellisesta tutkimuksesta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta 2015. Hänen tohtorintutkintonsa taiteellinen tutkimus Theatre Enters! käsitteli näytelmän leikkisyyttä ja poliittisuutta postdramaattisessa teatterissa. Tätä seurasi The Imagination of Violence, taiteellinen post doc -tutkimus mahdollisuuksista ja rajoista esittää väkivaltaa näyttämöllä.   

Giovanzana on Latvian Kulttuuriakatemian kunniaprofessori ja on toiminut vierailevana professorina Teatterikorkeakoulun taiteellisen tutkimuksen koulutusohjelmassa ja opettaa nykyisin yliopistolehtorina Tampereen yliopiston näyttelijänkoulutuslaitoksella. Hän on Teatteri Metamorfoosin taiteellinen johtaja ja New Theatre Helsingin perustaja yhdessä David Kozman kanssa.

Elli Salo

Asiantuntijaryhmässä 2022-2024

Elli Salo. Kuva: Tero Vuorinen

Elli Salo (s.1983) on näytelmäkirjailija, dramaturgi ja venäläisen kirjallisuuden kääntäjä. Hän valmistui Teatterikorkeakoulun dramaturgian maisteriohjelmasta vuonna 2018. Ennen teatteriopintoja Salo on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan venäläinen kirjallisuus.

Hän on toiminut moninaisissa työrooleissa vapaan kentän ryhmissä, laitosteattereissa ja Yle Draamassa, sekä perustanut Aapa Productions tuotantoyhtiön. Taiteellisen työn lisäksi Salo toimii tuntiopettajana Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja vetää Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) organisoimaa näytelmäkääntäjien koulutusta Suomessa.

Linnea Stara

Asiantuntijaryhmässä 2022-2024

Linnea Stara. Kuva: Ingemar Raukola

Linnea Stara (s. 1979) on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja. Hän valmistui filosofian maisteriksi teatteritieteen oppiaineesta vuonna 2003 ja toimi pitkään Helsingin yliopistossa sekä Teatterikorkeakoulussa tuntiopettajana.

Hän on myös työskennellyt freelancekriitikkona kirjoittaen mm. Hufvudstadsbladetiin sekä Svenska Teaternissa dramaturgina 2013-2018 ja tämän jälkeen toiminnanjohtajana yhdessä Christoffer Mellgrenin kanssa suomenruotsalaisten näytelmäkirjailijoiden Labbet-järjestössä 2018-2020.

Saara Turunen

Asiantuntijaryhmässä 2022-2024

Saara Turunen. Kuva: Ilkka Saastamoinen

Saara Turunen (s. 1981) on kirjailija ja teatterintekijä. Hän valmistui teatteritaiteenmaisteriksi vuonna 2009. Turusen työlle on ominaista sukupuolen, normien ja taiteen teemojen tarkastelu.

Hän on tullut tunnetuksi paitsi romaaneistaan Järjettömiä asioita, Sivuhenkilö ja Rakkaudenhirviö, myös työstään teatterin parissa. Turusen näytelmiä on käännetty useille eri kielille ja esitetty ympäri maailmaa. Hänet on palkittu mm. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla 2015 ja Suomi-palkinnolla 2016.

 

Kuvat:
Eeva Bergroth, kuva: Eeva Bergroth. 
Hassan Blasim, kuva: Katja Bohm. 
Davide Giovanzana, kuva: Jonne Renvall.
Marie Kajava, kuva: Marie Kajava.
E.L. Karhu, kuva: Carl Bergman

Elli Salo, kuva: Tero Vuorinen. 
Linnea Stara, kuva: Ingemar Raukola. 
Saara Turunen, kuva: Ilkka Saastamoinen. 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Hankkeet Kirjailijat Kääntäjät Dramaturgia