25.08.2021

Harrastajateatterikesässä nähtiin monipuolista teatteria

Viikonloppuna 20.-22.8.2021 vietettiin 47. Harrastajateatterikesää. Tapahtuman päätöstilaisuudessa sunnuntaina palkittiin Tikkurilan Teatterin Eikä yksikään pelastunut -esitys 500€ kannustusrahalla tyylikkäästi toteutetusta kokonaisuudesta. Raati kuvaili esitystä eheän ensemblen tasokkaaksi ja tasalaatuiseksi esitykseksi, jossa äänimaailma tukee hyvin jännitteensä pitävää tarinaa. Teatteri Kultsa sai raadilta 300€ kannustusrahan eheästä, kauttaaltaan ajatellusta, visuaalisesti kekseliäästä ja tyylitajuisesta kokonaisuudesta. Teatteri Kultsan Yössä Gehennan -esitys oli raadin mukaan herkullisesti näyttämölle tuotu haastava teksti, jossa korostuu taiteen merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Kolmannen, 200€ kannustusrahan sai Teatteri Sisar, jonka esitys Kodittomat on raadin mukaan realistinen kuvaus tästä ajasta. Esitys oli taitavasti roolitettu, aiheeseen oli paneuduttu perusteellisesti ja sitä oli käsitelty monipuolisesti. Teatteria, jolla on merkitystä.

Tapahtuman raadissa olivat ohjaaja-käsikirjoittaja Seppo Honkonen, näyttelijä Jaana Pesonen ja näyttelijä Jukka-Pekka Mikkonen. Ohjelmiston valitsi Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela. Raadin mukaan esityksissä korostui ryhmien oma ääni, valittuun aiheeseen sitoutuminen ja esiintymisen riemu. Esitykset olivat esiintyjiensä näköisiä ja teatterin monet traditiot olivat edustettuina. Raati totesikin ilolla, että teatteri on voimissaan elähdyttävänä, vahvana ja monenlaisena! Nähdyissä esityksissä korostui läsnäolon luonnollisuus; kun esiintyjät kommunikoivat keskenään ja hengittävät, myös esitys kommunikoi ja hengittää yleisönsä kanssa. Raati jakoi kannustusrahan lisäksi useita kunniamainintoja.

Teatteri Fiaskon Don Juan ja Kivinen Vieras -työryhmän raati palkitsi kunniamaininnalla “Kekseliäästä visuaalisuudesta.”

Henkilökohtaiset kunniamaininnat:

Näyttelijän työstä Simo Karhula, Helsingin Gayteatteri HGT. ”Aitoa, luonnollista ja herkkävireistä läsnäoloa tilanteessa. Oleellinen vastavoima hienosti tyypitellylle persoonagallerialle.”

Näyttelijän työstä Pekka Hurjanen, Teatteri Kultsa. ”Karismaattista läsnäoloa. Loi hyvän pohjan, josta muiden oli hyvä jatkaa tarinaa.”

Näyttelijän työstä Lari Ylönen, Teatteri Kultsa. ”Hyvää tekstin käsittelyä. Kuuntelevaa ja reagoivaa näyttelemistä, joka toi hahmoon herkkyyttä.”

Näyttelijän työstä Iiro Ristola, Tikkurilan Teatteri. ”Energistä ja suvereenia läsnäoloa näyttämöllä.”

Näyttelijän työstä Hilkka Karvinen, Tikkurilan Teatteri. ”Tarkkaa ja valovoimaista näyttelijäntyötä.”

Käsikirjoituksesta Sarppa Heiskanen, Teatteri Sisar. ”Valtavan iso työ tärkeästä aiheesta. Teos käsittelee haavoittuneita ihmisiä arvokkuudella.”

Musiikista ja koreografiasta Pia Canth, Battle Mc Lurkki ja Katja-Annukka Ranta, Teatteri Sisar.

”Musiikki ja koreografiat olivat ryhmälle toimivasti räätälöityjä, biisit ja tanssinumerot syntyivät tarinasta ja kuljettivat sitä eteenpäin.”

Ohjaajan työstä Aarne Linden. ”Tarkasti viritetystä ensemblestä ja jännityksensä säilyttävästä tarinankerronnasta.”

Ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa festivaali toteutettiin verkossa. Tapahtuma muutettiin virtuaaliseksi viikon varoitusajalla Jyväskylän heikentyneen koronatilanteen ja siitä johtuvien aluehallintoviraston määräämien rajoitustoimien vuoksi. Aiemmin kuvattujen tallenteiden avulla saatiin festivaaleille viidestä esityksestä neljä. Esitykset olivat katsottavissa viikonlopun ajan ilmaiseksi NetTicket -palvelun kautta.

Harrastajateatterikesää järjestää Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään elokuussa 2022.

Lisätietoja

Mari Saarinen
Tuottaja
Suomen Harrastajateatteriliitto
mari.saarinen(at)ahtl.fi / 050-4682138

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset