19.12.2022

Helka-Maria Kinnunen. Kuva: Lappeenrannan kaupunginteatteri

Teatterintekeminen on elämäntapa Lappeenrannan kaupunginteatterin uudelle johtajalle Helka-Maria Kinnuselle

Lappeenrannan kaupunginteatterin uutinen 19.12.2022

Lappeenrannan kaupunginteatteri sai lokakuussa uuden teatterinjohtajan, kun Helka-Maria Kinnunen aloitti työnsä. Kinnunen tuli Lappeenrantaan Kajaanista, jonka kaupunginteatterin johtajana hän työskenteli lähes seitsemän vuotta.

– Tahdon työskennellä maakuntateatterissa voidakseni kohdata kaikenlaisia ihmisiä, en pelkästään kulttuuriväkeä, joka käy arvioimassa toistensa esityksiä. Ylipäätään olen lähtenyt alalle siksi, että teatteri tuo sisältöä ja kosketuspintaa ihmisten elämään, kuvaa Kinnunen.

Hän luonnehtii teatterintekemisen olevan itselleen elämäntapa.

– Tässä työssä on kova työn imu. Aina ei edes huomaa, että päivät menevät pitkiksi.

Teatteri voi avata ikkunoita eri todellisuuksiin

Teatteritaiteen maailma on vuosien varrella kiinnostanut Kinnusta monesta näkökulmasta. Hän on työskennellyt paitsi teatterinjohtajana ja näyttelijänä, myös teatteritaiteen sekä esittävän taiteen opetus- ja tutkimustehtävissä.

– Minua kiinnostaa se, mikä teatterin perinteessä on elävää ja kestävää. Samaan aikaan kiinnostaa, miten teatteriin voi tuoda uusia vaikutteita ja virtauksia. Teatteria tehdään ihmisillä ja ihmisille – ympäröivä alue ja maailma tapahtumineen vaikuttavat teatterintekemiseen, ja niiden pitääkin vaikuttaa.

Toisaalta Helka-Maria Kinnunen toivoo myös teatterin tunnistavan ja nostavan keskusteluun heikkoja signaaleja, jotka yhteisössä ja yhteiskunnassa voivat olla lähitulevaisuuden polttavia aiheita.

– Sanotaan, että teatteri on aikaansa heijastava peili, mutta se voi olla myös ikkunoita eri todellisuuksiin avaava foorumi.

Turvallinen paikka näyttämön molemmin puolin

Omassa työssään Helka-Maria Kinnunen pääsee vaikuttamaan siihen, millaiseksi Lappeenrannan kaupunginteatteri kehittyy.

– Eräs osatekijä ovat ohjelmistovalinnat ja rekrytoinnit eli henkilövalinnat. Ymmärrys teatterin tulevaisuudesta rakentuu kuitenkin dialogissa, teatterin sisäisessä vuoropuhelussa. Tavoitteena on, ettemme toista jotain tiettyä kaavaa, vaan työstämme yhdessä teatterin konseptia uusiksi pienessä, rakentavassa myllerryksessä, kuvailee Kinnunen.

Koska teatteri on kokemuksellista hetken taidetta, sen parissa työskentelevien on hyvä omata sekä herkkyyttä että määrätietoisuutta. Tämä pätee myös teatterinjohtajaan suhteessa teatterin työntekijöihin sekä katsojiin.

– Teatterin työntekijöitä ei pidä koetella väärällä tavalla, piiskaa heiluttamalla – eikä yleisöäkään. Teatterin tulee olla turvallinen paikka kaikille näyttämön molemmin puolin. Vaikka toivottavasti tarjoamme katsojille yllätyksiä ja elämyksiä, jotka jopa ylittävät odotukset, perusperiaatteena on, että kaikki voivat tulla teatteriin turvallisin mielin kokemaan ja nauttimaan elämyksiä, Kinnunen sanoo.

Ensimmäinen ohjaustyö ensi-iltaan helmikuussa

Johtajantyönsä lisäksi Helka-Maria Kinnunen myös ohjaa Lappeenrannan kaupunginteatterissa.

Kinnusen ensimmäinen ohjaus Lappeenrannassa on ranskalaisen menestyskirjailija Florian Zellerin psykologinen trilleri Labyrintti. Suomen kantaesityksen ensi-ilta on 4.2.2023. Näytelmän harjoitukset alkoivat marraskuun lopussa.

– On aina jännittävää, kun tekee ensimmäistä kertaa töitä uusien ihmisten kanssa. Mutta minulla on täysi luotto siihen, että kaikki menee hyvin, Kinnunen toteaa.

Lisätietoja:

Helka-Maria Kinnunen, teatterinjohtaja

puh. 040 559 2605, helka-maria.kinnunen@lappeenranta.fi

Lappeenrannan kaupunginteatterin verkkosivut

Sinua voisi kiinnostaa

Uutiset