27.05.2022

Hailuoto teatterifestivaali. Kuva: Ester Van Dam

Hailuoto Teatteri­festivaali

22.-24.7.2022 // JUHLAVUOSI 15v.

Hailuodon kesä on täydessä loistossaan, kun Hailuoto Teatterifestivaalin tekijät ja festivaalivieraat levittäytyvät rannoille, metsiin ja pihapiireihin. Vuorosanat sekoittuvat lintujen lauluun, rannalle raahautuva turisti katsoo hiekalla lumipuvussa heiluvaa näyttelijää kummissaan. Kuka nyt saaresta kesällä mihinkään lähtee, sanovat paikalliset.

Erityisen hyvä on jäädä festivaalien aikaan. Hyvä myös saapua, siitä todistavat vuosi toisensa jälkeen palaavat festarikävijät sekä uudet kulkijat. Tänä kesänä saamme nauttia teatterista ja festivaalien omaleimaisesta tunnelmasta jo viidettätoista kertaa.

Ohjelma ja lisätietoja Hailuoto Teatterifestivaalin verkkosivulla

HAANPÄÄ: PÄNTÄN ÄIJÄN VAJOAMINEN JA MUITA JUTTUJA

Luumäen lyhytproosa teatteri

Ohjaus: Jouni Henttu
Rooleissa: Essi Kosola, Timo Torvinen, Heikki Herva, Sami Sivonen, Jouni Henttu

Pentti Haanpää -novellitrilogian toinen osa.
Viisi kertomusta Kairanmaalta otsikolla: ”Ei vanhuus mieltä anna, se vie entisenkin.”

Kesto: 30 min
Pe 22.7 klo 16.00

CANTH/HAUTALA: ÄÄNESSÄ MINNA CANTH

Koskenniska ryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Hanna Hautala
Puvustus: Riikka Kononen
Muusikko: Sanna Pirttisalo
Rooleissa: Maija Yrjölä, Sanna Pirttisalo, Pasi Lappalainen, Onerva Tikka, Eetu Känkänen, Pekka Johansson ja Jouni Rissanen

Teos kertoo tiivistetysti kirjailijan matkan neiti Ulrika Wilhelmina Johnsonista leskirouva Canthiksi, joka ravisti teoksillaan suomalaista yhteiskuntaa. Minna Canthin teokset elävät vielä 2020-luvulla ja siitä eteenpäin. Mutta millaista oli naisen elämä 1800-luvun lopun Suomessa ja mitä siitä ajatteli Minna Canth.

Kesto: 50min
Pe 22.7 klo 18.00

HURME: LEMMINKÄISEN TEMPPELI

KALEVALAFEST

Käsikirjoitus ja ohjaus: Juha Hurme
Musiikki: Kielo Kärkkäinen
Esiintyjät: Roosa Söderholm, Emma Castrén, Eetu Känkänen, Juha Hurme ja Kielo Kärkkäinen

Ior Bock opetuslapsineen pitää tiedotustilaisuuden, jossa esitellään Bockin hurja, suorastaan älyvapaa visio Suomen menneisyydestä sekä raportti salaperäisen Lemminkäisen temppelin kaivausten edistymisestä Sipoossa.

Kesto: 30 min
La 23.7 klo 19.00

SHAKESPEARE: TIMON ATEENALAINEN

Oklahoman ulkoilmateatteri

Ohjaus ja sovitus: Juha Hurme
Rooleissa: Onerva Tikka, Telma Nuottimäki, Kielo Kärkkäinen ja Juha Hurme

Täysilaidallinen pessimistisiä elämänviisauksia Shakespearen tyyliin.

Kesto: 45min
Su 24.7 klo 13.00

EGNER: HYPPELI-HIIRI NOUSEVAN HINTATASON MYÖKKI-PYÖKKI METSÄSSÄ

Ohjaus: Perttu Leinonen
Tekstin sovitus: Pietari Kylmälä ja Perttu Leinonen
Rooleissa: Pietari Kylmälä, Eetu Känkänen ja Iida Savolainen

Thorbjørn Egner ei ehkä tajunnut kirjoittaessaan satuklassikkoaan Hyppeli-hiiri Myökki-Pyökki-metsässä, kuinka hyvin hän tuli kuvanneeksi Euroopan 1920-1930-luvun henkistä tunnelmaa. Siksi tämä esitys kertoo teille nyt kaiken tietämisen arvoisen Myökki-Pyökki-metsän superinflaatiosta ja siitä miten se liittyy meihin nyt sadan vuoden päästä. Onko sopu mahdollinen, kun pikkuporvarillinen hiiri kokee ketun nälän uhkana omalle olemassaololleen? Apuna meillä tällä matkalla ovat Egnerin aikalaiset Walter Benjamin ja Berthold Brecht.

Opetuksellinen musiikkinäytelmä on suunnattu ensisijaisesti aikuisille.

Kesto: 30min
Su 24.7 klo 14.30

HURME: VÄINÄMÖISMUUNNELMIA

Kalevalan Ydinfysiikka

Käsikirjoitus ja ohjaus: Juha Hurme
Rooleissa: Heidi Kiviharju, Joni Seppälä ja Juha Hurme

Mikä ja mimmoinen hahmo on tämä itämerensuomalaisen runouden kyynelehtivä shamaani, mammanpoika, artesaani ja väkevä velho?

Kesto 30min
Su 24.7 klo 16.00

Vierailijat

 

AALLONPITUUS

Teoskokonaisuus: Eija Ranta ja Alex Story

1. Kahden samassa vaiheessa olevan pisteen välimatka aallon peräkkäisissä sykleissä

2. Yhteinen suuntaus,joka johtaa keskinäiseen ymmärrykseen

Aallonpituus on kävelyesitys, joka vie katsojan pienelle matkalle halki saarimaisemaan. Kävelyn aikana katsojat kohtaavat paikallisen maiseman synkronoidun äänikokemuksen kautta. Osallistuminen edellyttää oman mobiililaitteen sekä kuulokkeiden käyttöä. Esityksen lopussa on mehutarjoilu.

HUOM! Yhdelle kävelykierrokselle otetaan max 15 katsojaa kerrallaan, joten esityksessä on 3 starttia puolen tunnin välein TAI niin kauan kuin katsojia riittää. Varaudu odottamaan vuoroasi. Lipunmyynti Marjaniemesssä kaikkiin kävelykierroksiin alkaa tunti ennen ensimmäisen kierroksen alkua. Kävelyreitillä on esitykseen kuuluva opas ohjaamassa.

Kesto: n. 45min
Pe 22.7 klo 20.00, 20.30, 21.00

KATARIINA NUMMINEN: TYTTÖMETSÄ

Tanssiteatteri TilleriTalleri

Ohjaus, sovitus, koreografia, lavastus – ja pukusuunnittelu ja musiikillinen äänisuunnittelu: Pia Varuhin-Palo
Kevätuhriepisodin säveltäjä: Okko Saastamoinen
Valosuunnittelu: Mika Lumiaho ja Tapio Rautio
Äänisuunnittelu: Sauli Saastamoinen
Ääninäyttelijät: Jiri Björn, Alina Kurra, Outi Toivola ja Ronja Toivola
Rooleissa: Miina Karvonen. Ilona Kinnunen, Julia Laakso, Jenny Luomajoki, Aino Paananen, Pinja Pyhälä ja Ronja Toivola

Tyttömetsä on näytelmä kuorolle, TilleriTallerissa tanssijoille. Se kertoo tytöistä ja metsästä; tytöistä metsällä, metsässä, metsänä. Sekä kasvamisesta, historian painolastista, halusta, viattomuudesta, pahuuden lumosta, toipumisesta, ystävyydestä. Tyttöys on metsä. Tyttömetsä. Näytelmä tarjoaa viisi hetkeä tyttönä olemisesta, siitä mitä se voisi olla, mitä on ollut, mitä on.

Kesto: 70min
La 23.7 klo 17.00

Muu tarjonta

TAIDENÄYTTELY JA FESTIVAALIN AVAJAISET

Anneli Mahlamäen kuvataidenäyttely

Kuvataiteilija Anneli Mahlamäki tekee maalaustaidetta ja piirroksia, välineinä vesiliukoiset öljyvärit, akryyli. Myös guassi-tussi yhdistelmä viehättää taiteen tekijää. Viime vuosina Mahlamäki on tutkinut sisältään kumpuavia impulsseja kuvaa tehdessä, mitä haluavat viestiä linnut, joita aina ensimmäisenä paperille tai kankaalle piirtyy?

Festivaalin ja taidenäyttelyn avajaiset höyrymyllä Pe 22.7 klo 14.00

Kuvataidenäyttely avoinna:
pe 22.7 klo 14-18, la 23.7 klo 10-18, su 24.7 klo 10-16

 

TAIDEVANKKURI LINNUNTIE

Kuvataiteilijoiden Tapani Kokon ja Virpi Kannon taidevankkurit vierailevat festivaalilla kuudetta kertaa! Taidevankkureiden sisällä nähtävissä kuvataidetta ja ulkopuolella taideperfomanssi jota vetää Tapani Tamburiini ja Lai Lai Lintu. Perfomanssi yhdistää sirkustemppuja, teatteria ja taidetta.

Kesto: 30min
Pe 22.7 klo 17.00, La 23.7 klo 16.00

SEMINAARI

Seminaarin avaus: Juha Hurme

MUUT ALUSTAJAT: Laura Feodoroff ja Nikke Kaartinen

Kesto: 2h
La 23.7 klo 13.00

ILTAMAT
HAILUOTO TEATTERIFESTIVAALI 15v!

Hailuoto Teatterifestivaali täyttää 15 vuotta! Nostetaan siis malja viisitoistavuotiaalle festivaalille. Ohjelmistossa mm. ikimuistoisia sketsejä ja ohjelmanumeroita vuosien varrelta. Lopuksi Matti Rasin äänilevytanssit. Juhlailtamat kokoaa Hanna Hautala.

Kesto: 2h

La 23.7 klo 21.00
 

Mukana

Laura Feodoroff on kolttasaamelainen tanssitaiteilija ja -pedagogi, joka on kasvanut Oulussa ja opintojen perässä päätynyt Savon kautta pääkaupunkiseudulle. Laura on työskennellyt tanssijana, opettajana ja koreografina vuodesta 2008 monenlaisissa projekteissa ja produktioissa, sekä tanssiopistoissa eri puolilla Suomea. Nyt tekeillä oleva, osittain omaelämäkerrallinen tanssielokuva on hänen ensimmäinen kolttasaamelaisuuteen liittyvä taiteellinen työnsä ja samalla debyyttinsä tanssielokuvan saralla.

Nikke Kaartinen työskentelee museonjohtajana Savonlinnan museossa Riihisaaressa, Olavinlinnan kansallismaisemassa. Hän on toiminut monipuolisesti kulttuurin ja taiteen parissa, ja hän kuuluu Lahdessa analogisen filmikulttuurin parissa toimivan Reel Lahti -elokuvayhteisön perustajiin. Hänen sydäntään lähellä ovat elokuvien lisäksi mm. höyrylaivat, juurimusiikki sekä maltaan tuoksu.

Anneli Mahlamäki on kuva-artesaani ja näyttelijä, joka on kotoisin Keuruulta. Anneli on asunut Rovaniemen ja Helsingin välissä useammissa paikoissa, viimeisimmät vuodet Joensuussa ja Savonlinnassa. Tällä hetkellä Annelin voi nähdä lavalla Savonlinnan Teatterissa ja valikoituja Annelin maalaus- ja kuvitustöitä netissä osoitteesta Art Annelonen.

Eija Ranta on hailuotolainen liiketaiteiljia, jonka työskentelymateriaaleja ovat liike, kokemus liikkeestä sekä kehon kokemuksellinen tieto. Hän on tehnyt liiketeoksia, jotka tutkivat fyysistä ilmaisua epätavallisissa konteksteissa performanssin sekä video-, ja ääniteosten muodossa, ja hänen töitään on esitetty Suomessa ja kansainvälisesti gallerioissa, museoissa sekä festivaaleilla

Alex Story on Hailuodossa asuva musiikki- ja kuvataiteilija. Hänen jatkuva uteliaisuutensa tulkita sekä urbaania että luonnollista ympäristöään ja niitä läpäisevää ihmisyyttä löytää jatkuvasti uusia muotoja muun muassa leftfield – tekstuureina, laulunkirjoittamisena sekä psykedeelisenä äänisuunnitteluna. Alex on kotonaan studiossaan, kitaroiden, erikoisen elektroniikan, vanhojen kameroiden sekä mikrofonien ympäröimänä.

Tanssiteatteri TilleriTalleri tulee Pohjois-Pohjanmaan Haapavedeltä, Jokihelmen opiston siipien suojasta. Ryhmä on ollut olemassa jo vuodesta 2003 tuottaen vuosittain ensi-iltaan yhden tai useamman teoksen. Tämän tanssitaiteen perusopetuksen ryhmän ohjaajana on alusta lähtien toiminut tanssitaiteen maisteri Pia Varuhin-Palo.

Lue lisää Hailuoto Teatterifestivaalin verkkosivulta

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat