27.05.2025

GTB2025 kirjailijat kollaasi 768x450

Ennennäkemätön näyteikkuna näytelmille  

Näytelmäkirjallisuus on pääosassa Göteborgin kansainvälisillä kirjamessuilla syyskuussa. Pääteemasta vastaa TINFO kansainvälisten kumppaneidensa kanssa. Suomesta tähän kirjallisuuden suurtapahtumaan osallistuu yhdeksän näytelmäkirjailijaa. 
 
Suomalaiselle näytelmäkirjallisuudelle avautuu ainutlaatuinen kansainvälisen näkyvyyden paikka syksyllä, kun Göteborgin kirjamessujen 25.-28.9.2025 pääteemana on draama. Teatterin tiedotuskeskus TINFO rahoittajineen ja muiden yhteistyökumppaniensa kanssa mahdollistaa yhdeksän näytelmäkirjailijan osallistumisen tähän Pohjoismaiden suurimpaan kulttuuritapahtumaan. 
 
Suomalaisista mukana ovat: E. L. Karhu, Leea Klemola, Pipsa Lonka, Christoffer Mellgren, Arni Rajamäki, Laura Ruohonen, Otto Sandqvist, Milja Sarkola ja Saara Turunen. Kirjailijat esiintyvät lukuisissa seminaareissa ja ohjelmanumeroissa, heidän näytelmiään luetaan messulavalla ja yhteinen pohjoismaalais-balttialainen 230 neliön osasto esittelee ja myy kirjailijoiden ruotsinnettuja teoksia.  
 
Göteborgin nelipäiväiset kirjamessut ovat tunnettu paitsi kattavasta kirjatarjonnastaan myös laadukkaasta ja erittäin suositusta seminaariohjelmistosta, johon yleisölle myydään pääsylippuja. Tapahtumassa kävi viimeksi 93 000 ihmistä, kirjakustantajia ja muita esilleasettajia on 750 ja esimerkiksi media-akreditointeja on ollut 700. Nyt tänä vuonna draama on suuren kirjallisuusjuhlan ytimessä. 
 
 

Näytelmäkirjailijamme moninaisissa keskusteluissa 

E.L. Karhu, Leea Klemola, Arni Rajamäki ja Saara Turunen keskustelevat feminismistä ja queeristä näytelmissä. Keskustelua johdattelee entinen Helsingin Taideyliopiston rehtori, nykyään Ruotsissa vaikuttava teatteri- ja sukupuolentutkija Tiina Rosenberg
 
Suomenruotsalainen, pitkän näyttelijänuran Ruotsissa tehnyt Stina Ekblad lukee messuille osallistuvien kirjailijoiden näytelmistä katkelmia ja keskustelee Pipsa Longan, Christoffer Mellgrenin, Laura Ruohosen, Otto Sandqvistin ja Milja Sarkolan kanssa.  
 
Karhu osallistuu laajempaan seminaariin aiheesta "Antigonen perintö". Lonka puolestaan keskustelee kansainvälisten kirjailijakollegoidensa kanssa siitä, ovatko näytelmät kirjallisuutta. Sarkola on mukana keskustelussa, jossa puhutaan kuinka kirjoittaa sekä näytelmiä että muuta kaunokirjallisuutta.  
 
Klemola ottaa osaa ohjelmanumeroon, jonka tarkoitus on ruotia näytelmätekstin osaa teatteriesityksen tekemisessä: onko se koskematon, “pyhä” vai paremminkin vain pohja näyttämöteokselle. On myös keskustelu otsikolla “Den nödvändiga slakten” (Välttämätön teurastus), siihen yhtenä keskustelijana osallistuu posthumanistista aiheistaan näytelmissään tunnettu Pipsa Lonka. 
 
Lisäksi messuperjantaina Göteborgin kaupunginteatterin lämpiössä yleisö kuulee kokonaan Longan uutuusnäytelmän Peter asui talossa – delfiini pisteestä pisteeseen (teoksen ruotsinnos: Sofia Aminoff) näyttelijä Maria Salomaan lukemana.  
 
 

Yhdeksän – ja vähän yli – näytelmää ruotsiksi 

Kirjamessuille painatetaan jokaiselta yhdeksältä kirjailijalta jokin joko alunperin ruotsiksi kirjoitettu tai ruotsinnettu näytelmä. Osa näytelmistä on ruotsinnettu jo aiemmin, osa käännätettiin TINFO-apurahan turvin kirjamessuhanketta varten. Osa näytelmistä on uunituoreita, vielä kantaesittämättömiä, osa taas on ilmestynyt aiemmin. 
 
Lista Göteborgin kirjamessuilla 25.-28.9.2025 esillä olevista suomalaisista näytelmistä: 
 
E. L. Karhu: Marian Blessing karkaa laitoksesta (Marian Blessing flyr från en anstalt, ruotsinnos Emil Johansson
 
Leea Klemola & Klaus Klemola: Kohti kylmempää (Expedition kyla, ruotsinnos Anna Simberg
 
Pipsa Lonka: Peter asui talossa – delfiini pisteestä pisteeseen (Peter bodde i ett hus - en delfin från punkt till punkt, ruotsinnos Sofia Aminoff
 
Christoffer Mellgren: Fem mål mat
 
Arni Rajamäki: alku keskikohta loppu (början mitten slutet, ruotsinnos Kasimir Koski) 
 
Laura Ruohonen: Merimonsterit (Havsmonster, ruotsinnos Martin Enckell
 
Otto Sandqvist: Cowboy försvunnen 
 
Milja Sarkola: Förgät mig 
 
Saara Turunen: Tavallisuuden aave, Medusan huone ja Järjen hedelmät eli nk. "huonetrilogia" (Vardagens fantom; Medusas rum; Förnuftets druvor, s.k. Rumstrilogin, ruotsinnos Malin Kivelä ja Paul Olin) 
 
 

Göteborgissa esiintyvien näytelmäkirjailijoiden esittelyt 

E. L. Karhu on kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu sekä näytelmiä että romaaneja. Karhun näytelmiä on nähty esityksinä ympäri maailmaa, erityisesti saksankielisissä maissa. Teoksia on käännetty yhdeksälle kielelle. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Eriopis – Medeian selviytyjätytär kertoo kaiken sekä Prinsessa Hamlet
 
Karhu tunnetaan näytelmän muodon pelkäämättömänä uudistajana. Hänen esikoisromaaninsa Veljelleni nimettiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2021, samoin teos oli ehdolla ranskalaisen Prix Médicis étranger -palkintoon. 
 
 
Leea Klemola on yksi omaperäisimmistä suomalaisista teatterintekijöistä, näytelmäkirjailija, ohjaaja ja näyttelijä. Hänen näytelmänsä, kuten esimerkiksi Kokkola, Jessikan pentu, Kohti kylmempää tai viimeisimmistä Minä, askartelija rikkovat rajoja käsitellessään häpeää, ruumiillisuutta, seksuaalisuutta, yhteisöllisyyttä ja ihmisyyttä kaikessa arvoituksellisuudessaan. 
 
Klemola on yksi helsinkiläisen Aurinkoteatterin perustajista, hän ohjaa ja esiintyy elokuvissa ja televisiosarjoissa. Hänelle on myönnetty kaksi kertaa Jussi-palkinto ansioistaan näyttelijänä sekä Pro Finlandia -mitali. Hänen näytelmiään on käännetty monille kielille. 
 
 
Pipsa Lonka on näytelmäkirjailija, joka teoksissaan käsittelee usein ihmisten ja muiden lajien välisiä suhteita. Hänen palkittu näytelmätrilogiansa on juuri näistä posthumanistisista aihepiireistä. 
 
Näytelmä Toinen luonto tutkii sitä, miten opitut tapamme vaikuttavat suhteissamme eläimiin. Neljän päivänä läheisyys keskittyy ihmisten ja lokkien väliseen kanssakäymiseen. Viimeisin näytelmä, Peter asui talossa – delfiini pisteestä pisteeseen puolestaan näyttää rakastamisen paradoksin: minun rakkauteni voi tuhota sen, jota rakastan. 
 
Lonka on saanut teoksistaan mm. Lea-palkinnon vuoden parhaasta näytelmästä, Heidelbergin Stückemarktilla jaetun kirjailijapalkinnon sekä Prix Europan. 
 
 
Christoffer Mellgren on valmistunut Tukholman Dramatiska Institutetista, asuu ja työskentelee Suomessa. Kirjailijantyönsä ohella hän toimii dramaturgina mm. Svenska Teaternille ja Teatteri Viirukselle. Aiemmin hän työskenteli myös toiminnanjohtajana suomenruotsalaisessa näytelmäkirjailijajärjestö Labbetissa. 
 
Viime vuosina Mellgren on kirjoittanut etenkin lapsille ja nuorille. Hänen näytelmiään ovat esimerkiksi Fem mål mat, Att dela en kaka ja Får jag bo hos dig? Uusin näytelmä on nuorisomusikaali Grand Tour, joka kantaesitettiin keväällä 2025 Svenska Teaternissa. 
 
 
Arni Rajamäki on näytelmäkirjailija, dramaturgi ja ohjaaja, joka töissään käsittelee usein taiteen ja yhteiskunnan välisiä jännitteitä. Rajamäen ehkä tunnetuin teos, monologinäytelmä alku, keskikohta, loppu syväsukeltaa teatterin käytänteisiin ja erilaisiin säännöstöihin, jotka tuottavat tietynlaista maailmakuvaa. 
 
Parhaillaan työn alla oleva näytelmä kertoo maailmankuulusta viihdepianisti Richard Claydermanista ja ilmiöstä, jossa hänen musiikkiaan kuunnellaan vihamielessä. Rajamäki sai nuoren näytelmäkirjailijan Origo-palkinnon, joka jaettiin vuonna 2024 ensimmäistä kertaa. 
 
 
Laura Ruohonen on moneen kertaan palkittu näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja runoilija. Hänen näytelmiään on käännetty yhteensä 28 kielelle ja esitetty jokaisella viidellä maailman mantereella. Ruohosen näytelmistä Kuningatar K ja Saari kaukana täältä on esitetty Tukholman Dramatenissa. 
 
Ruohosen anarkististen runokuvakirjojen Otus opus (2020) ja Merimonsterit (2025) pohjalta on tehty koko perheen musikaaleja teatteriin ja televisiosarjoja, järjestetty konsertteja ja näyttelyitä.  
 
Ruohonen toimi vuosina 2008-2013 Teatterikorkeakoulussa professorina, 2013-2023 hän oli Suomen Kansallisteatterin residenssikirjailija. 
 
 
Otto Sandqvist on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta valmistunut näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja. Hän on kirjoittanut näytelmät Magnum, Den flamingoröda drömmen ja Cowboy försvunnen, joka voitti Boismanska-näytelmäpalkinnon vuonna 2024. Kirjailijan oma ohjaus Cowboy försvunnen -teoksesta puolestaan sai Antonia-palkinnon, ja esitys on nähty Tukholmassa Konträr-teatterissa ja Vega Scenellä Oslossa. 
 
Kirjailijantyönsä rinnalla Sandqvist työskentelee esitysdramaturgina nykytanssiteoksissa ja toimii tuntiopettajana Teatterikorkeakoulussa. Sandqvistin viimeisin näytelmä on The Scent of Lars Anderson (2024), joka nähtiin Teatteri Viiruksessa. 
 
 
Milja Sarkola työskentelee teatteriohjaajana, kirjoittaa sekä näytelmiä että romaaneja. Hänet tunnetaan sellaisista näytelmistään kuten Harriet, Perheenjäsen, Allt som sägs ja Jotain toista. Sarkola käsittelee toistuvasti ihmisen psykologiaa, perheiden sisäisiä valta-asetelmia, syrjäytymistä, yksityisen ja julkisen välistä rajankäyntiä, luokkaa ja taidetta. 
 
Hänen vuonna 2024 ilmestynyt romaaninsa Min psykiater oli ehdolla sekä Runeberg-palkinnon että Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Uusin näytelmä, Förgät mig saa kantaesityksensä Svenska Teaternissa 3.12.2025. 
 
 
Saara Turunen on kansainvälisesti noteerattu ja palkittu kirjailija ja teatteriohjaaja. Hänen teoksissaan esiintyy monesti kysymykset taiteen tekemisestä, identiteetistä ja sosiaalisista normeista. Hänen näytelmiään on käännetty useille eri kielille ja esitetty ympäri maailmaan. 
 
Turunen on julkaissut neljä suurta huomiota herättänyttä romaania, joista viimeisin oli Hyeenan päivät (2024), sitä ennen Järjettömiä asioita (2021), Sivuhenkilö (2018 ja Rakkaudenhirviö (2015). Hänelle on myönnetty esimerkiksi Suomi-palkinto sekä vuoden parhaan näytelmän Lea-palkinto että romaanistaan Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinto. 
 
 
*** 
 
Teeman järjestävät Colombine Teaterförlag (Ruotsi), Dramatikkens hus (Norja), Eesti Teatri Agentuur (Viro), TINFO ja Göteborgin kirjamessut yhteistyössä Latvian Theatre Workers Unionin (Latvia) ja Lithuanian Theatre Information Centren (Liettua) kanssa, lisätukena Danske Dramatikere (Tanska) ja Performing Arts Iceland. 
 
Suomalaisten osallistumista ovat rahoittaneet seuraavat tahot: Svenska kulturfonden, Konstsamfundet, Ruotsalais-suomalainen kulttuurirahasto, Niilo Helanderin säätiö, Arvi Kivimaan rahasto, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Albert Salorannan säätiö ja William Thurings stiftelse 
 
 
Yhteystiedot: 
TINFO / johtaja Linnea Stara, 050 3012723, linnea.stara@tinfo.fi 
 
 
 
Linkki seminaariohjelmaan Bokmässanin verkkosivulla 
Bokmässanin verkkosivuilla Linnea Staran haastattelussa hankkeen taustoista
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Hankkeet Kirjailijat Tapahtumat Kääntäjät Uutiset Drama Dramatik