24.11.2020
Esittävien taiteiden valtionpalkinto Mad House Helsingille ja Kallo Collectivelle
Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2020 valtionpalkinnot 14 ansioituneelle taiteilijalle ja taideyhteisölle.
Palkintojen yhteissumma on 226 000 euroa. Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi.
Valtionpalkinnoista päättävät vuosittain valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina. Lastenkultuurin palkinnosta päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon oli määrä jakaa palkinnot, mutta tilaisuus peruuntui koronarajoitusten vuoksi.
Esittävien taiteiden valtionpalkinto: esitystaiteen talo Mad House Helsinki
Esittävien taiteiden valtionpalkinto: fyysisen klovnerian ja nykysirkuksen ryhmä Kallo Collective
Palkintoperustelut
Esittävien taiteiden valtionpalkinnot
Suvilahdessa vuonna 2014 toimintansa aloittanut esitystaiteen talo Mad House Helsinki on osoittanut erityisyytensä ja välttämättömyytensä uuden, kokeellisen nykyesitystaiteen luovan voiman kokoajana ja ilmentäjänä. Esitystalon alkujaan kausiluontoinen toiminta on vuosi vuodelta kasvanut, syventynyt ja monipuolistunut. Nykyään se on ympärivuotista ja kansainvälistä. Monimuotoinen ja moniääninen ohjelmisto koostuu niin esitystaideteoksista, performansseista, installaatioista, stand upista, nykytanssista, valo- ja äänitaiteesta, lasten esityksistä kuin työpajoista.
Mad Housen erityisyyttä on myös, että sen toiminnan ytimessä vaikuttaa vuosittain laaja joukko esitystaiteen tekijöitä. Toimintaa kehitetään kollektiivisesti taiteilijoiden ja taideyhteisön kanssa sekä kotimaisten että kansainvälisten tekijöiden alustana ja kanavana. Mad House ei ole identifioitavissa tiettyjen keskeistaiteilijoiden nimiin, vaan se on aidosti kollektiivinen projekti, jossa kullakin taiteilijalla ja työryhmällä on oma uniikki ääni. Yhdistävää on pyrkimys purkaa ja uudistaa teatterillisia esitysmuotoja ja kokemistapoja.
Kallo Collective on Jenni Kallon, Sampo Kurpan ja Thom Moncktonin vuonna 2011 perustama fyysisen klovnerian ja nykysirkuksen ryhmä. Kallo Collectiven toimintaa kuvaa monitaiteisuus, verkostomainen toiminta ja kansainvälisyys. Taiteellisessa toiminnassa korostuu vahva fyysisen teatterin osaaminen. Monipuolisia sanattomia nykyklovneriaesityksiä ja esityskonsepteja leimaa huumori ja oivaltava tarinankerronta. Perustajajäsenten kansainvälisyys on luonut puitteet ryhmän moninaiselle tekijyydelle.
Kallo Collective on pitkäjänteisellä toiminnallaan ja aktiivisesti verkostoitumalla vaikuttanut positiivisesti kotimaisen sirkuskentän kehittämiseen. Se pyrkii ennakkoluulottomasti taiteenalansa uudistamiseen ja yhteisöllisyyden lisäämiseen, joiden arvo ja merkitys korostuvat erityisesti tänä aikana. Esimerkkinä ryhmän kiinnostavista toiminnoista on vuodesta 2017 Helsingissä järjestetty, kansainvälinen ja taiteellisesti korkeatasoinen, fyysiseen klovneriaan keskittyvä NouNous-festivaali. Se toimii sekä sirkustaiteilijoiden että teosten kehittämis- ja kokeilualustana. NouNous on tekijöidensä näköinen, avoin ja yhteisöllinen, utelias kokeiluille, sekä eri yleisöille saavutettava esitystapahtuma.
Esittävien taiteiden valtionpalkinnoista päättää esittävien taiteiden toimikunta. Ne ovat suuruudeltaan 14 000 euroa.
Vuoden 2020 palkinnot
Arkkitehtuurin valtionpalkinto: arkkitehti Olavi Koponen
Elokuvataiteen valtionpalkinto: elokuvatuotantoyhtiö Tuffi Films oy
Esittävien taiteiden valtionpalkinto: esitystaiteen talo Mad House Helsinki
Esittävien taiteiden valtionpalkinto: fyysisen klovnerian ja nykysirkuksen ryhmä Kallo Collective
Kirjallisuuden valtionpalkinto: suomentaja Markku Päkkilä
Kirjallisuuden valtionpalkinto: Kirjailija Antti Nylén
Kuvataiteen valtionpalkinto: kuvataiteilija Maria Duncker
Kuvitustaiteen valtionpalkinto: kuvittaja Marika Maijala
Lastenkulttuurin valtionpalkinto: kirjakustantamo Etana Editions
Mediataiteen valtionpalkinto: kuvataiteilija Hans Rosenström
Monitaiteen valtionpalkinto: Kulttuurikeskus Museum of Impossible Forms
Muotoilun valtionpalkinto: palvelumuotoilija, sisustusarkkitehti Tanja Jänicke
Musiikin valtionpalkinto: säveltäjä Eero Ojanen
Musiikin valtionpalkinto: säveltäjä Lotta Wennäkoski
Lisätietoja ja kaikkien palkittujen palkintoperustelut Taiken verkkosivulta www.taike.fi
Haastattelupyynnöt
Viestintäpäällikkö Laura Manninen, puh. 029 533 0843, laura.manninen@taike.fi
Lisätiedot
- esittävät taiteet: erityisasiantuntija Laura Norppa, Taike, p. 0295 330 806