22.05.2018

Jalostamo2

Immigration nation lähtee liikkeelle Suomesta ja Virosta

Pienempi ja isompi. Pieni helsinkiläinen teatteriryhmä Jalostamo² ja suuren suosion saavuttaneita esityksiä kotimaassaan ja kansainvälisesti tehnyt tallinnalainen NO99 valmistavat yhteisen esityksen. Tällä yhteistuotannolla Jalostamo² aloittaa kolmiosaisen teossarjansa Immigration nation. Aloitusjakso on nimeltään Narrien laiva (Kihnu Jõnn), joka viittaa arkkityyppiseen tarinaan ihmisistä matkalla, kotoa pois ja takaisin.

Harjoitusten alkaessa keväällä 2018 Jalostamo²:n taiteellinen johtaja ja näyttelijä Anna Lipponen taustoittaa tekeillä olevaa teossarjaa:

Liikkuvuus voi tarkoittaa niin montaa asiaa: fyysistä liikettä, muuttoliikettä, nomadiutta, siirtolaisuutta, pakolaisuutta, muukalaisuutta mutta myös henkistä liikettä, ajattelumaailmojen muokkaamista, prosessia ylipäätänsä.
 

Kaikki liikkuu


Liikkuvuus ulottuu Jalostamo²:n tapauksessa myös taiteelliseen sisältöön ja muotoon, jolla teos tuotetaan. Tämän hahmolla olevan mallin kehittelyssä auttaa Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) MOTI-kansainvälistymisohjelma, johon Jalostamo² on valittu. 
 
Jo ennen tätä NO99:n kanssa tehtävää esitystä Jalostamo²:n tekijät ovat olleet liikkeessä Viron-suuntaan. Suomea ja Viroa yhdistää paitsi kielisukulaisuus myös vain parin tunnin vesireitti Suomenlahden yli. Anna Lipponen esiintyy Viron Draamateatterin kanssa tehdyssä ja käsikirjoittamassaan yhteistuotantoteoksessa Kädettömät. Luonteva yhteys NO99:n taiteellisen johtoduon Ene-Liis Semperin ja Tiit Ojasoon ja teatterin muun ensemblen kanssa syntyi myös työn kautta. Suomalaisella suunnitteluosaamisella (performance design) on hyvä maine maailmalla, ja valosuunnittelija-lavastaja Petri Tuhkanen, toinen Jalostamo²:n taiteellisista johtajista on vuosien mittaan työskennellyt NO99:n taiteilijoiden kanssa.

Nomadisen Narrien laivan ensi-ilta on 1.9.2018, minkä jälkeen esitys jää NO99:n ohjelmistoon, lipuakseen sieltä liikkeelle maailmalle.

Aiemmin tänä vuonna Jalostamo²:n ja NO99:n yhteistyö sai suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön myöntämän rahapalkinnon. NO99 palkittiin arvostetulla eurooppalaisella teatteripalkinnolla (the Europe Theatre Prize for new theatrical realities) Roomassa viime joulukuussa.

 

Sari Havukainen, TINFO, 21.5.2018