29.09.2021

Survivors

Jokapäiväistä selviytymistä 

Taneli Törmä kysyi Studio Totalin Anna Lipposta ja Petri Tuhkasta yhteiseen teosprojektiin. Survivors tulee ensi-iltaan ensin Kööpenhaminassa lokakuussa jatkaen muihin kaupunkeihin Törmän kotimaassa Tanskassa. Suomeen esitys kahdelle näyttelijälle saapuu myöhemmin. 
 
Tanskassa asuva ja kansainvälisesti työskentelevä koreografi Taneli Törmällä on tapana suuntautua aina uutta kohti, niinpä hän ensi kertaa työuransa aikana tekee teoksen, jossa käytetään tekstiä. Törmän Location X:n yhteistyössä helsinkiläisen Studio Totalin kanssa tekemä Survivors tulee ensi-iltaan Kööpenhaminassa 5.10.2021. Survivorsin alkuidea ja koreografia on Törmän, kuunnelmateksti Anna Lipposen, esiintyjänä Lipposen lisäksi on tanskalainen Troels Hagen Findsen. Teoksen Äänisuunnittelija on Erik Christoffersen, ja valojen suunnittelusta vastaa Petri Tuhkanen, jonka kanssa Törmä on työskennellyt vuosien aikana eri teoksissa. 
 
- Minua kiinnostaa tehdä projekteja, jotka laittavat tekijät uusille vesille. Esimerkiksi tässä uudessa teoksessa yhteistyö pakottaa niin koreografin kuin esiintyvät ammattinäyttelijät etsimään itselleen uutta ja selviytymään yhdessä, kertoo Taneli Törmä, kun TINFO haastatteli häntä muutama viikko ennen ensi-iltaa.
- Tämä on ensimmäinen kerta, kun käytän omassa työssäni tekstiä. Etsimme Survivorsia tehdessä sitä, kuinka liikkua välimaastossa siten, että kumpikin teoksen aines, liike ja teksti saa huomion. Anna Lipponen on tehnyt esitykseen kuunnelmatekstin, ja minun ohjauksessani yhdessä näyttelijöiden kanssa syntyy liveteksti näyttämöllä nähtävän liikkeen rinnalle.
 
Mielenkiinto jatkuvaan uuden etsimiseen lähtee toisaalta lukuisissa maissa teoksia tehneestä ja esiintyneestä Törmästä itsestään, mutta Survivorsin taustalla on myös havainto siitä, että ulkoa tulevaa pakkoa on paljon. Pakkoa kehittää itseään ja selviytyä uusissa vastaantulevissa tilanteissa: 
 
- Kuinka moni esimerkiksi oli valmistautunut tällaisen elämään, jonka korona toi? Valmistautunut tekemään töitä ja elämään elämäänsä etänä, oppimaan uusia työtapoja sillä ajatuksella, että minä päivänä tahansa kaikki joko palaa takaisin normaalia tai sitten ei. Ja jos palaa, minun on oltava henkisesti ja fyysisesti kunnossa hyppäämään takaisin siihen oravanpyörään, kyseenalaistamatta. Mitä tämä pysähdys teki meille? Voisimmeko oppia tästä epävarmuudesta jotain? 
 
Taneli Törmä
 
Näitä teemoja jokapäpäiväisen selviytymisen teemoja käsittelee Survivors, Location X:n yhdessä Studio Totalin kanssa tehty esitys. Teoksen liikemateriaaliin Taneli Törmä kertoo saaneen inspiraationsa YouTuben treenivideoista, joiden avulla moni pani itsensä liikkeeseen lockdownin aikana.  
 
- Kaksi näyttelijää tekee esitystilanteessa treeniä, yleisön edessä. Voi kysyä, tekevätkö he treenin itseään varten, omassa olohuoneessaan vai katsojia tai näyttämöliikkeen suunnitellutta koreografia varten. Onko tämä heille työtä -- vai vapaa-aikaa? Pakollista vai vapaaehtoista?, avaa Törmä tulevan teoksen taustoja. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 29.9.2021 
 
Esityksen ennakkokuva: Jacob Stage. Taneli Törmän potretti: Hans Kristian Hannibal-Bach
 

Survivors 
5.-.9.10.2021 Kööpenhamina, Teater Får 302 

18.-19.11.2021 Odense, Dynamo. Esitykset ovat samalla osa Location X:n 10-vuotisjuhlaohjelmistoa.
20.-21.4.2022 Århus, Bora Bora 

 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Haastattelu