26.08.2021

Listening. Photo: Pirje Mykkänen

Kehon taajuudella 

Kuunteleminen-esitys saa kansainvälisen yleisön Performing HEL -katselmuksessa Helsingissä ja Homo Novus -festivaalilla Riiassa. 
 
Esitystaiteen Seuran esitys Kuunteleminen (Listening) palaa Kiasma-teatterin kantaesitysjakson jälkeen näyttämölle kansainvälisessä esittävän taiteen ammattilaistapahtumassa Performing HELissä syyskuun alussa Helsingissä ja heti sen jälkeen Homo Novus -festivaalilla 11.-12.9.2021. Kuunteleminen on viittomakielinen, näyttelijä Silva Belghiti käyttää omaa ensikieltään antaen sen virrata tanssiliikkeiksi ja toisinpäin, koreografioista takaisin viittomiin.  
 
Esityksen ohjaaja Joel Teixeira Neves on aiemmin tutkinut näkemiseen ja katsomiseen liittyviä aggressioita ja on Kuuntelemista varten perehtynyt kuuloaistiin osana kommunikaatiotamme. Neves puhuu aiemmin antamassaan haastattelussa tämän moniaistisen teoksen taustoista näin: 
 
Viestinnässämme on perusongelmia, jotka johtavat lisääntyviin sosioekonomisiin eroihin, aggressiiviseen poliittiseen retoriikkaan ja siirtymiseen kohti populismia ja oikeistolaisia ideologioita. Tällä hetkellä tavoitteeni on luoda esityksiä, joissa on yksinkertaisesti tilaa ja aikaa olla. Missä kenenkään ei tarvitse kilpailla paikastaan.
 
Esityksessä käytetään voimakkaita ääniä sellaisella taajuudella, joita värähtelyä vastaanottava sisäkorva ei välttämättä kuule, mutta keho tuntee. Teoksen äänisuunnittelija on Johannes Vartola. Teos on tekstitetty englanniksi (käännös ohjaaja Nevesin) kansainvälisiin tarkoituksiin ja suomeksi kotimaan esityksiä varten. Kuunteleminen-teoksen lavastuksesta ja valoista vastannut Samuli Laine on Riiassa Homo Novus -festivaalin ohjelmistossa myös omalla sooloteoksellaan Nurture.
 
Kuuntelemisen voi nähdä myös Tampereen Työväen Teatterissa marraskuussa. 
 
 
TINFO / 25.8.2021
 
  

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Uutiset