16.06.2021

Innocence. Kaija Saariaho ja Sofi Oksanen.

Saariahon ja Oksasen Innocence saa odotetun kantaesityksensä Ranskassa

Kaija Saariahon ja Sofi Oksasen ooppera Innocence kantaesitetään arvostetulla Aix-en-Provencen festivaalilla Ranskassa 3. heinäkuuta 2021. Suomen kansallisoopperassa teos nähdään lokakuussa 2022.

Alun perin heinäkuulle 2020 ajoitettu Innocencen kantaesitys Aix-en-Provencessa siirtyi vuodella koronapandemian vuoksi, ja samalla siirtyi myös Kansallisoopperaan tammikuuksi 2021 kaavailtu ensi-ilta. Kansallisoopperan uuden ensi-illan päivämäärä on 21. lokakuuta 2022.

Teoksen tekijätiimi on kansainvälisesti kovatasoinen: sen ohjaa australialaislähtöinen Simon Stone, lavastuksen on suunnitellut Chloe Lamford, puvut Mel Page ja valaistuksen James Farncombe. Oopperan kantaesityksen Aix-en-Provencessa johtaa Susanna Mälkki.

Innocence on Sofi Oksasen ensimmäinen libretto. ”Ooppera tarjoaa ainutlaatuisen tavan käsitellä ajankohtaisia asioita keinoin, jotka ylittävät kielelliset ja kulttuurilliset muurit", hän kuvailee. Teoksessa lauletaan yhdeksällä eri kielellä, ja libreton monikielisen käännöksen on tehnyt Aleksi Barrière.

Kantaesityksen solisteina esiintyvät mm. Magdalena Kožená, Sandrine Piau ja Lilian Farahani. Mukana on myös joukko suomalaistähtiä: Tuomas Pursio, Markus Nykänen, Jukka Rasilainen sekä Vilma Jää.

Innocence on Kaija Saariahon viides ooppera, ja hänen aikaisemmat teoksensa ovat olleet menestyksiä. Kansallisoopperassa on esitetty Kaukainen rakkaus, Adriana Mater, Émilie sekä viimeksi Only the Sound Remains vuonna 2016.

Sofi Oksanen on maailmalla menestynein ja tunnetuin nykykirjailijamme. Hänelle on myönnetty 20 kirjallisuuspalkintoa, muun muassa Finlandia ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto. Oksasen teoksia on käännetty yli 50 kielialueelle ja myyty miljoonia kappaleita. Läpimurtonsa hän teki näytelmällä Puhdistus (2007), ja samanniminen romaani lukeutuu Suomen kirjallisuushistoriaan.

Kaija Saariaho – Sofi Oksanen: Innocence

Ensi-ilta Kansallisoopperassa 21.10.2022
Muut esityspäivät ja solistitiedot julkaistaan myöhemmin

Lisätietoja:

viestintäsuunnittelija Petra Rönkä petra.ronka@opera.fi 09 4030 2274

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Uutiset