03.08.2021

Linnea Stara blogikuva syksy 2020

Elvytys nyt!

Pitkin kesää on odoteltu tietoa syksyn mahdollisista esitysrajoituksista. Tutkijan arvio kulttuurialan taloudellisiksi menetyksiksi 2020 on miljardiluokkaa. Elvytykseen olisi vihdoin syytä keskittyä kunnolla. Linnea Staran Huomioita tällä viikolla. 

Kävin eilen KokoTeatterissa katsomassa Lassi Alhorinteen monologin 10 kohtausta kirkossa, joka pohjautuu Kai Sadinmaan tuotantoon ja elämään. Kirkkoa ja piispoja kovin sanoin arvostellut Sadinmaa erotetaan tänään lopullisesti pappisvirastaan. Hän oli ensimmäinen, joka Suomessa vihki samaa sukupuolta olevia pareja sukupuolineutraalin avioliittolain tullessa voimaan vuonna 2017. Teatterisalissa oli harras tunnelma monesta syystä.  
 
Pitkin kesää on odoteltu tietoa syksyn mahdollisista esitysrajoituksista. Muun muassa Kuusiplus-ryhmä on vaivojaan säästämättä herättänyt keskustelua ja herätellyt viranomaisia, ja osavoittoja on myös tullut. Lounais-Suomessa ja Itä-Suomessa kahden metrin rajoitukset yleisötilaisuuksissa sisätiloissa eivät enää ole välttämättömiä, vaan riittävä etäisyys sekä terveysturvallisuudesta huolehtiminen riittää. Pirkanmaalla kahden metrin turvavälin noudattaminen todettiin viime viikolla välttämättömäksi, kaikissa sisätiloissa – ei pelkästään yleisötapahtumissa.  
 
Näin ollen Tampereen Teatterikesässä on jouduttu pikapikaa peruuttamaan lippuja ja entisestään rajamaan yleisöjä, vaikka jo alun perin lippuja oli niukasti tarjolla. Tampereen yliopisto perui omasta aloitteestaan Viiruksen koko esityksen. Familjen Bra -esitystä ei nähdäkään yliopiston tiloissa. Yliopisto laatii tiukempia rajoituksia kuin Pirkanmaan aluehallintovirasto. Esityksen ohjaajan Facebook-sivulla perus- ja ihmisoikeuksiin erikoistunut hallintotieteiden tohtori Pauli Rautiainen kirjoittaa, että kyseessä on törkeä sopimusrikkomus. Viranomaiset ovat ilmeisesti heränneet rajoitusten oikeudellisten perusteiden välttämättömyyteen, toivottavasti myös syksystä ei tule muilta osin riitaisa.   
 
Elvytykseen olisi vihdoin syytä keskittyä kunnolla. Tutkija Leevi Saari on tehnyt uuden arvion Kulta-järjestölle kulttuurialan tappioista yhdistämällä palvelualan liikevaihtokuvaajan tietoja rakenne- ja tilinpäätöstietokannan tietoihin. Näin hän on arvioinut taiteen, viihteen ja virkistys -toimialan menettäneen vuonna 2020 arviolta lähes miljardin euron edestä liikevaihtoa. 
 
Meillä kuitenkin koronapassista yhä keskustellaan kuin jonain uutuutena, vaikka muualla passi on nähty mahdollisuutena jo viime vuoden puolella. Se on otettu osaksi yhteiskunnan elvytystä, ei pysyväksi ratkaisuksi. Valtion hybridistrategiaa päivitetään tällä viikolla, kun hallitus torstaina kokoontuu
 
Ei siis ole ihme, jos eilen KokoTeatterissa Alhorinteen lempeä huolenpito yleisöstään sai muutkin kuin minut liikuttumaan ja seuraamaan hänen esimerkkiään. Ympärilläni katsojat selittivät istuessaan toistensa viereen kasvomaskien, että heillä on jo kaksi rokotetta. Etäisyyksistä pidettiin huolta, ja silti oltiin toisille läsnä. Pitkään kestäneen esitystoiminnan keskeytymisen jälkeen, toisen haavoittuvaisuuden, toisen läsnäolon ja toisen esiintymisen ilon todistaminen veti herkäksi. Kesken kiitosten piispa emerita Irja Askola veti liikuttuneena Sadinmaan lavalle ja halasi häntä pitkään, kiittäen niin häntä kuin Alhorinnettä esityksestä. Ja yhtäkkiä esitys kohosi ja tavoittelikin jo jotain aivan muuta, ei-esityksellistä, mutta jonka juuri teatteriesitys eläytymisen, tunnistettavuuden ja myötäelämisen kautta ainutlaatuisesti voi mahdollistaa katsojalle. 
 
TINFO suuntaa huomenna Tampereelle! Maskit, käsidesit, pikatestit laukussa, ja ennen kaikkea uteliaisuus katseessa. 

Sinua voisi kiinnostaa

Korona Blogit