19.11.2021

Helsingin Kaupunginteatteri, studio Pasilan katsomo. Kuva: Miika Storm.

Helsingin Kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämö – avoin haku kantaesityksille vuosina 2022–23

Nykyesityksen näyttämö on Helsingin Kaupunginteatterin pilottihanke, joka toteutetaan vuosina 2021–2023. Hankkeen tavoitteena on tuoda nykyesityksen erilaisia muotoja osaksi teatterin ohjelmistokokonaisuutta.

Helsingin Kaupunginteatteri etsii nyt ehdotuksia Nykyesityksen näyttämön kantaesityksiksi vuosille 2022 ja 2023.

Haulla ei ole teemaa, mutta sitä rajaavat studio Pasilan näyttämön tarjoamat tilalliset ja ajalliset resurssit sekä mahdollisuudet. Teatterisalissa on 328-paikkainen katsomo sekä 6 metriä syvä ja 18 metriä leveä lava. Katsomon ja lavan kokoa voi rajoitetussa määrin muokata.

Nykyesityksen näyttämö -hanke pyrkii uudistamaan, ravistelemaan ja tarkastelemaan teatterisalia ja näyttämöä eri tavoin.

Tarjoamme valituille esityksille

  • Työryhmän palkkauksen 1,5 kuukauden pituiselle, residenssi- ja esityskauden sisältävälle työskentelyjaksolle tai muun työryhmän kanssa neuvoteltavan tuotantotuen.
  • Maksimissaan yhden kuukauden pituisen näyttämöresidenssin studio Pasilassa, jonka ajankohta on joko kesäkuu tai heinäkuu vuonna 2022 tai 2023.
  • Kahden viikon kantaesityskauden osana Helsingin Kaupunginteatterin kausiohjelmistoa residenssivuoden elokuun aikana.
  • Studio Pasilan teatterisalin tekniset resurssit sekä vakituisen teknisen henkilökunnan työpanoksen erikseen sovitusti.

Valinnoista vastaa kolmihenkinen kuraattoriryhmä, jonka muodostavat tanssija, filosofian maisteri sekä esitystaiteen ja -teorian maisteri Suvi Tuominen, ohjaaja, väitöstutkija Tuomas Laitinen sekä kuraattori, tuottaja; Master of Arts ja kuvataiteen maisteri Riikka Thitz.

Vuosien 2022 ja 2023 aikana nykyesityksen näyttämön toiminta jakautuu vierailunäyttämöön sekä kantaesityksiin ja niiden valmistamiseen suunnattuihin näyttämöresidensseihin. Vierailunäyttämö ajoittuu toukokuuhun, residenssityöskentely kesä-heinäkuuhun ja residenssissä valmistettujen teosten kantaesitykset elokuuhun.

Hakuohjeet

Avoin haku on suunnattu Suomessa työskenteleville ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille. 

Kantaesitys- ja residenssihaku tapahtuu henkilökohtaisten tapaamisten muodossa. Hakuun osallistuva taiteilija tai taiteilijaryhmä tapaa yhden kuraattoreista ja esittelee esitysideaansa haluamallaan tavalla. 

Henkilökohtaisilla tapaamisilla kuraattorit pyrkivät tarjoamaan vaihtoehdon hakuprosesseille, joissa keskeiseksi nousee se, kuinka hyvin esitysten tekijät osaavat kirjoittaa työstään. Yksittäin suoritettujen tapaamisten jälkeen kuraattorit keskustelevat ja tekevät lopulliset valinnat yhdessä tammikuun 2022 aikana. 

Tapaamiset toteutetaan ajalla 7.–17.12.2021. Tapaamisten kesto on 45 minuuttia ja ne toteutetaan hakijan oman valinnan mukaan joko Helsingin Kaupunginteatterin tiloissa tai etäyhteyden kautta. Lisätietoja hakutapaamisesta saat ilmoittautumisen jälkeen.

Voit varata ajan tapaamiseen valitsemasi kuraattorin kanssa. Kukin kuraattoreista on valmis keskustelemaan ehdotuksista riippumatta taiteenalasta, mutta jokaisella on myös omat vahvuusalueensa:


Riikka –  nykytanssi, esitystaide, kuvataide, taiteidenväliset muodot

Suvi – performanssi, tanssi, esitystaide, taide-tiede

Tuomas – esitystaide, nykyteatteri, performanssi, yleisösuhde, taiteellinen tutkimus

 

Varaa tapaamisaika Riikan kanssa täältä

Varaa tapaamisaika Suvin kanssa täältä

Varaa tapaamisaika Tuomaksen kanssa täältä

 

Huom! Varaathan vain yhden ajan, vaikka haluaisit esitellä useampia ehdotuksia. Varausjärjestelmä on auki 19.11.2.12.2021.

 

Lisätiedustelut kantaesityshakuun liittyen:

Antti Lahti

antti.lahti@hkt.fi

Helsingin Kaupunginteatteri

Sinua voisi kiinnostaa

Ilmoitukset Avoimet haut