12.10.2022

Kuntaliitto logo

Esittävän taiteen järjestäminen Suomessa vuonna 2030 – Tulevaisuus ratkaistaan kunnissa 

Kuntaliitto tilasi selvityksen esittävän taiteen järjestäminen Suomessa vuonna 2030. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa esittävän taiteen vaihtoehtoisista järjestämisen tavoista alan sisäiseen keskusteluun. 

Tutkimuskysymys oli selvittää, kuinka tulevaisuuden toimintaympäristön muutokset vaikuttavat esittävän taiteen järjestämiseen paikallisesti. Tavoitteena oli tuottaa vaihtoehtoisiin tulevaisuuskuviin erilaisia tulevaisuusskenaarioita esittävän taiteen järjestämisen malleista. 

- Sivistyskunnassa kulttuurin painoarvo nousee. Taide- ja kulttuurilaitokset tuovat kunnille pito-, veto- ja lumovoimaa. On tarpeen miettiä, miten alueilla ja kunnissa voidaan tarjota esimerkiksi ammattimaista teatteritoimintaa jatkossakin, toteaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee

- Tämä selvitys tarjoaa hyvän perustan kunnissa käytävälle keskustelulle tulevaisuuden valinnoista, Selkee jatkaa.  

Esittävän taiteen tulevaisuuden neljä näkymää nousivat esille 

Selvityksessä nousi esille neljä erilaista skenaariota, miten tulevaisuudessa esittävän taiteen järjestäminen tapahtuisi. 

Esittävän taiteen järjestämisen -skenaario:  

Partiolainen nousukiidossa 

  • Esittävän taiteen skenaario “Partiolainen nousukiidossa” sijoittuu alueellisiin keskuskaupunkeihin, jotka ovat muuttovoittokuntia. Kunnassa on vetovoimaiset palvelut ja työ- sekä koulutuspaikkoja. Esittävän taiteen tulevaisuus 2030-luvulla on valoisa.  

Pieni mutta pippurinen 

  • Toinen skenaario “Pieni mutta pippurinen” sijoittuu pieniin ja keksikokoisiin kuntiin lähellä keskuskaupunkia. Nämä kunnat ovat myös muuttovoittokuntia. Näissä kunnissa on vahva paikallinen esittävän taiteen ammattilaisyhteisö, joka on aktiivinen alueella. 

Laskeva aurinko

  • Kolmas skenaario “Laskeva aurinko” käsittää pienet muuttotappiokunnat. Kunnalla ei myöskään ole koulutus- tai työpaikkoja. Kunnassa on oma infrastruktuuri ja tätä pidetään yllä, mutta näyttämö toimii lähinnä vierailunäyttämönä.  

1 + 1 = 3

  • Neljäntenä skenaariona on “1 + 1 = 3”. Skenaariossa on kyse pienestä kunnasta, jolla on isolla alueella väestöpohja. Nämä kunnat ovat joko muuttovoitto tai tappiokuntia. Kunnissa on kuitenkin tuottava esittävän taiteen yksikkö ja se kiinnittää tarpeen mukaan vierailevaa henkilökuntaa produktioihin. 

Lue lisää Kuntaliiton verkkosivulta

Sinua voisi kiinnostaa

Tutkimus Uutiset Julkaisut