I det stroa landet -CD-kansi

I det stora landskapet – Original soundtrack

"Albumi, joka houkuttelee kuulijan pois perinteisestä laatikosta”

Suuressa maisemassa -teatteriesityksen musiikki on taltioitu ja albumi “I DET STORA LANDSKAPET – Original soundtrack” julkaistaan 25.4.2022 seuraavissa suoratoistopalveluissa: Spotify, Apple Music, TIDAL ja YouTube Music.

Keväällä 2020 koronapandemia iski kesken suositun Suuressa maisemassa – satumainen perhekronikka -näytelmän esityskauden. Rajoitusten vuoksi viimeisiä loppuunmyytyjä esityksiä ei voitu järjestää ja DuvTeatern, Resonaarigroup, Wegelius Kamarijouset ja Svenska Teatern joutuivat lopettamaan yhteisen tuotantonsa ennenaikaisesti. Teos sai silti mahdollisuuden jatkaa elämää: käsikirjoitus julkaistiin Labbetin näytelmäantologiassa ja taltioitu versio esitettiin Yle Areenassa talvella 2021. Nyt vihdoin julkaistaan myös esityksen ainutlaatuinen ja vasta sävelletty musiikki.

“Työ on ollut monipuolista, hauskaa ja haastavaa”, toteaa esityksen kapellimestari Emma Raunio, joka myös vastasi albumin musiikin tuotannosta ja miksauksesta yhteistyössä Varistoteles Studioiden Markku Veijonsuon kanssa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Raunio tuottaa näyttämölle tarkoitettua musiikkia albumimuotoon. “Albumi poikkeaa siinä mielessä perinteisestä, että suurin osa musiikista on nauhoitettu studiossa, mutta käytimme myös sekä live-taltioitua että elektronista ääntä itse esityksestä”, hän kertoo.

Markus Fagerudd sävelsi musiikin nimenomaan näytelmän orkesterille, joka koostui Resonaarigroupin ja Wegelius Kamarijousten soittajista. Viulisti Annemarie Åströmin mielestä tätä monipuolista musiikkia on ollut mukava soittaa. “Muusikkona olen saanut ilmaista niin iloa, ylpeyttä, kylmyyttä, surua, vihaa kuin kaipaustakin. Riippuen siitä, millä päällä itse satun olemaan, eri kappaleet tuntuvat tärkeiltä juuri siinä hetkessä.” Myös rumpali Marlo Paumo kertoo, että Fageruddin musiikki ei ole lakannut liikuttamasta häntä. “Joka kerta soittaessani kylmät väreet kulkevat päästä varpaisiin”, hän sanoo. Nyt muusikot toivovat, että kuulijat kokevat saman.“Nauttikaa herkästi ja tunteellisesti, hyvän viinin ja kevyen ruoan yhteydessä, vaikka silmät kiinni kuunnellessa – lapsille vaikka limun kera.Paumo sanoo.

“Nauttikaa herkästi ja tunteellisesti, hyvän viinin ja kevyen ruoan

yhteydessä, vaikka silmät kiinni kuunnellessa – lapsille vaikka limun kera.” 


Laulutekstit ovat kirjoittaneet DuvTeaternin näyttelijät, jotka myös laulavat albumilla yhdessä laulaja ja näyttelijä Martina Roosin sekä näytelmässä mukana olleiden Svenska Teaternin näyttelijöiden kanssa. Yhteistyö kehitysvammaisten ja ei-kehitysvammaisten laulajien välillä on harvinaista musiikkialalla Suomessa. Emma Raunio toivoo, että albumi auttaa lisäämään osallisuutta musiikin alalla. “Musiikin maailma on paradoksisella tavalla sekä saavutettavissa oleva että suljettu, kaikki voivat nauttia musiikista, mutta kaikki eivät saa soittaa musiikkia.” Hänen kokemuksensa mukaan on paljon kirjoittamattomia sääntöjä siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. “Tämä on kuitenkin anarkistinen albumi, joka houkuttelee kuulijan pois perinteisestä laatikosta. Tai mikä nyt sitten kenellekin on se laatikko omassa mielessä”, Raunio selventää, “niin siitä kannattaa päästää irti, kun kuuntelee tätä albumia”.

→ Jos et ehdi kuunnella koko albumia, suosittelemme kuuntelemaan esimerkiksi kappaleet “Ouvertyren” (kappale 1) ja tunnuskappale “I det stora landskapet” (kappale 12).

Albumi “I DET STORA LANDSKAPET – Original soundtrack” sisältää musiikkia ja repliikkejä teatteriesityksestä Suuressa maisemassa – satumainen perhekronikka. Esitys oli yhteistyö, jossa mukana olivat  DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup ja Wegelius Kamarijouset. Näytelmää esitettiin Svenska Teaternissa Helsingissä 2019–2020.

Teksti: DuvTeaternin ensemble

Musiikki: Markus Fagerudd

Kapellimestari, musiikin tuotanto, miksaus: Emma Raunio

Orkesteri esityksessä ja levyllä: Annika Furstenborg, Kristina Grönqvist, Markku Kaikkonen, Mauri Kuokkanen, Jaakko Lahtinen, Tomi Lehtimaa, Juho Lähteenmäki, Joonas Palkeinen, Marlo Paumo, Kirsi Ruotsala, Pia Sundroos, Marie Stolt, Csilla Tuhkanen, Kaarlo Uusitalo, Annemarie Åström

Äänet esityksessä ja levyllä: Mikael 'Gusse' Andersson, Ragnar Bengtström, Annina Blom, Krister Ekebom, Roy Eriksson, Marina Haglund, Mikaela Hasán, Yvonne Heins, Sophia Heikkilä, Sanna Huldén, Karolina Karanen, Carl Knif, Ida-Lotta Knuuttila, Helena Laxén, Irina von Martens, Tanya Palmgren, Pia Renes, Martina Roos, Sara Sandén, Elias Simons, Christoffer Strandberg, Niklas Åkerfelt

Taltiointi, miksaus & masterointi: Markku Veijonsuo, Varistoteles Studiot

Äänityspaikat: Varistoteles Studiot, Parad Media

Esityksen äänet: Andreas 'Stanley' Lönnquist, Markus Fagerudd

Live-tallennus Svenska Teaternissa: Andreas “Stanley' Lönnquist

Tuotanto: DuvTeatern 2022

www.duvteatern.fi