05.04.2016

Euroopan syrjäiset rajat, etiikka ja esineellistäminen

Teater Viiruksen Lampedusa ja Klockriketeaterin ja Gertrudes ielas teatrisin yhteistuotanto 3 Musketeers - East of Vienna laittoivat miettimään dokumenttiteatterin etiikkaa ja identiteettipolitiikkaa. Dokumentti on vaarallinen laji. Näiden kysymysten parissa jälkikolonialistinen taide ja taiteentutkimus ovat kamppailleet. Miten puhua ”toisista”? Miten tullaan ulossulkeneeksi? Hyvä tarkoitus tuo mukanaan tahmaista moralismia ja stereotypioita. Niin helposti esitykset esineellistävät ihmiset ja unohtavat kontekstin. Juuri tästä syystä kolmen muskettisoturin reissu oli avoin ja hengittävä. ”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta!” Kuka on tuo yksi, keitä ovat ”me”, kenen puolesta ja ketä vastaan? Mitä voimme tehdä, millaista vastarintaa voimme harjoittaa? Mikropolitiikkaa. Auttaa kynttilöiden sytyttämisessä uhrien muistolle. Meidän suomenruotsalainen teatterimme on etujoukoissa. Niin ja Kolmas tila Turussa.  

Mitä teatteri tekee?

Theater der Zeit haastatteli Mohammed Al Attaria, syyrialaista näytelmäkirjailijaa ja teatterintekijää, Shatilan Antigoneen kirjoittajaa. Shatilan Antigonen esittivät naiset Shatilan pakolaisleirissä. Al Attar on valmistunut Goldsmithistä soveltavasta draamasta. Withdrawal, Online ja Look at the Camera ovat viimeisiä tekstejä. Miten syyrialaisten diaspora-teatteria voi tukea? Tarjoamalla konkreettisia tuotantomahdollisuuksia – kunnioituksesta ja ei hyväntekeväisyydestä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksen mukaan maahanmuuttajista 10 % on työskennellyt kulttuuri- ja taidealalla.

Vastikkeetonta rahaa taiteilijoille

Pienet symboliset teot merkitsevät. Turkulainen Aura of Puppets on nukketeatteritaiteilijoiden verkosto. Aura of Puppets arpoi kahdella taiteilijalle vastikkeetonta rahaa 2 300 euroa.

Kulttuuripassilla maksuttomia pääsylippuja Kainuussa

Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta -yhdistyksen kulttuuripassihanke etenee. Kulttuuria kaikille - Kaikukortti-toimintamallia pilotoitiin Espoossa. Nyt mallia kokeillaan Kainuussa. Nämä kokeilut toivon mukaan levittävät palvelun laajemmallekin. Kulttuuripassilla pienituloiset voivat nauttia kulttuurista. Raha ei saa olla este. Toivottavasti passi houkuttelee ei-kävijöitä.

Kotimaista näytelmäkirjallisuutta kehittämään

Teatteri 2.0 toteuttaa suomalaisen näytelmäkirjallisuuden kehittämishankkeen. Hanke on runsaudensarvi residenssiä ja hautomotoimintaa. Residensseihin tulee hankkeen aikana pääsemään 15 uransa keskivaiheissa olevaa kirjailijaa, tuloksena 15 tekstiä. Hautomossa puolestaan tuetaan 10 uransa alkuvaiheessa olevaa kirjailijaa. Hankkeeseen palkatut dramaturgit tukevat kirjailijoiden työtä. Ensimmäiset kirjailijat valitaan syksyllä 2016.

Iso osa teattereista on saanut kyselyä halukkuudestaan olla mukana, toimimaan yhteistyössä hankkeeseen valittavien kirjoittajien kanssa, luomaan teksteille hyviä tuotanto-olosuhteita ja kehittämään teksteihin liittyvää osaamista.  

Putkiaivoisten seminaari

Nyt se toteutuu viimein. 21.4. klo 9-12 Komediassa. Harvinaista herkkua, kun paikalla on sekä säätiöiden ja rahastojen asiamiehiä että rahoituslain ulkopuolisen kentän taiteilijoita.

twitter.com/tinfotweets