26.11.2020

Pieni tulitikkutyttö Karlsson Haus 2020

Ehdokkuus kolmessa sarjassa 

Suomalais-venäläinen nukketeatteriteos, Pieni tulitikkutyttö on valittu ehdolle Kultainen naamio -palkinnon saajaksi. Voittajat julkistetaan keväällä 2021 Moskovassa valtakunnallisen teatterikatselmuksen yhteydessä.
 
Tämä tarina alkaa vuonna 2007 Turusta Taideakatemian nukketeatterilinjalta, jossa Elina Sarno ohjasi esityksen Pieni tulitikkutyttö. Sarno ja Laura Hallantie valmistivat esityksen nuket. Vuonna 2020 Sarnon idea, konsepti ja Turussa valmistetut nuket jatkavat elämäänsä pietarilaisen Karlsson Haus -teatterin tuotantona. Teos Little Match Girl / Devotshka zo spitshkami on nyt nimetty ehdokkaaksi Kultaisen naamion (Zolotaja Maska) kolmessa eri sarjassa: parhaan nukke-esityksen, parhaan nukettajan ja parhaan nukkesuunnittelun palkinnon saajaksi.  
 
Kultainen naamio on Venäjällä vuosittainen valtakunnallinen palkintosarja ja suuri keväinen festivaali, joka toimii venäläisen teatterin katselmuksena. Elina Sarnon, nukenrakentaja Laura Hallantien ja muusikko Roosa Halmeen nukketaiteen tie Pietariin käy Anna Ivanova-Brashinskayan kautta.  
 
Pietarilainen Ivanova-Brashinskaya opetti Turun Taideakatemiassa vuosina 2001-2014 ja toimii nykyisin kotikaupungissaan nukketeatteriohjaajana ja -opettajana. Hän ehdotti tekijöille yhteistyötä ja uuden elämän antamista Pienelle tulitikkutytölle. Suomalaisten ja venäläisten yhteistyönä syntyi teos, jossa käytetään alkuperäisiä nukkeja, mutta esiintyjät ovat Karlsson Hausin nukkenäyttelijöitä. Sanattomassa esityksessä Roosa Halmeen säveltämällä musiikilla ja esiintyvällä harmonikansoittaja Renat Shavalievilla on iso rooli.  
 
Alkuperäisen teosidean takana oleva Elina Sarno valmistui keväällä teatteritaiteen maisteriksi ja työskentelee nukketeatteritaiteilijana ja opettajana. Sarnolla on työn alla tällä hetkellä yhteistyöprojekti helsinkiläisen DuvTeaternin kanssa. Aiempia hänen kumppaniteattereitaan ovat mm. Teatteri Metamorfoosi, Wasa Teatern, Teater Viirus ja Grus Grus Teater. 
 
Karlsson Haus on vuonna 2006 perustettu teatteri, jonka ohjelmistossa eri-ikäisille suunnattuja nukke-esityksiä. Teatterin näyttelijät ja tietenkin myös itse Katto-Kassinen järjestävät lapsille suunnattuja onlinekursseja, joiden aiheina ovat esimerkiksi sadunkerronta, selkeä ääntäminen ja lausuminen tai avaruuslento. 
 
Teatterin tiedotuskeskus TINFO tuki syntymässä olevaa yhteistyötä sen alkuvaiheissa Taiteen Venäjä -ohjelman kautta. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 24.11.2020 

 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Palkinnot