24.04.2014

Eisbilder – kuusi suomalaista näytelmää esitellään Saksassa antologiassa ja lukuteatterina

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kumppanuushankkeet ja taloudellinen panostus tuovat vuonna 2014 näkyvyyttä suomalaiselle teatterille ja näytelmille Saksassa ja koko saksankielisellä alueella. Kuusi suomalaista näytelmää esitellään saksalaiselle yleisölle Heidelbergin Stückemarktissa 25.4.–4.5.2014 lukuteatterina, ja antologia Eisbilder – Neue Theaterstücke aus Finnland ilmestyy ja esitellään Stückemarktin ammattilaistapahtumassa.

Eisbilder_kansiJuha Jokelan Patriarkka (kääntäjä Stefan Moster), Pipsa Longan Lauluja harmaan meren laidalta (Katja von der Ropp) ja Emilia Pöyhösen kuka tahansa meistä, dokumentti kuuluvat Heidelbergin Gastland Finnland -ohjelmiston lukuteatteriesityksiin. Jokelan ja Longan tekstien saksannokset julkaistaan lisäksi Eisbilder-näytelmäantologiassa, johon toimittaja Nicole Gronemeyer on valinnut myös Mika Myllyahon näytelmän Paniikki, Sofi Oksasen Puhdistus ja Kristian Smedsin Jääkuvia.

Heidelbergin Stückemarktiin matkaa lisäksi neljä teatteriesitystä Suomesta. Nämä vierailuesitykset ovat Viiruksen Där vi en gång flått, Ryhmäteatterin Jäniksen vuosi, Oblivian Super B sekä Juha Valkeapään ja Taito Hoffrénin telttakaravaani, 10 matkaa sinne missä mitään ei tapahdu.

Heidelbergin Stückemarkt on Saksan merkittävimpiin kuuluva draamaan keskittyvä festivaali, joka on alkanut kutsua vuosittaiseksi vieraakseen jonkin kiinnostavan teatterimaan. Yksi festivaalin taiteellisista johtajista ja ohjelmiston valitsijoista Jürgen Poppig oli viime kesänä vieraana Tampereen Teatterikesässä, minkä jälkeen syntyi päätös suomalaisen teatterin hankkimisesta Heidelbergin ohjelmistoon. Suomalaisena asiantuntijana on toiminut suomentaja ja dramaturgi Jukka-Pekka Pajunen, joka tuntee saksalaista teatterikenttää.

Näytelmäantologian julkaisija ja osakustantaja on saksalainen lehti- ja kirjakustantaja Theater der Zeit. TINFO-yhteistyönä ilmestyi myös Theater der Zeit Finnland Spezial.

Pitkäjänteistä työtä, kolme vuotta – tähtäimessä Saksa-vuosi 2014


TINFO alkoi suunnitella yhteistyökuvioita Saksaan jo vuonna 2011. Suunnitelmia tehtiin silmällä pitäen teemamaan statusta, joka Suomella on tämän vuoden Frankfurtin kansainvälisillä kirjamessuilla. Teemavuoteen liittyen oli tiedossa, että saksalaisten kiinnostusta myös suomalaista teatteria ja näytelmiä kohtaan olisi mahdollisuus tuloksellisesti vahvistaa juuri vuonna 2014.

TINFO suuntaa toimintansa teatteriammattilaisiin tavoitellen suomalaisille teatterintekijöille työtilaisuuksia ja heidän teoksillensa kansainvälistä näkyvyyttä ja liikkuvuutta.   

Tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, 09 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi tai kansainvälisten hankkeiden päällikkö Jukka Hyde Hytti, jukka.hytti(a)tinfo.fi

Lehti Theater der Zeit Finnland Spezial ja näytelmäantologia Eisbilder. Neue Theaterstücke aus Finnland ilmestyvät 25.4.2014 mennessä.

Julkaisujen työkappalepyynnöt:
TINFO / tiedottaja Sari Havukainen, sari.havukainen(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi

Katso myös, kuinka TINFO tukee suomalaisten näytelmien kääntämistä:
www.tinfo.fi/apuraha

Uusi TINFO-palvelu, englanninkielinen näytelmätietokanta, New Plays from Finland:
www.tinfo.fi/newplays