06.05.2021

Kannanotto 6.5.2021

Korona kaataa harrastajateattereita ja vie töitä lähes 1500 ammattilaisilta

Suomen Harrastajateatteriliitto ry (SHT), Työväen Näyttämöiden liitto ry (TNL) ja Finlands Svenska Ungdomsförbund rf (FSU) arvioivat huhtikuussa 2021 tehtyjen jäsenkyselyiden pohjalta harrastajateattereiden menettävän tänä vuonna lipputulojaan vähintään 4,7 miljoonaa euroa koronaviruspandemian vuoksi. Menetys heijastuu suoraan teattereiden toimintaan ja kykyyn työllistää teatterialan ammattilaisia.

Vuonna 2019 harrastajateatterit palkkasivat 1480 teatterialan ammattilaista. Teatteriammattilaisia palkattiin työskentelemään yhteensä 3,8 miljoonalla eurolla. Vuoden 2020 aikana summa putosi puoleen eli 1,7 miljoonaan euroon. Vuonna 2021 pudotus on huomattavasti tätäkin suurempi.

Jäsenkyselystä ilmenee, että harrastajateatterit ovat teatterialalla suuri työllistäjä, joka ei saa yhteiskunnallista tukea. Mikäli harrastajateatterit eivät saa koronakompensaatioina taloudellista tukea toimintansa jatkumisen turvaamiseksi, myös freelancekentälle koituu miljoonien eurojen menetyksiä. Harrastaja- ja ammattiteatterikenttä kulkevat käsi kädessä, molemmat tarvitsevat tukea selviytyäkseen.

Harrastajateatterit kautta maan tarjoavat mahdollisuuden päästä teatterin pariin kaiken ikäisille. Niiden skaala on laaja, ja siihen sisältyy muun muassa taiteellisia, sosiaalisia, terapeuttisia ja yhteisöllisiä ulottuvuuksia. Harrastajateatterilla on erityistä merkitystä myös alueiden kehittämisessä ja alueellisen tasapainon saavuttamisessa. Teatterin harrastamiseen vuonna 2019 osallistui noin 21 000 aktiivista toimijaa.

Suomessa on tällä hetkellä enemmän korkeasti koulutettuja teatteritaiteen ammattilaisia kuin koskaan. Heidän työllistäjänään harrastajateatterikenttä on merkittävä. Tätä toimintaa ei toteuteta vain vapaaehtoispohjalta, ala on myös teatteriammattilaisten, kuten ohjaajien ja lavastajien, tärkeä työllistäjä. Jos harrastajateatterit jäävät ilman valtion tukia, vaikutukset ulottuvat näkyvästi myös teatterialan ammattilaisiin.

Harrastajateatterit eivät ole saaneet koronatukea tähän mennessä lainkaan ja ovat suurissa vaikeuksissa. Harrastajateatterikenttä tarvitsee kiireellisesti tukitoimenpiteitä.

Jäsenkyselyiden tulosten ja kentällä käytyjen keskustelujen valossa me allekirjoittaneet tunnemme suurta huolta suomalaisen harrastajateatterin tilasta ja kehityksestä.

Sanna Saarela, toiminnanjohtaja, Suomen Harrastajateatteriliitto

Annukka Ruuskanen, toiminnanjohtaja, Työväen Näyttämöiden liitto

Sebastian Gripenberg, toiminnanjohtaja, Finlands Svenska Ungdomsförbund

Kannanotto Työväen Näyttämöiden liiton sivulla
 

Sinua voisi kiinnostaa

Uutiset Kannanotot