Solidaarisuutta Surgestanissa

Ensi-ilta: 10.07.2016
Teatteri: Pirttikosken Kesäteatteri
Kaupunki: Hämeenlinna
Maakunta: Kanta-Häme
Kirjailija: Seppo Holttinen
Ohjaaja: Seppo Holttinen
Tagit: Kesäteatteri, Harrastajateatteri

Brysselissä on päätetty, että EU:n koilliskulmassa oleva kuihtuva ja jatkuvan taantuman kourissa kärvistelevä valtio on siinä jamassa, että se ei voi käyttää enää nykyistä nimeään. Nimi onkin siis jouduttu muuttamaan Surgestaniksi. Tuo ”stan” pääte kuvaakin paremmin mihin viiteryhmään tuo nurkkakunta kuuluisi.

Sote uudistuksen myötä myös maakuntien nimet ovat muuttuneet stan päätteisiksi. Uusia nimiä ovat mm. anastan, aivastan, sairastan, hidastan, pohjustan, ulkoistan jne.

Pääministeri Johan Pipilällä on siis kädet täynnä töitä. Sote ratkaisu on viimeviilausta vaille valmis, rakennemuutos loppusuoralla ja koululaitoskin on saneerattu uuteen uskoon. Helppoa ei ole ollut, kun kansalle ei ole ollut muuta annettavaa, kuin niukkuus.

Oppositio yrittää lyödä kapuloita rattaisiin sen mitä ehtii ja työmarkkinajärjestöt kinaavat yhä, kuin aina ennenkin, maahanmuuttajia tulee idästä ja lännestä. Ehkä kovimmalle Pipilä joutuu kuitenkin, kun hän lupautuu ottamaan kotitaloonsa kaksi Hurdipakolaista Jahvet ja Mehmet Ötskullin.

Rouva Pipilä ei näet lämpene asialle lainkaan ja synnyttäähän moinen muutenkin tunnekuohuja Pipilän kotikylässä Hidastanin maakunnan Tammastanissa. Asiat Surgestanissa tuntuvat siis menevän aina vain huonompaan suuntaan. Jatkuvasta eripurasta johtuen ainoat yhteiset päätökset hallituksessakin ovat, että ei päätetä mistään mitään.

Kuinka kauan Brysselissä mahdetaan suvaita moista käytöstä, kun EU:lla tuntuu muutenkin olevan ongelmia lähes rajattomasti ja se natisee jo liitoksissaan. Mikä on siis Surgestanin tulevaisuus? Ratkeaako se tämän näytelmän aikana ja miten? - No, se jää nähtäväksi. - Muistakaa kuitenkin hyvät katsojat, että tämä tarina on fiktiota alusta loppuun. Toivotaan myös, että Suomen tie ei ole yhtä, kuin Surgestanin tie. Tai olisikohan se sittenkään niin paha?

« Ensi-iltoja