12.01.2022

Helsinkiläinen Teatteri Rollo täyttää 50 vuotta

Vuonna 1972 perustettu Teatteri Rollo juhlii tänä vuonna 50-vuotistaivaltaan. Rollo viettää synttäreitään yhdessä helsinkiläisen yleisönsä kanssa. Teatteri mm. tarjoaa 50 euron hintaan viittä eri esitystä laadukkaasta ja monipuolisesta ohjelmistostaan viidelle eri kohderyhmälle.

MIKÄ ROLLO?

Rollo on yksi Suomen vanhimpia edelleen toimivia ryhmämuotoisia teattereita. Rollon toiminta alkoi vuonna 1972 nimellä Modernin Tanssistudion ryhmä. Ryhmä vaihtoi nimensä Tanssiteatteri Rolloksi vuonna 1978, kun tanssitaiteilija Jorma Uotinen valmisti sille teoksen nimeltä Rollo. Teatterin logon on suunnitellut muotoilija ja tekstiilitaiteilija Markku Piri. 

Kaksitoista vuotta sitten nimi lyhentyi Teatteri Rolloksi. Rollon esitykset alkoivat muodostua yhä enenevässä määrin elävää musiikkia ja erilaisia näyttämötaiteen ilmaisukeinoja hyödyntäviksi teatteriesityksiksi, joten tanssisanan poisjättäminen sen nimestä oli luonteva ratkaisu.

Rollon riveissä on vuosien varrella nähty lukuisia suomalaisia eturivin taiteilijoita monilta aloilta. Teatterissa ovat tanssineet niin Reijo Kela kuin Lotta Kuusisto. Sen esityksiin ovat säveltäneet musiikkia mm. Jimi Tenor ja Vando Suvanto. Teatteri on tehnyt yhteistyötä niin kuvataiteilijoiden kuin rockmuusikoiden kanssa.

Nykyisen johtajansa Sanna Monton johdolla Rollo on toiminut 90-luvun alusta lähtien. Monto aloitti työnsä teatterissa vuonna 1987 vierailevana koreografina. Tämän päivän Rollo on kahden taiteilijan, teknikon ja tuottajan muodostama kokoonpano. Monton ohella teatterin toisena esiintyjänä toimii muusikko Janne Immonen, joka aloitti Rollossa vuonna 2007. Immonen on lisäksi tunnettu muusikko mm. Waltari, Narrien Kuninkaat ja SOM orkestereista. Vuosittain Rollon esitysten tekoon osallistuu vakiintunut vierailijajoukko, joihin kuuluvat mm. lavastaja Kati Lamppu, pukusuunnittelija Niina Huovinen ja valosuunnittelija Pasi Pehkonen. 

Rollo toimii valtakunnallisesti kiertävänä teatterina. Teatterilla ei ole omaa kotinäyttämöä. Esityksiä viedään Hangosta Utsjoelle, kaikenikäisille katsojille. Teatteri Rollo kuuluu nk. valtionosuusteattereihin ja sen toimintaa tukee myös Helsingin kaupunki.

Tämän päivän Rollon esitykset pohjautuvat vahvasti elävään musiikkiin. Ne ovat aina kantaesityksiä ja teatterin omaa tuotantoa. Esitysten aiheet ja tarinat koskettavat kaikenikäisiä katsojia. Lapsille suunnatuissa teoksissa seikkailee satuhahmojen sijaan elävästä elämästä poimitut karikatyyriset hahmot, kuten vaikkapa koulun vahtimestari ja rehtori.  Ohjelmistossa on myös suuren suosion saavuttaneita ikäihmisille suunnattuja esityksiä. Näillä teoksilla Rollo on kiertänyt lähemmäs sadassa vanhustyön yksikössä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

 

JUHLAVUODEN HANKKEET


50 VUOTTA – 50 KUVAA

Heti vuoden alussa käynnistyy somekamppanja 50 vuotta – 50 kuvaa. Rollo julkaisee viikoittain somekanavillaan kuvia menneiltä vuosilta, esityksistä ja esitysten ulkopuolelta. Kuvat alkavat vuodesta 1972 ja päättyvät kuluvaan vuoteen.


5 X 5 X 5 

Rollo juhlii syntymäpäiviään yhdessä helsinkiläisen yleisönsä kanssa. 5 X 5 X 5 -hankkeessa teatterin esityksiä viedään nimelliseen 50 euron hintaan viidelle eri kohderyhmälle. Näitä ovat leikkipuistot, päiväkodit, alakoulut, yläkoulut sekä vanhusten hoivakodit. 

Hankkeessa mukana ovat seuraavat esitykset: Umpimähkän valtakunta (päiväkodit), Rexi&Vaxi (alakoulut), Haloo- Onx valoo? (yläkoulut ja lukiot), Kotia kohti (vanhusten hoivakodit). Lisäksi leikkipuistoihin valmistuu uusi, ulkona esitettävä teos työnimeltään ”Vinkkiviitonen”. Jokainen näistä esityksistä vierailee viidessä eri kohteessa Helsingin alueella.


JUHLAGAALA

Syyskaudella vietetään virallista 50-vuotisjuhlaa gaalaillan merkeissä. Illan aikana nähdään esityksiä Rollossa vuosikymmenten aikana työskennelleiltä taiteilijoilta, kuullaan tarinoita, nähdään kuvia ja videoita. Gaalailta järjestetään Rollon toimitilojen naapurustoon Helsingin Kallioon vastikään avatussa Kallion kulttuuritalossa.


MUU TOIMINTA

Myös Rollon kiertuetoiminta jatkuu normaaliin tapaan juhlavuodesta huolimatta. Kevään aikana teatteri tekee kahden viikon Lapin kiertueen vieraillen mm. Kolarissa, Muoniossa, Rovaniemellä, Torniossa ja Pelkosenniemellä. Helsingissä teatteri järjestää esityksiä alakouluikäisille helmikuussa Annantalossa, Malmitalossa  ja Maunula-talossa. 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
teatterinjohtaja Sanna Monto p. 050 5961717 / sanna@rollo.fi
tuottaja Anne Peippo 09 726 1121 / rollo@rollo.fi


Juhlavuoden tapahtumia, somekamppiksia ja esitystoimintaamme voi seurata seuraavilta kanavilta

Nettisivusto: www.rollo.fi 
Facebook: https://www.facebook.com/Teatteri-Rollo-131879230246080
Instagram: teatterirollo
Ikäihmisille suunnatun Kotia kohti- esityksen You Tube kanava: https://www.youtube.com/channel/UCqu6AyD0hwARdW4jf6Xlk4g

Teatteri Rollo

rollo@rollo.fi / 09 726 1121

www.rollo.fi

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat Uutiset