14.06.2022

Red Nose Company: Aleksis Kivi. Kuva: Cata Portin.

Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto Red Nose Companyn Timo Ruuskaselle ja
Tuukka Vasamalle

Helsingin kaupunki jakaa vuosittain Helsinki-päivänä 12.6. tunnustuksia eri aloilla ansioituneille kaupunkilaisille. Kulttuuripalkinto merkittävistä taiteellisista ansioista myönnettiin tänä vuonna Red Nose Companyn näyttelijöille Timo Ruuskaselle ja Tuukka Vasamalle. 

Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto jaettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kahden taiteilijan kesken. Teatteri Red Nose Companyn näyttelijäkaksikko Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama jakavat kaupungin myöntämän 15 000 euron palkinnon. Palkinnon perustelujen mukaan ryhmän esitykset ovat ainutlaatuinen yhdistelmä vuorovaikutteista ammattiteatteria, yllätyksellistä musiikkia ja ajankohtaisia teemoja. Vasama ja Ruuskanen ovat tulleet tunnetuiksi muokkaamalla klassikoista tragikoomisia ja uusia näkökulmia avaavia tulkintoja. Teatterin ohjelmistossa on esityksiä niin aikuisille kuin lapsille, ja myös ryhmän uusin, Kansallisteatterin kanssa yhteistyössä luotu Aleksis Kivi -esitys, on herättänyt katsojissa laajaa suosiota.  

Ruuskasen ja Vasaman kiertue-esityksiä nähdään niin teattereiden näyttämöillä, kulttuuritaloissa, kouluissa, päiväkodeissa kuin yksityistilaisuuksissa pääkaupunkiseudulla ja ympäri Suomen. Myös striimiesitykset ovat osa esitystarjontaa. Esityksiä ryhmä toteuttaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Duon aikuisille suunnattuja esityksiä ovat Juoksuhaudantie, Punainen viiva, Don Quijote ja Aleksis Kivi. Koko perheelle sopivia esityksiä ovat Keisarin uudet vaatteet ja Frankenstein. Katsojia näyttelijäkaksikon esityksillä on tähän mennessä ollut yli 100 000.

Aleksis Kivi -esitys ensin kiertueelle ja takaisin Kansallisteatteriin syksyllä 2023 

Ruuskasen ja Vasaman viimeisin teos Red Nose Companylle on tammikuussa 2022 ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä saanut Aleksis Kivi. Esitys on ollut valtava yleisö- ja arvostelumenestys. Kansallisteatterin loppuunmyytyjen näytäntöjen jälkeen esitys lähtee syksyllä 2022 kiertueelle yhteistuotantotaloihin Jyväskylän, Kuopion, Lahden ja Turun kaupunginteattereihin sekä Tampereen Työväen Teatteriin. Lisäksi esitys nähdään mm. Lappeenrannassa. Esitys palaa Kansallisteatteriin syksyllä 2023. 

Aleksis Kivi on Red Nose Companyn, Kansallisteatterin, kamariorkesteri Avantin, Jyväskylän, Kuopion, Lahden ja Turun kaupunginteatterin sekä Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Tuottaja Maija Kühn
maija@rednose.fi
p. 044 235 4774
www.rednose.fi

Palkintouutinen Hel.fi -sivulla

Lue lisää Helsingin kaupungin taide- ja kulttuuripalkinnoista


Tuukka Vasama (1978) on Teatterikorkeakoulun käynyt näyttelijä. Hän on esiintynyt mm. Helsingin ja Turun kaupunginteattereissa, radio- ja televisiotuotannoissa, sekä laajasti vapaalla teatterikentällä. Hän on Red Nose Companyn perustajajäsen, tehnyt teatteriklovneriaa vuodesta 2005. Vasama on myös palkittu runoesiintyjä; hän on vakiovieras Kajaanin Runoviikolla ja Ylen Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmassa. Vasamalle myönnettiin vuonna 2018 Helsingin kaupungin taiteilijapalkinto, ja vuonna 2019 valtion taitelija-apuraha.

Timo Ruuskanen (1973) on Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä.  Ruuskanen on Red Nose Companyn perustajia ja on tehnyt ryhmässä teatteriklovneriaa vuodesta 2005. Hän on esiintynyt suuremmissa teatteritaloissa mm. Kansallisteatterissa, Helsingin, Kuopion ja Joensuun kaupunginteattereissa, pienemmissä teattereissa sekä teatterin vapaalla kentällä. Tämä lisäksi Ruuskanen on käsikirjoittanut ja ohjannut esityksiä. Ruuskanen on nähty myös Nyrkki-sarjassa MTV3:lla.
   
Red Nose Company on helsinkiläinen teatteriryhmä, yksi Suomen kysytyimmistä kiertueteattereista. Ryhmän esitykset Don Quijote, Babylon, Punainen viiva ja Juoksuhaudantie, sekä lastenteatteriesitykset Keisarin uudet vaatteet ja Frankenstein ovat hurmanneet katsojat ympäri Suomen. Toteutamme myös striimiesityksiä.

Vuonna 2019 ryhmä teki uuden katsojaennätyksen, kaikkiaan 141 esitystä, ja tavoitti 22 000 katsojaa.

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset