17.05.2021

Toisissa tiloissa Susisafari. Kuva Paula Tella

Jyväskylän kesän esittävien taiteiden ohjelmistossa kohtaavat kaupunki ja luonto

Jyväskylän Kesän ympäristöteemaisessa ohjelmistossa kuullaan musiikkia tangosta avantgardeen, kokeillaan millaista on olla susi ja nähdään ikimetsä keskellä kaupunkia

Jyväskylän Kesää vietetään 7.–13.7.2021 Jo 66. kertaa järjestettävän monitaidefestivaalin teema on tänä vuonna ympäristö. Festivaalin ohjelmassa ympäristöön syvennytään paitsi taiteen, myös tieteen keinoin. Jyväskylän Kesän ohjelmistojulkaisujen joukossa on musiikkia, esittäviä taiteita, elokuvia, puheohjelmaa sekä paljon pääsymaksutonta ohjelmaa.

Poikkeuksellisesta ajasta huolimatta Jyväskylän Kesän ohjelmisto toteutuu laajana ja monipuolisena.
– Vuosi sitten maailma pysähtyi, ja meidänkin tapahtumamme muutti muotoaan. Nyt jatkamme siitä, mihin jäimme, mutta samaan aikaan olemme käyneet läpi suuren uudistumisen. Tämän vuoden ohjelmistomme on sekä taiteellisesti huikea että teemasisältöjen kautta poikkeuksellisen merkittävä, kuvailee festivaalin toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Esittävien taiteiden ohjelmistossa kohtaavat kaupunki ja luonto

Jyväskylän Kesän esittävän taiteen ohjelmisto vie matkalle paitsi villiin luontoon myös ihmisen sisäisiin maailmoihin. Tanssitaiteilija Veli Lehtovaaran teos I K I | METSÄ törmäyttää kaupunkiympäristön ikivanhojen, luonnontilaisten aarniometsien kanssa. Lehtovaaran työryhmä tuo koreografiaa ja kuunnelmaa yhdistävän teoksen keskelle Forum-kauppakeskusta ja kutsuu katsojan pohtimaan, mitä luonnon monimuotoisuus meille ihmisinä tarkoittaa.

Kaupunkitila ja luonto kohtaavat myös Toisissa tiloissa -kollektiivin Susisafari-teoksessa. Kollektiivi pyrkii teoksissaan kosketuksiin ihmiselle vieraiden olemis- ja kokemusmuotojen kanssa. Yöllisessä, osallistavassa vaellusesityksessä osallistujat kohtaavat kaupungin villin, sosiaalisen pedon näkökulmasta – osana susilaumaa. Millaista on olla villi?

Adastra-teatterin Mental Expo -teoksessa katsotaan sisäänpäin: ihmismieltä, traumaa ja mielenterveyttä tutkitaan tanssin, akrobatian, liikeilmaisun ja sanattoman näyttelijäntyön keinoja käyttäen. Mental Expo on valittu elokuussa Monacossa järjestettävän Mondial du Théatre -festivaalin ohjelmistoon Suomen edustajana.

Lue lisää ja tutustu koko ohjelmistoon Jyväskylän Kesän verkkosivuilla

Kuva: Toisissa tiloissa Susisafari. Kuva Paula Tella