09.04.2021

Ishmael Falke

Ishmael Falke on TIP-Festin uusi taiteellinen johtaja

Turku International Puppetry Festivalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu Ishmael Falke. Hän vastaa festivaalin ohjelmistosuunnittelusta vuosina 2023-2024. Valinnan teki festivaalia järjestävä nukketeatteritaiteilijoiden verkosto Aura of Puppets ry vuosikokouksessaan 27.3.2021.

Nukketeatteritaiteilija Ishmael Falke on työskennellyt ohjaajana, näyttelijänä ja nukketeatterin opettajana. Israelista kotoisin ja Turussa jo 20 vuotta vaikuttanut Falke työskentelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi yhteistyössä kattavan paikallisen ja kansainvälisen verkoston kanssa. Hän on saanut esityksilleen tunnustuksia ja palkintoja Suomessa ja ulkomailla. 

Falke on työskennellyt yksin ja ryhmissä useissa vapaan kentän teattereissa sekä vierailevana taiteilijana valtionosuuden piiriin kuuluvissa teattereissa. Falken töitä on esitetty laajasti; katuteatterina, kaupunginteattereissa, kyläteattereissa sekä Ranskan ja Saksan kansallisteattereiden näyttämöillä, kuten myös kauempana Pohjois- ja Keski-Amerikassa.

Turussa alun perin osana kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumia vuodesta 2010 järjestetty kansainvälinen nukketeatterifestivaali TIP-Fest on vakiinnuttanut paikkansa nukketeatterin yleisöjen sydämissä sekä ammattilaisten innostavana kohtaamispaikkana. Festivaalin nykyinen taiteellinen johto Roosa Halme ja Outi Sippola ja Anna Nekrassova on toiminut yhdessä vuodesta 2015. Tänä aikana festivaali on todistanut ja edesauttanut ammattimaisen nukketeatteritataiteen kasvua ja kehitystä Suomessa.

TIP-festiin Falke hakee uusia suuntia kahdella peräkkäisellä vuositeemalla: Tänään (2023) ja Huomenna (2024):“Nykyhetkeä, läsnäoloa ja ajan henkeä kuvastava sekä vastaavasti myöhemmin tuleva futurismiin ja tulevaisuuden tutkimukseen painottuva ohjelmisto toimii koko kentän sykemittarina ja taiteellisena kompassina. Samaan aikaan TIP-Fest jatkaa tehtävässään koko nukketeatteriyhteisön yhdistävänä juhlana ja varsinkin Aura of Puppetsin loisteliaana käyntikorttina Suomessa ja kansainvälisesti."

Festivaalin nykyinen taiteellinen johto Roosa Halme, Anna Nekrassova ja Outi Sippola vastaavat festivaalin taiteellisesta johdosta festivaalin käynnissä olevan kolmivuotiskauden (2020-2022) loppuun asti ja toteuttavat vuosien 2021 ja 2022 festivaalien ohjelmistosuunnittelun. Tulevaisuudessa festivaalin taiteellinen johtaja valitaan kaksi- tai kolmivuotiskaudelle. Seuraavan kerran TIP-fest järjestetään 3.-7.11.2021.

Lisätietoja:
Ishmael Falke
ishmael.falke@grusgrus.fi

Aura of Puppets: Taru Tuomisto, viestintäkoordinaattori
taru@auraofpuppets.com
0451594842

Kuva: Jussi Virkkumaa

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Uutiset