28.04.2020

Hanna uusi blogikuva

Ihmisyysinvalidina

Sähköpostiin sataa jos jonkinmoista koulutusta hajautettujen tiimien johtamisesta, etäjohtamisesta, etäkokousetiketistä. Erilaiset kokous- ja partyalustat ovat tulleet tutuiksi. Opetusta annetaan etänä. Muutaman opetussession jälkeen olin ihan puhki, päätä särki. Tuntui kuin olisin haronut tyhjää. En tiedä, mitä opiskelijat ajattelevat, en pysty säätelemään informaatiota, en intensiteettiä, en juuri mitään:  pitkästyvätkö, jääkö jotain ymmärtämättä, mennäänkö liian kovaa kyytiä, miten ihmiset reagoivat toistensa ajatuksiin. Tunsin itseni ihmisyysinvalidiksi.

Korona on myös traumakokemus: traumanjälkeiseen hoitoon, ohjaukseen ja huoltoon pitää panostaa.

Opiskelijoiden ahdistusta ja ikävää voin vain kuvitella, varsinkin opiskelijoiden, jotka ovat valinneet kinesteettisen toimijuuden ja asiantuntijuuden tulevaksi ammatikseen. Ekstrakuormittuneisuutta, stressiä, yksinäisyyttä – miten tehdä irtiotto kämpästä ja opiskelusta, miten rentoutua ja nukkua. Miten nyt kurottautua toisten puoleen? Korona on myös traumakokemus: traumanjälkeiseen hoitoon, ohjaukseen ja huoltoon pitää panostaa.

Kuinka suuren kinesteettisen empatiavajeen koronakriisi jättää jälkeensä? Empatia on sitä, että  pystymme tietämään ja tuntemaan jotain siitä, mitä toinen tuntee ja kokee. Me pystynne asettautumaan toisen kokemuksiin, liike auttaa ymmärtämään. Jaana Parviainen on kirjoittanut kinesteettisestä empatiasta (2002) – ja sitä paitsi jäämme tällä hetkellä.
 

Teatteri ja esitykset politiikan teon välineinä

Jokainen voi luoda oman poliittisen näyttämönsä, oman yhteiskunnallisen esitysalustansa. Performanssit toimivat politiikan teon, yhteiskunnallisten epäkohtien politisoimisen alustoina.

Politiikasta-verkkojulkaisusta voi lukea analyyttistä pohdintaa Tampereen yliopiston teatterityön, viestinnän ja yhteiskuntatieteiden opiskelijoiden yhteiskurssista, jossa toteutettiin erilaisia yhteisen kohtaamisen ja poliittisen vaikuttamisen paikkoja.

Opiskelijat toteuttivat kolme helmikuun alussa järjestettyä tapahtumaa: Teekutsut; Avohakkuiden hautajaiset ja What the F*rtum.

Tällaisessa toiminnassa saattaa toteutua myös se, mistä Giorgio Agamben puhuu: etsitään politiikkaa ilmiöistä, joita ei pidetä ”poliittisina”.

Helppoa politiikan suljetuilta vaikuttaville ammattilaisareenoille astuminen ja osallistuminen politiikkaan taiteen keinoin ei ole. Kynnyksiä riittää. Huomiotaloudessa huomioidaan vain kirkkaaksi hiotut napakat viestit.
 

Taiteellisen vapauden surkea tila

Freemuse on jälleen julkaissut raporttinsa State of Artistic Freedom 2020 taiteilijoiden sanan- ja ilmaisuvapauden rikkomuksista vuonna 2019: 711 taiteellisen vapauden rikkomusta 93 maassa. Maailma on menossa suvaitsemattomampaan suuntaan. Raportin iso kuva on lohdutonta luettavaa.

Hiljaista kesää

Kesäteattereiden tilanne elää tai pikemminkin kuolee tältä kesältä. Tiedottajamme Jenni Ylinentalo on tehnyt jatkuvaa seurantaa kesäteatterista.  27.4. aamulla 19 isosta kesäteatterista, jotka vuosi sitten keräsivät kukin yli 10 000 katsojaa 14 on jo siirtänyt esityskauttaan tai perunut esityksensä. Perumisia tulee takuuvarmasti vielä lisää.

Kesäteattereiden miljoonayleisö jää iloa ja mielihyvää paitsi koronakesänä.


Suhteellistetaan tätä mahdollista esityslovea. Vuonna 2019 nämä 19 teatteria keräsivät liki 400 000 katsojaa (390 2013). Sitten on vielä satoja muita, suurempia ja pienempiä kesäteattereita, niistä arviolta noin puolet on ilmoittanut peruvansa esityksensä. Viime vuosina on joka kesä ollut tarjolla noin 400 teatteriesitystä ympäri maan. Kesäteattereiden miljoonayleisö jää iloa ja mielihyvää paitsi koronakesänä.
 

Tapahtumamme maailman olkkareihin

Goethe-Institut on perustanut digitaalisen kulttuurikalenterin , jonne taiteilijat ja taide- ja kulttuuri-instituutiot voivat ladata digitaalisia sisältöjään tehdäkseen sen saavutettavaksi kansainväliselle yleisölle.  ”Kaiken ei tarvitse olla täydellistä”, tämä on sivuston motto. Käyttäkää hyvät ihmiset hyväksenne!


Iloa kansainvälisenä Tanssin päivänä

Tanssin tiedotuskeskuksen verkkosivuilta löydät vinkkejä tanssin iloihin. Tanssin päivän 29.4.2020 tapahtumaan Turun Manillassa voi hankkia paikan osoitteesta www.keikalla.fi

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät