26.10.2022

Studia Generalia 2022

Studia Generalia

1. ja 15.11. Helsingin Yliopiston ja Kansallisteatterin yleisöluennot – teemana sivistys!

klo 17:00
Tiede, taide ja luovuus
Toisen parven lämpiö
 
klo 17:00
Uuden / toisen kohtaaminen
Toisen parven lämpiö
 

Tervetuloa luennolle paikan päälle – vapaa pääsy! Vaihtoehtoisesti voit seurata tilaisuutta livestriiminä Kansallisteatterin Virrassa tai Facebook-sivullamme.

Helsingin yliopiston avoimet ja maksuttomat Studia Generalia -yleisöluennot ovat avoimia kaikille tieteen ja oppimisen ystäville!

Kaksi syksyn 2022 luentosarjan tilaisuuksista järjestetään yhdessä 150-vuotisjuhlaansa viettävän Kansallisteatterin kanssa. Luentosarja jatkaa Yliopiston perusarvojen käsittelyä teemanaan sivistys.

Tiede, taide ja luovuus

1.11.2022 klo 17.00–19.00

Millaista on tieteen ja taiteen luovuus, miten sitä voi ruokkia? Miten sivistys tukee luovuutta tieteessä ja taiteessa? Miten tieteestä tehdään taidetta ja taiteesta tiedettä?

Professori Mikko Airavaara (farmasia) / Luovuus, laboratorio ja lääketutkimus

Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Juha Jokela / Huomioita tutkimustyön ja luovan työn suhteesta Kansallisteatterin Dosentit-näytelmän kirjoitusprosessissa

Apulaisprofessori Susanna Välimäki (musiikkitiede) / Säveltäjänaiset Suomen musiikin historiassa ja nykypäivässä: luovaa ja toiminnallista tutkimusta Helsingin kaupunginorkesterin kanssa

Uuden / toisen kohtaaminen

15.11.2022 klo 17.00–19.00

Miten kohdataan uusi ja itselle vieras. Mitä eettisiä kysymyksiä tähän sisältyy? Miten kohdataan inhimillinen ja  ei-inhimillinen, millaista on ihmisen ja koneen vuorovaikutus ja yhteistyö?

Kansallisteatterin näyttelijä, ohjaaja Jussi Lehtonen / Vankilataidetta: kuka omistaa vankilassa valmistetun esityksen?

Yliopistonlehtori Katri Tanskanen (teatteritiede) / Katseen kohteena toinen – inhimillisiä ja ei-inhimillisiä kohtaamisia teatterissa

Professori Hannu Toivonen (tietojenkäsittelytiede) / Voiko tekoäly olla luova?

Lue lisää yliopiston sivuilta

Ovet avautuvat klo 16.30. Tilaistuuteen mahtuu ensimmäiset 60 henkilöä. 

Tapahtumatiedot Kansallisteatterin verkkosivulla

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat Ilmoitukset