11.04.2022

Fringe. Kuva Jussi Virkkumaa

Esittävän taiteen festivaali FINFRINGE

Esittävän taiteen festivaali FINFRINGE levittäytyy Turun teattereihin ja ytimeen 11.-14. toukokuuta.

Finfringe Festival – esittävää taidetta valtavirran liepeiltä!
Kansainvälinen esittävän taiteen festivaali | Turku 11.–14.5.2022
Åbo Svenska Teater - Linnateatteri - Turun kaupunginteatteri
finfringe.fi

Neljättä kertaa järjestettävä Finfringe-festivaali saapuu kolmeen eri Turun ammattiteatteriin sekä Turun Hansakortteliin 11.–14.5.2022. Toukokuun festivaalilla voi uppoutua kahdeksasta eri maasta tuleviin, alle tunnin mittaisiin esityksiin Åbo Svenska Teaterin kahdella näyttämöllä, Linnateatterissa, Turun kaupunginteatterin Sopukassa sekä Turun ydinkeskustan alueella.

Pääohjelmistoon on valittu mukaan 16 eri esitystä kansainvälisellä avoimella haulla. Mukaan on seuloutunut mm. brittiläistä ja suomalaista klovneriaa, mentalismia Ruotsista, yliseksuaalisuutta käsittelevää tanssia Kyprokselta, sukupuolirooleihin ja politiikan kiemuroihin pureutuvaa stand upia Espanjasta ja Venäjästä sekä visuaalisesti performanssia lähenevää kabaree-musiikkia, teatteri ja elävää musiikkia Alankomailta ja Ruotsista sekä Hollywood-tähden ja tiedenaisen Hedy Lamarrin tarina Yhdysvalloista.

Festivaali aloittaa myös uuden 21/45-sarjan. Tässä esitysformaatissa yleisölle tarjotaan menu, josta he valitsevat 21 lyhyttä kohtausta nähtäväksi 45:ssä minuutissa. Tämän vuoden esityksen ohjaa Turun Taideakatemian ja Åbo Akademin opiskelijoille yhdysvaltalainen teatteriprofessori Peter Friedrich aiheenaan turkulaisten maahanmuuttajien tarinat.

OFF-ohjelmistossa on ilmaiseksi nähtävissä Hansakorttelissa ydinkeskustan kaduilla sirkusta sekä yksittäiselle katsojalle tarkoitetussa ”Only for you” -sarjassa ateriointihetki Ihmisruukun kanssa.


Nopeaa ja monipuolisen mielenkiintoista, huokeaan hintaan Turun ytimessä

Kaikki esityspaikat katuesityksineen ovat kävelymatkan päässä toisiaan. ”Finfringen ohjelma on rakennettu niin, että esityksiä ehtii nähdä useamman päivässä vaikka useammassa eri paikassa!” toiminnanjohtaja Kristina Vahvaselkä vinkkaa. Finfringe tuo aina jotain aivan uutta Turkuun. “Festari täydentää turkulaista tarjontaa antamalla yleisölle valtavirrasta poikkeavia, kiinnostavia esityksiä ympäri maailmaa”, kertoo tuotantopäällikkö Antton Kainulainen. ”Teemme samalla kertaa tunnetuksi sekä esittävää taidetta maailmalta että Turkua maailmalla”, jatkaa markkinointivastaava Sanni-Leena Salonen. Festivaalin visuaalisesta ilmeestä vastaava Sauli Luttinen nyökkäilee vieressä. ”Festivaali kerrallaan juurrutamme Turkuun Pohjoismaiden yllättävimmän ja kiinnostavimman esitysfestarin”.

Fringe-festivaaleja on maailmanlaajuisesti n. 250. Finfringe festivaali on ollut alusta asti myös osa Nordic Fringe Networkia avaten suomalaisille esiintyjille mahdollisuuden päästä esiintymään myös muilla Pohjoismaisilla Fringe-festivaaleilla.

Omaperäisten esitysten ja esittämiseen uutta tuovan festivaalin suunnittelussa ja toteutuksessa FINFRINGE ry:n tukena on myös turkulainen ohjausryhmä. Siihen kuuluvat edustajat Åbo Svenska Teaterista, Turun kaupunginteatterista, Linnateatterista ja Turun Taideakatemiasta. Festivaalia tukevat Turun kaupunki, Turun teatterisäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto sekä Svenska Kulturfonden ja Konstsamfundet.

Kevään Finfringe ohjelma on nyt julkaistu osoitteessa finfringe.fi/

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat