21.11.2022

Hanna Helavuori Tuntoisia ruumiita

Hanna Helavuoren tekstikokoelma Tuntoisia ruumiita – miten ollaan teoksissa, maailmassa?

Kutsu julkistamistilaisuuteen Teatteri Takomoon perjantaina 2.12. klo 16, Fredrikinkatu 18

Teatterin Uusi Alkukirjasto -hanke (TUA) julkaisee vapaan kirjoittajan ja opettajan Hanna Helavuoren tekstikokoelman Tuntoisia ruumiita – miten ollaan teoksissa, maailmassa? perjantaina 2.12.2022. Hanna Helavuori jäljittää impressioissaan 2010-luvun esiintyvää ruumista. Tuntoisissa ruumiissa hän kirjoittaa siitä, mitä esiintyjän ruumiillisuus on ja mitä se saa aikaan. Teos sanallistaa ja artikuloi esiintyvien ruumiiden herättämiä tuntemuksia. Helavuoren tekstit ovat osa tämän hetken keskeistä teatterikeskustelua. Helavuori antaa myös taustaa aiemmin julkaisemilleen blogiteksteille useilla uusilla, aiemmin julkaisemattomilla kirjoituksillaan. Kokonaisuus on vahva näyttö siitä, miten nykyteatteria voi sanallistaa merkityksellisesti ja yhteiskunnallisesti relevantisti.

Helavuori nostaa teoksessaan esiin kotimaiset keskeiset ruumiillisuuden uudelleenajattelijat, kuten Leea Klemolan, Niina Hosiasluoman, Geoffrey Eristan ja Teo Ala-Ruonan sekä kymmenet muut häntä nautinnollisesti riivaavat taiteilijat esiin. Hän välittää historia- ja teoriatietoisilla teksteillään sitä iloa, mitä teatterin ajatteleminen voi tuottaa, mutta herättää itsenäisellä ajattelullaan myös levottomuutta. TUA haluaa tällä teoksella jatkaa teatterikirjoitusten ja teatterikritiikkikokelmien julkaisuperinnettä, joka on Suomessakin aikoinaan elänyt vahvana.

Hanna Helavuori on työskennellyt johtajana Teatterimuseossa, FinnAgorassa Unkarissa sekä Teatterin tiedotuskeskus TINFO:ssa. Hänen kirjoittamistaan siivittää vahva näkemys teatterin merkityksestä yhteiskunnalle. Erityisesti hän on perehtynyt sen ruumiillisuuteen. Hän kirjoittaa, opettaa sekä bloggaa ahkerasti nykyesityksistä sekä esittävän taiteen ajankohtaisista kysymyksistä. 

Helavuoren teos on kolmas peruskivi Teatterin Uusi Alkukirjasto – TUA -kustannushankkeessa. Aiemmin tänä vuonna TUA julkaisi näyttelijä Noora Dadun Minun Palestiinani ja Fail -teosparin sekä esitystaiteilija Kid Kokon esityskonsertin Katoaminen – passio.

Teatterin Uusi Alkukirjasto – TUA julkaisee muun muassa esitystekstejä, uusia muotoja hakevia näytelmiä, koreografianotaatioita sekä teatteriesseistiikkaa Suomesta ja maailmalta. Verkkosivuilla (www.tuakirjasto.fi) kunkin teoksen julkaisun yhteydessä julkaistavat artikkelit tarjoavat keskustelunavauksia teosten aihepiireistä. TUA pyrkii tekemään tilaa monimuotoiselle teatterikustantamiselle ja osoittamaan esityksiin liittyvien tekstien potentiaalin kirjallisuutena. TUA palauttaa teatteritekstit takaisin lukemisen ytimeen ja osaksi kirjallista sivistystä.

Julkkareissa kuullaan tekstinäytteitä kirjasta sekä keskustelu nykyteatterin ruumiillisuudesta. Lisäksi ohjelmassa on rentoa yhdessäoloa ja virvokkeita! Helavuoren teosta voi ostaa julkkarihintaan 20e (norm.24e) Mobilepaylla (ei käteistä).

 

TUA - koska kirjallisuus tarvitsee draamaa.

 

Lisätiedot, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:
Heidi Backström, 044-5396814, info@tuakirjasto.fi
www.tuakirjasto.fi
FB: www.facebook.com/tuakirjasto
IG: @ tuakirjasto

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat Uutiset Julkaisut