27.03.2018

Hanna blogikuva

Hyvää Maailman teatteripäivää!

Tänään 27.3. Maailman teatteripäivänä ajattelen kaikkia niitä esittävän taiteen taiteilijoita, jotka tekevät työtään ihmiskunnan ja maapallon hyväksi. Ajattelen niitä, jotka asettavat henkensä alttiiksi ilmaistessaan itseään ja sitä, mitä ei sallita ilmaistavan, raivaten näin tietä vapaudelle.

Ajattelen niitä, jotka tulevat pitkien matkojen takaa katsomaan niitä, jotka esiintyvät tehden esityksestä yhteisen ja jaettavan. Ajattelen niitä, jotka teoksillaan asettavat meidät uuden tuntemattoman, vaikeankin, äärelle pelkäämättä torjutuksi tulemista. Ajattelen niitä, jotka uskovat tähän ruumiin hauraaseen voimaan ja ajan rajallisuuteen perustuvaan lajiin. Ajattelen kaikkia meitä, jotka uskomme tämän lajin tulevaisuuteen, uskomme tasavertaiseen toimijuuteen kannustaen ja näkyväksi tehden toistemme tekemistä.

Kuunnelkaa teatteripäivän viestejä, katsokaa ihmistä.
 

Jaksa tilastoida: Sinua tarvitaan, vapaan kentän toimija

Teatteritilastoja vuodelta 2017 tehdään vauhdilla. Nyt yhteistyökatse kohdistuu rahoituslain ulkopuoliseen teatterikenttään. Tiedän, että tietojen tuottaminen kysyy aikaa, vaivaa, kärsivällisyyttä. Tiedän ja ymmärrän enemmän kuin hyvin: kun uupumus, epätoivo ja kaikenlainen v-tutus valtaa mieltä, tuntuu tilastokysely turhan touhulta ja hullun hommalta. Ymmärrän, että tilastopaperit vetäisi mieluusti vessanpöntöstä alas, siirtäisi hamaan ikuisuuteen toivoen, että lomakkeet yhtenä päivänä vain lakkaisivat olemasta ja katoaisivat kuin pieru Saharaan ja ettei TINFOsta enää koskaan ahdisteltaisi moisella.

Pitääkö olla huolissaan? Rakas vapaan kentän toimija, älä anna masennuksen ja epätoivon vallata mieltäsi. Älä myöskään ala epäillä, etteikö sinun/teidän ryhmäsi/nne tai teatterisi/nne toiminnalla olisi merkitystä ja etteikö tilastoja lukevissa ja niiden numerofaktoja tulkitsevissa piireissä ymmärrettäisi myös tämän taidetyön erityislaatua.

Uskalla ottaa känny käteen, kilauttaa meille, kysyä apua. Lupaamme antaa tilastoterapiaa, tukea ja vahvistusta jokaiselle sitä kaipaavalle tässä kevään koitoksessa. Älä pähkäile ja kipuile yksin.

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät