25.10.2017

jikandoteatteri

Jäniksen vuosi suomalaisohjauksena Japanissa

Suomi-buumin myötä japanilaiseen Hannon kaupunkiin rakennetaan mm. Muumilaakso ja kokonainen suomalaistyylinen järvenranta-alue metsineen. Joulukuussa Hanno Civic Hallissa saa puolestaan ensi-iltansa teatteriesitys Jäniksen vuosi. Juha Mäkelän ohjaus Arto Paasilinnan ja Kristian Smedsin tekstistä nähdään Hannon lisäksi myös Tokiossa. Jäniksen vuoden esiintyjäkaarti koostuu Jikando Theatre Companyn näyttelijöistä. 
 
"Olin tutustunut Jikandon perustajaan, ohjaaja Seri Kurosawaan kymmenisen vuotta sitten, kun vedin ryhmälle erilaisia workshoppeja, puhetekniikkaa, improvisointia ja pieniä näyttämöharjoituksia, lähinnä Tsehovia. Seri Kurosawa pyysi minua ohjaamaan jonkin teoksen, mieluusti suomalaisen. Jäniksen vuosi tuli siinä kohtaa mieleeni", sanoo teatteriohjaaja, näyttelijä Juha Mäkelä. 
 
Juha Mäkelän ohjaustyössä Japanissa yhteinen kieli näyttelijöiden kanssa on elekieli ja englanti, välillä on käytössä tulkkina Kuniko Ui, joka on myös kääntänyt Jäniksen vuoden suomesta japaniksi. 
 
Jäniksen vuoden esitykset 300-paikkaisella Hannon kaupungin kulttuuritalon näyttämöllä ovat 2.-3.12.2017 ja Tokiossa ihan joulun alla 20.-23.12.2017 Waseda Dramakanissa, joka on yksi noin 50 kaupungin pienestä off off -teatterista. 
 
Esityksen yhteistyötaho on Suomen Japanin-instituutti. 

(TINFO 25.10.2017)