11.04.2022

Elastic Alliances

Elastic Allliances -näyttely ja seminaari

Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen galleriassa avautuu Elastic Allliances -näyttely 8.4. Näyttely kiinnittää huomion ihmisen kykyyn sopeutua vaativiin ulkoisiin olosuhteisiin, ja se on luotu suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden yhteistyönä.

Elastic Alliances esittelee fragmentteja kahdeksasta itsenäisestä taidehankkeesta, jotka suomalaiset ja kansainväliset taiteilijat ovat luoneet yhteistyössä poikkeuksellisissa olosuhteissa vuoden 2021 aikana. Jokaisella hankkeella on omat prosessinsa ja yhteistyömallinsa. Kaikissa tavoitteena on ollut kokoontua yhteen, ajatella ja luoda jotakin yhdessä. Näyttelyn kautta katsoja näkee välähdyksiä näistä prosesseista.

”Ihmisten sopeutumiskyvyn tarve on noussut aivan uudelle tasolle viime vuosina. Käsitystämme normaalista on venytetty ja muovattu, mikä on vaikuttanut myös taiteilijoiden luoviin prosesseihin. Haastavista taloudellisista ja yhteiskunnallisista tilanteista huolimatta taiteilijat ovat kuitenkin jatkaneet työskentelyään sekä yksin että yhdessä”, kertoo Elina Suoyrjö, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin ohjelmapäällikkö ja näyttelyn kuraattoritiimin jäsen.

Kaikki näyttelyssä esillä olevat projektit kertovat meille tarinoita elämän kiertokulusta, arkipäiväisestä elämästä ja uusien työskentelytapojen löytämisestä haastavissa tilanteissa. Ennen kaikkea hankkeet osoittavat, miten taiteilijat ovat sopeutuneet nykytilanteeseen tukemalla ja kannustamalla toisiaan ja jatkamalla sen parissa, mikä on heille tärkeää: uusien taiteellisten prosessien kehittäminen ja erityisesti luomisen jatkaminen.

Näyttelyssä ovat mukana seuraavat taitelijat ja taiteilijakollektiivit: Milena Oksanen & Diego Machado, Anni Puolakka & Ellie Hunter, Pehmee kollektivet, Minna Pöllänen & Bang Geul Han, Post Theatre Collective, Johanna Rotko/BIOART LAB, Jaana Pirskanen & Half A Map ja The Veerkracht Collective curated by Jani Kaila. 

Näyttely Elastic Alliances on esillä Hanasaaren galleriassa Espoossa 8.4.–22.5.2022. Näyttelyn yhteydessä järjestetään seminaari, joka keskittyy pandemian aikana luotuihin uusiin yhteistyön muotoihin.

Seminaari osana Elastic Alliances -näyttelyä

Seminaari on kaikille avoin, ja se järjestetään Hanasaaressa torstaina 28.4. klo 13–18.

Miten jatkaa luovaa taiteellista prosessia poikkeustilan aikana? Miten tehdä asioita yhdessä eristysolosuhteissa? Miten jatkaa kansainvälistä yhteistyötä etänä? Miten ajatella ja työskennellä yhdessä yli maantieteellisten rajojen pandemian aikana?

Tervetuloa mukaan puolipäiväiseen seminaariin, jossa keskustelemme taiteellisen yhteistyön uusista muodoista. Tapahtuman juontaa Suomen Madridin-instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg.

Seminaarissa nostetaan esiin prosesseja ja yhteistyömalleja Elastic Alliances -näyttelyssä esillä olevien projektien taustalla kahdessa paneelikeskustelussa. Hanasaaren gallerian näyttely esittelee fragmentteja kahdeksasta kansainvälisessä yhteistyössä toteutetusta projektista, jotka luotu osana Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien järjestämää Together Alone 2.0 -hanketta. Lue lisää näyttelystä tästä. Lisäksi seminaarissa kuullaan Keynote puheenvuoro kansainvälisen taiteellisen yhteistyön muodoista (TBC).

Paneeleihin osallistuvat Elastic Alliances -näyttelyn taiteilijat: Jaana Pirskanen, David Kozma, Milena Oksanen, Minna Pöllänen, Jani Kaila, Johanna Rotko, Meriam Trabelsi ja Ellie Hunter (virtuaalisesti). Paneelien moderaattorina toimii Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin ohjelmapäällikkö Elina Suoyrjö.

Seminaariin on vapaa pääsy, mutta osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Seminaarin kieli on englanti.

Lue lisää seminaarista

Lisätietoja: Ohjelmakoordinaattori Alexandra Enberg, alexandra.enberg@hanaholmen.fi

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat Ilmoitukset