12.08.2021

The Birth of Metafloora aloittaa Mad House Helsingin syksyn. Kuva: Milja Laakso

Esitystaiteen talo Mad House Helsingin syksy

Esitystaiteen talo Mad House Helsinki viettää syksyllä 2021 viimeistä ohjelmistokauttaan Helsingin Teurastamolla. Ennen muuttoa toisaalle luvassa on runsas ja monipuolinen ohjelmisto ikonisen tornirakennuksen intiimillä autotallinäyttämöllä.

Syysohjelmisto vie katsojansa esitystaiteen, performanssin, lavarunouden, stand-upin ja esityskonserttien pariin. Ohjelmistossa on sekä aiemmilta kausilta koronan takia siirtyneitä teoksia että jo alunperin syksylle suunniteltua ohjelmistoa. Ensi-iltoja on peräti seitsemän, joista ensimmäinen, Ella Snellmanin, Saana VolasenMinna Lundin, Mimi Kantolan ja Martta JylhäThe Birth of Metafloora avaa esityskauden 1. syyskuuta. Tätä seuraa Katariina Nummisen dramaturgia ja ohjaus Käsi, jonka jälkeen vuorossa ovat Vappu Jalosen kalasatamalaiseen kotiin sijoittuva AU ja Nora Rinteen Lapsipalvelus, joka tutkii lapsuutta ja lapsuuden kulttuuria. Loppuvuoden ensi-iltoja ovat Zuz Buchowskan ja Jamie McDonaldin monologiteokset Jellyfish ja Cuck sekä Dayjob Collectiven teos Idols 2020.

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi Mad House Helsinkiin!

Syksyn kausiohjelmiston kuratoinnista vastaavat Heidi Backström ja Annika Tudeer, tuotannosta ja tekniikasta Emmi VainioSvenja Fassbender ja Viljami Lehtonen.

Muutokset ohjelmistossa mahdollisia. Seuraamme korona-tilanteen kehittymistä ja viranomaisten ohjeistuksia turvallisten tapahtumien järjestämiseksi.


*  *  *

SYKSYN 2021 OHJELMISTO


The Birth of Metafloora | ENSI-ILTA
1.–4.9.2021

Metafloora on kuriton taidekollektiivi, performanssibändi ja tunteiden tutkimuskeskus, joka on syntynyt jäsentensä halusta olla bändissä. Metaflooran yrityksenä on ollut luoda tila monille, monelle, rikkinäisyydelle, epäonnistumiselle, vinolle, toisenlaisille kieliopeille, unelmille sekä yhteisille päiväunihetkille. The Birth of Metafloora on esitys-spektaakkeli, joka kutsuu katsojan tunnin mittaiselle keikalle iltahämärästä aamuyöhön.

Bändin jäsenet: Ella SnellmanSaana VolanenMinna LundMimi KantolaMartta Jylhä


Käsi | ENSI-ILTA
22.9.–16.10.2021

Käsi käsittelee kättä ja muita ruumiin osia ja eleitä. Esitys kurottaa ruumiin, kielen ja ajattelun rajakokemuksia kohti. Se koskettelee merkitysten ja mielleyhtymien syntymisen, tihentymisen ja harvenemisen prosesseja.

Työryhmä: Katariina NumminenHanna AhtiLaura RämäAtte KantonenJulia JänttiJohanna Autio


FROM THE DEAD AIR ORGY: On The Nature of Things
12.–16.10.2021. Osa BAD HOUSE -festivaalia.

Viiden suoran videolähetyksen sarja, joka toteutetaan Helsingin laitamilla, paikassa, josta yleisö on poistettu. Teos perustuu roomalaisen runoilijan ja filosofin Lucretiuksen ennen ajanlaskun alkua kirjoittamaan runoon On The Nature of Things. Lucretiuksen teksti atomeista, fysiikasta ja todellisuuden rakenteesta uudelleen käännetään tekoälyn avulla ja prosessissa syntyy enteitä kuvitellusta tulevaisuudesta.

Työryhmä: Simon VincenziWill SaundersKath DugganTiago Martins Pinto


Helsinki Performance Art Symposium
22.& 23.10.2021

Helsinki Performance Art Symposiumissa luodaan katsaus kotikaupunkimme performanssitaiteen kirjoon. Symposium koostuu performanssitaiteilijoiden välillä esitysten muodossa käytävistä puheenvuoroista. Samalla, kun taiteilijat kommentoivat kukin omalla tyylillään yhteiskunnallisia aiheita, avaavat sisäisiä maailmojaan ja pohtivat universaaleja ikuisuuskysymyksiä, on kyse myös itse performanssitaiteesta – sen nykytilasta ja muodosta 2020-luvun Helsingissä.

Symposiumin taiteilijoita ovat mm. Ilkka SariolaTomasz SzramaIrma OptimistiSara KovamäkiHeikki MäntymaaInari VirmavirtaVili Nissinen ja Maija Kivi. Tapahtuman koollekutsujina toimivat Maximilian LatvaJoonas Jokiranta ja Katri Kainulainen, jotka symposiumin hengessä osallistuvat ohjelmaan omilla performansseillaan. Työryhmään kuuluu myös performanssin dokumentoimiseen erikoistunut valokuvaaja Antti Ahonen.


Vappu Jalonen: AU | ENSI-ILTA
25.–31.10.2021. Esityspaikka ilmoitetaan myöhemmin.

Asunnon sisällä on siihen sopiva keho, asunnon sisällä on alternate universe. Asunnon ulkopuolella on varauduttu merenpinnan nousuun, asunnosta 200 metrin päässä on hyvinvointikeskus. Hanasta pulppuaa vettä, lattia on kuuma asukkaan alla, asunnon white noise ei lopu koskaan. AU on puhe-esitys elämisen normeista, heikkoudesta ja fantasiasta.

AU on kuva- ja esitystaiteilija Vappu Jalosen sooloteos.


Transquips
29.–31.10.2021

Voiko huumori luoda vuoropuhelua kulttuurien ja kielten välille? Onko komediaa oikeastaan mahdollista kääntää? Transquips, monikulttuurinen ja -kielinen komediashow, auttaa vastaamaan näihin kysymyksiin! Transquips käyttää huumoria ennakkoluulottomana ja inklusiivisena alustana, jossa erilaiset ihmiset esittävät komediaa simultaanisti tulkattuna.

Konsepti ja tuotanto: Humberto Duque


Lapsipalvelus / Child Service | ENSI-ILTA
8.–21.11.2021

Lapsipalvelus on esitys, jossa aikuis- ja lapsitaiteilijat kerääntyvät yhteen tarkastelemaan lasta ja lapsuutta. Aikuistaiteilijat lähestyvät lasta matkimisen ja imitoinnin kautta dokumentaarista materiaalia hyödyntäen. Lapsiesiintyjät ovat aiheen kokemusasiantuntijoita. Esityksen yleisöksi ovat tervetulleita kaikenikäiset.

Työryhmä: Nora RinneKatri SoiniJoona HalonenIlmari PaananenAale RinneAarni RinneOliver Tervolin ja Okko Yli-Vakkuri


Zuz Buchowska: Jellyfish | ENSI-ILTA
22.–28.11.2021

Elämä on vähän absurdia. Varmaan joskus jossain on pidetty iso palaveri, jossa sovittiin, miten oikeana ihmisenä eletään, mutta minulta se jäi väliin. Jellyfish on lavakomediaa, joka kylläkin on muuttunut röhnötysdramediaksi (teistä en tiedä, mutta itse olen ollut viime aikoina vähän väsynyt), ja se käsittelee sitä, miten outoa ihmisenä oleminen välillä on, mutta miten olemme ainakin kaikki samassa jamassa.


Jamie MacDonald: Cuck | ENSI-ILTA
22.–28.11.2021

Cuck on uusi stand up -teos, jossa tutkitaan pilkkaa ja vapautumista, sitä miksi jatkamme itsemme kiduttamista sosiaalisessa mediassa. Tarjoamme näkymättömille toimijoille ilmaiseksi ahdistuksemme, nöyryytyksemme ja tuskamme kilpaillen 15 millisekunnin maineesta.

Jellyfish ja Cuck -esitykset nähdään Mad House Helsingissä samalla viikolla, peräkkäisinä iltoina. Zuz Buchowska ja Jamie MacDonald liikkuvat tekijöinä stand-upin ja monologin välimaastossa.


Aura Nurmi ja Emilia Mäenmaa: Angela
29.11.–5.12.2021

Angela on performatiivinen lavarunoesitys ikääntymisestä, sukupuolesta ja sukupolvista. Se käsittelee kuolemanpelkoa ja menetystä raikkaasti ja rehellisesti. Kahdella nuorella naisella menee toistaiseksi vielä kovaa, mutta mitä tapahtuu, kun he alkavat harmaantua? Kuinka uskottava on vanha nainen vallan kahvassa? Kehollinen ja musiikillinen teos käsittelee vääjäämättömän pelkoa ainutlaatuisella runokielellä ja taiteen rajoja kiitetysti puskevilla tavoilla.


Dayjob Collective: Idols 2020 | ENSI-ILTA
6.–12.12.2021

Idols 2020 on konsertti on esitys on esityskonsertti on konsertti esityksestä on esitys konsertista, joka on kavalkadi alituisessa murroksessa olevista idoleista, alttareista ja kirouksista henkilökohtaisen ja kollektiivisen tajunnan laitamilta.

Idolit: Salla HakkolaOssi KoskelainenKaisa KortelainenTimothy Page

*  *  *

Teosten lipunmyynti käynnistyy noin kolme viikkoa ennen esityksiä: madhousehelsinki.fi/pages/Tickets

Koko ohjelma: www.madhousehelsinki.fi

Mad House Helsinki
Työpajankatu 2a, rakennus 4
00580 Helsinki

facebook.com/madhousehelsinki
instagram.com/madhousehelsinki
twitter.com/madhousehel

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat