12.09.2019

Makkarapiruetti_Fillariteatteri

Fillariteatteri polkaisee Venäjän-vierailulle

 
Nukketeatteritaiteilija Mila Nirhamon Fillariteatteri polkaisee vierailulle Pietariin ja Petroskoihin 14.-18.9.2019. Nirhamo esittää venäjäksi Makkarapiruetin, teoksen, jonka hän on dramatisoinut Reetta Niemelän runokirjasta. Venäjäksi sen on kääntänyt Anna Sidorova. Venäjällä kummassakin kaupungissa on pari esiintymistä, nukke-esityksen lisäksi Mila Nirhamo vetää varjoteatterityöpajan.
 
Toteutin Fillariteatterissa haaveeni ekologisesta teatterista. Näinä päivinä itselle on yhä tärkeämpää tarkastella omaa työtä ja toimintaa myös ekologisesti kestävässä valossa. Nukketeatterin yksi viehätys on pienissä, suurissa maailmoissa, ja fillari toteuttaa omalla tavallaan ajatusta "pienet esitykset mahtuvat pienistä ovista", sanoo Nirhamo, jonka Fillariteatterin ensimmänen teos Makkarapiruetti on.
 
Teatteriesityksen vieminen naapurimaahan vaatii aina erityisiä järjestelyjä, kun teoksen tarpeistoa kuljetetaan rajan yli. Fillari matkustaa Venäjällä konsulaatin kuriirikyydillä. Tekijä kulkee kaupunkien välillä junalla. Nirhamo oli jo alunperin ajatellut tekevänsä tämän teoksen myös venäjäksi, sillä siitä löytyy monia viittauksia venäläiseen kulttuuriin, mummoista Pakkasukkoihin, teestä ruokatoreihin.
 
Petroskoissa esiintymiset ovat paikallisen nukketeatterin aulassa ja työpaja Petroskoin taidemuseolla. Pietarissa esitykset ovat Granin uudessa lastenkirjastossa ja koulu nro 23:ssa. Fillariteatterin Venäjän-vierailuissa ovat auttaneet ja tukeneet Suomen konsulaatti, Pietarin Suomi-instituutti ja Cultura-säätiö.
 
Makkarapiruetin suomenkielinen ensi-ilta oli Kanneltalossa Helsingissä tasan kaksi vuotta ennen nyt toteutuvaa Venäjän-keikkaa eli 15.9.2017. Teos voitti saman vuoden ITU-palkinnon, jonka myöntää eri kaupunkien kulttuurikeskusten muodostama Lastenteatterin ideahautomo. 
 
Kotimaan keikoilla Fillariteatteri liikkuu polkemalla tai osia matkaa junalla, esimerkiksi Rovaniemelle on kuljettanut yöjunan palveleva konduktöörivaunu. Mila Nirhamon ajatus on, että hänen mobiili teatterinsa voisi jatkossa toimia näyttämönä myös muille esiintyjille.
 
(TINFO / Sari Havukainen, 12.9.2019)
 
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Ekologisuus