31.10.2019

Iso D ja ohjaajien kokoontumisajot
 

Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Rikos ja rangaistus on saanut vierailukutsun Dostojevski-festivaalille, jossa teos nähdään kirjailijan syntymäpäivänä, 11.11.2019. Ohjaaja Johanna Freundlich saa esitysvierailulle Veliki Novgorodiin seuraa kollegoistaan, kun suomalaiset matkustavat joukolla verkostoitumaan venäläisten Dostojevskista inspiroituneiden ohjaajien kanssa. Suomalaiset matkassa ovat Freundlichin lisäksi Jari Juutinen, Joel Lehtonen, Samuli Reunanen, Tuomo Rämö ja Jussi Sorjanen.

Festivaalilta odotan kiinnostuksella palautetta esityksestä venäläiseltä yleisöltä, suomalaisten ja paikallisten ohjaajien tapaamista sekä syventymistä Dostojevskin äärelle”, sanoo Freundlich.

Suomalais-venäläisen kokoontumisen ajatuksena on pohjustaa Fjodor Dostojevskin 200-vuotispäivää, joka on koittava kahden vuoden päästä. Veliki Nogorod on ikivanha luoteisvenäläinen kaupunki, jossa suuri kirjailijakin piti majaa, minkä muistolle paikkakunnalla on Dostojevskin nimeä kantavat museo, teatteri ja festivaali.

Dostojevskin kirjan henkilöt ovat muodostuneet melkein ystäviksi

Festivaalin johtokaksikko kävi Helsingissä vuonna 2018, näki mm. Rikoksen ja rangaistuksen Kansallisteatterissa. Johanna Freundlichin ohjaama, dramatisoima ja visualisoima esitys kiersi Suomessa vankiloita ja koulukoteja, joista yhden nuoria asukkaita on teoksessa ääninäyttelijöinä. Ohjaajan kiintymys Rikokseen ja rangaistukseen syveni teatteriesitystä tehdessä:

Dostojevskin teoksista minulla on läheisin suhde juuri tähän teokseen. Se on mulle ehdottomasti kaikkien aikojen romaanien top kympissä. Yli vuoden kestäneen dramatisointiprosessin aikana Dostojevskin kirjan henkilöt ovat muodostuneet melkein ystäviksi. Nekin henkilöt, jotka eivät mahtuneet mukaan kuin mainintana!

Esityksen tekstin on venäjäksi kääntänyt Armen Igitian. Lavalla nähdään Antti Lang, Matti Onnismaa ja Elina Reinikka. Vierailua tukevat Suomen Pietarin-pääkonsulaatti ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) suomalais-venäläinen teatterihanke nimeltä TAKO.

(TINFO / Sari Havukainen 30.10.2019)

 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Ohjaaja