Teatterialan julkaisuja


Saara Turusen näytelmistä antologia

Ollako tekijä vai kohde? Mitä on tavallisuus tai normaalius ja kannattaako niitä edes tavoitella? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastausta Saara Turusen vaikuttavassa Tavallisuuden aave ja muita näytelmiä -antologiassa. 

kauppa.intokustannus.fi/kirja/tavallisuuden-aave-ja-muita-naytelmia/


Uudistettu Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti ilmestyy pääsiäisen jälkeen

Teatteri&Tanssi+Sirkuksessa nyt entistä pidemmät esitysarviot, tiukemmat artikkelit ja uusi, keväinen ulkoasu.  

Numerossa 3/2019:

  • Pipsa Lonka, Anni Klein, Heidi Soidinsalo ja Jenni-Elina von Bagh antavat suunvuoron muillekin lajeille.
  • Näyttelijä Sara Mellerin feministinen fantasia näyttämöstä.
  • Uuden dramaturgipolven mukaan taide ei ole pyhä tai vastuuvapaa alue. Äänessä Ilja Lehtinen, Iira Halttunen, Tarleena Laakko, Juho Keränen ja Anni Rajamäki.
  • Pitääkö kaupunginteatteriverkosto säilyttää?
  • Kolumnistina koreografi Tuomo Railo.
  • Lisäksi asiaa mm. äänisuunnittelusta, pietarilaisten Stalin-kultista ja tilaa vaihtavan esitystaideteoksen valmistamisesta.

    Mukana myös Työväen Näyttämöiden Liiton Toinen Näytös -lehti.

Katso lisää poimintoja artikkeleista: www.teatteritanssi.fi. Tuttuun tapaan verkkosivuilla julkaistaan myös ohjelmistokalenteri ja ensi-illat.


Kaiken Keskus: Taiteelliset digitaaliset strategiat esittävissä taiteissa

Miten digitaaliset välineet ja alustat ovat toisaalta antaneet mahdollisuuden kyseenalaistaa perinteistä yhteisesti jaetun ajan ja tilan esityskäsitystä? Millaista vuorovaikutusta ja sitä kautta millaista politiikkaa nuo välineet ja alustat viestivät. Kaikki nämä liittyvät eri tavoin myös immersiivisyyteen.

Kaiken keskuksen Sami Henrik Haapala kirjoittaa 10 vuoden aikana tehdystä digitaalisuutta ja esittävää taidetta yhdistäneestä taiteellisesta työstä.

Lue lisää


OKM: Taiteen prosenttiperiaatteen laajentamisen kärkihankkeen loppuraportti

Kärkihankkeen tavoitteena oli parantaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta. Toteutus jakautui kehittämishankkeisiin (14) ja ohjattuihin kokeiluihin (7). Hankkeen puitteissa valmisteltiin ministerien suositus kunnille ja tuleville maakunnille taiteen ja kulttuurin saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollossa. 

Raportin pysyvä osoite Valtioneuvoston julkaisuarkistossa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-625-6 


Pasi Räbinä - Kauneuden paino

Tekijät: Pasi Räbinä, Sofia Pantouvaki, Heta Haanperä, Maija Pellonpää-Forss, Joanna Weckman  

Runsaasti kuvitettu kirja sisältää artikkeleita johtavilta näyttämöpuku- ja tekstiilisuunnittelun asiantuntijoilta ja tutkijoilta Suomessa. Tekstit ovat suomeksi ja englanniksi.   Kauneuden paino -kirja esittelee pukusuunnittelija Pasi Räbinän kankaanpainannan ja värjäyksen menetelmillä suunnittelemia näyttämöpukuja ja kankaita yli 30 vuoden ajalta.

shop.aalto.fi – verkkokirjakauppa.


Antologia Den Andra Naturen

www.tinfo.fi/verkkokauppa

Linnea Staran toimittama Näytelmäantologia Den Andra Naturen sisältää näytelmät:
Pipsa Lonka: Den andra naturen
Susanne Ringell: De langerhanska öarna
Joakim Groth & Anders Slotte: Jag, Inga Finne


Virtuaaliseikkailu teatterin maailmaan

Pasi Toivanen (toim.): Virtuaaliseikkailu teatterin maailmaan – Katsauksia kulttuurialan digitalisaatioon

Digitalisaatio valtaa alaa myös kulttuurialalla: teknologiakehitys vaikuttaa merkittävästi kulttuurin tuotantoon, välitykseen ja vastaanottoon. Kulttuuriorganisaatioiden yleisösuhde perustuu pitkälle digitaalisiin välineisiin. Kulttuurin myynti on siirtynyt verkkoon ja markkinointi sosiaaliseen mediaan.  Taiteesta itsestään on hyvää vauhtia tulossa enemmän tai vähemmän digitaalista. Puhutaan digitaalisen ajan taiteesta.

Teos on loppujulkaisu Humanistisen ammattikorkeakoulun, Aalto-yliopiston ja Jyväskylän kaupunginteatterin vuosina 2017–2018 yhteistyössä toteuttamalle Virtuaaliseikkailu teatterin maailmaan -hankkeelle.


Elfriede Jelinekin suomennettuja näytelmiä e-kirjana

Elfriede Jelinekin suomennettuja näytelmiä e-kirjana

Goethe-Institut Finnland on julkaissut e-kirjana Elfriede Jelinekin suomennetut näytelmät Rechnitz (Tuhon enkeli) ja Viha. Kirjan voi lainata rekisteröitymällä Goethe-Institutin e-kirjaston (Onleihe) asiakkaaksi.  

E-kirjaa täydentää suomenkielinen (ja osin ruotsinkielinen) verkkosivusto „Elfriede Jelinek Suomessa“, jossa kerrotaan Jelinekin suomennetusta tuotannosta ja sen vastaanotosta Suomessa.

Yhteensä yhdeksän artikkelia valottaa julkaistujen näytelmien taustoja, Jelinekin kirjailijapersoonaa ja muuta tuotantoa. Artikkelit ovat suomalaisten teatterialan ammattilaisten ja teatterikriitikoitten kirjoittamia. Ne antavat katsauksen Jelinekin tuotannon vastaanottoon Suomessa ja niissä on viittauksia myös Saksassa viime vuosina toteutettuihin teatteriproduktioihin.


Annika Tudeer Ruumiillista (rahan käsite) ja ole osa maailmaa

Annika Tudeerin kirjoitus Goethe Institutin blogissa


Kolme uutta julkaisua Teatterikorkeakoulusta

Dramaturgiakirja – Kaikki järjestyy aina
Maria Kilven, Katariina Nummisen ja Mari Hyrkkäsen toimmittama Dramaturgiakirja – Kaikki järjestyy aina, avaa näkökulmia esittävissä taiteissa viime vuosikymmeninä tapahtuneisiin murroksiin.
 
Teos on saatavilla vapaasti verkosta ja myynnissä Teatterikorkeakoulun kirjastossa hintaan 26¤ / 20¤.

ANTAGONISTI
Tuomas Timosen toimittama ANTAGONISTI on kokoelma Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dramaturgian opiskelijoiden kirjoittamia näytelmiä.

Teokseen kuuluvat seuraavat tekstit:
Klaus Maunuksela: Antagonisti
Ilja Lehtinen: AMERICA (director’s cut) Onerva Hannula: Leipäkorin muotoinen tyttö Iira Halttunen: Ystäväni
Hanna-Kaisa Tiainen: Treasureboy
Juho Keränen: Missä kasvaa minun leipäni
   
Teosta voi ostaa Teatterikorkeakoulun kirjastosta hintaan 26¤ / 20¤.
   

KESKEN, näyttelijänkoulutuksen rakentuminen opettajien kokemana
Uusi teos on kokoelma Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelman tämän hetkisten professorien ja lehtoreiden kirjoituksia omasta työstään. Kukin kirjoittaja on valinnut oman näkökulmansa ja tapansa pohtia opetustaan ja siihen liittyviä keskeisiä ajatuksia.
   
Teos on saatavilla vapaasti verkosta ja myynnissä Teatterikorkeakoulun kirjastossa hintaan 26¤ / 20¤.


Tohtorin opinnäyte, Johanna Lecklin: Voiko kameran edessä olla esiintymättä?

Kuvataiteen ja filosofian maisteri, kuvataiteilija Johanna Lecklin käsittelee kuvataiteen tohtorin opinnäytteessään osallistavaan taiteeseen sekä dokumentaarisen ja fiktiivisen väliseen rajankäyntiin liittyviä kysymyksiä.

Opinnäyte Helda-arkistossa Esitettyä aitoutta. Osallistavasta taiteesta ja sen etiikasta