08.05.2013

Kesäteattereissa vuosittain puoli miljoonaa katsojaa – nostalgia, suositut esiintyjät ja lastenkirjahahmot kiinnostavat tekijöitä ja yleisöä


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) listaa vuosittain kesäteatterien ensi-illat verkkosivuillensa. Kesälle 2013 on tähän mennessä tiedossa olevia kesäteatteriesityksiä 262, mutta luku tullee vähän nousemaan, kun viimeisetkin ohjelmistotiedot julkaistaan. Lukumäärä on samaa tasoa kuin viime vuosina on ollut (2012: 286; 2011: 280). Kesäteatterien ensimmäiset ensi-illat ovat toukokuussa ja viimeiset vielä elokuussa. Esityspaikkakuntia on koko maassa, etelän saaristoista aina Napapiirille saakka.

TINFO kartoitti myös kahden edellisen vuoden kesäteatteriesitysten kävijämääriä. Kyselyyn saatiin vastaukset kolmasosalta kesäteatteria esittävistä tahoista, katsojia oli kesällä 2011: 267 200 (73 teatteria vastasi) ja kesällä 2012: 287 000 (82 teatteria). Tämän otannan pohjalta voi arvioida, että suomalaissa kesäteattereissa käy joka kesä reilut puoli miljoonaa ihmistä. Kyselyyn saatujen vastausten pohjalta ei saada vahvistusta sille ajatukselle, että sadekesä 2012 olisi erityisesti verottanut katsojamäärä kesäteattereissa. Vaihtelua synnyttävät pikemminkin ohjelmistovalinnat.

Kesäteatteria esittäviä tahoja on yhteensä noin 400, ja näistä lähes 300 valmistaa vuosittain esityksen. Suurin osa kesäesityksistä syntyy harrastajavoimin, ammattivetoisia on vain 28. Ammattiesiintyjiä, näyttelijöitä ja estraditaiteilijoita on mukana useimpien kesäteatteriesitysten vetonauloina.

Kesäteatterit toimivat myös perheteatterina ja sukupolvien ylittäjänä. Lastenkirjojen tai klassikkosatujen kestosankarit voi löytää kesäteattereiden näyttämöiltä. Kesällä 2013 on 36 lapsille ja sitä kautta koko perheelle suunnattuja esitystä.
 

Millainen ohjelmisto vetää kesäteatteriin?

Kesäteatterissa tuttuus, turvallisuus ja kotimaisuus ovat valttia. Kesäteatterit keräävät myös sellaisia katsojia, jotka eivät muuten käy teatterissa. Näytelmän tunnettuus, sen tuttu aihepiiri sekä kotimaiset teatteritähdet ja artistit näytelmien pääosissa takaavat kesäteatterin suosion.

Kesäteatteri on nostalgian ja musiikin kultamaa. Kotimaisten viihdeartistien elämäntarinoihin ja heidän musiikkinsa voimaan luottaa moni teatteri: Reino Helismaa, Tapio Rautavaara, Juha Vainio, Rauli Badding-Somerjoki, Irwin Goodman ja manserock ovat kestosuosikkeja. Nyt myös Topi Sorsakosken elämään ja musiikkiin on tehty esitys.

Tuttuus elokuvista tai televisiosarjoista on myös yksi onnistuneen kesäteatterin resepti. Kulkurin valssi, Kaikenlaisia vieraita, Aatamin puvussa ja vähän Eevankin, Kaunis Veera ja Rovaniemen markkinoilla, Me tulemme taas ovat esityksiä, jotka on tehty uskoen vanhan elokuvan nosteeseen. Markku Pölösen Onnenmaan, Paasilinna-Jarvan Jäniksen vuoden ja Jarvan Mies, joka ei osannut sanoa ei ja Ulvovan myllärin näyttämödramatisointien suosio selittyy niiden lämpimällä huumorilla ja elämänmyönteisyydellä. Hardwickin Tankki täyteen – yksi suosituimpia tv-sarjoja – on usean kesäteatterin ohjelmistossa vuodesta toiseen. Nyt ohjelmistossa on myös televisiosta tuttu komedia Heikki Luoman Matkalaukkukostaja.  Arto Paasilinnan sarjaan suosiossa ovat kapuamassa tämän nuorempi kollega Tuomas Kyrö, jonka teoksista Kerjäläinen ja jänis ja Miniä nähdään dramatisoinnit.
 
Kesäteattereiden suosikkinäytelmiksi voivat nousta myös ne, jotka kevyellä kädellä käsittelevät ajankohtaisia, kipeitäkin kysymyksiä, joita ihmiset pohdiskelevat. Kesäteatterissa on kyse tunnekokemuksista ja huumorista. Millaista on tuoreelle venäläisvaimolle yrittää löytää paikkaansa suomalaisyhteisössä (Onni Pietarissa), miten onnistuu Primitive Course Centerin personal manager (Into piukassa) elämässään ja miten selviytyy poikamies pakkoraostaan. Miten käy kunnan ja sen pientilallisten, kun venäläinen suursijoittaja haluaa ostaa maata (Tuhannen riemun rysä), mitä käy työttömälle kirvesmiehelle, joka huomaa joutuneensa presidenttiehdokkaaksi (Ehdokas)?

Lastenesityksistä suosituin aihe on Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan kirjoihin perustuva Risto Räppääjä (neljä eri tuotantoa), mutta myös Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär (kolme) tai Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntä kiinnostavat kesäteatteriesitysten tekijöitä.
 
Kuriositeetti on Teatteri Siperian ja Hämeenlinnan kesäteatterin yhteistyössä tekemä esitys Satoi tai paistoi – Tiedän mitä teit viime kesäteatterissa. Se käy pikakelauksena lävitse kesäteattereiden suosikkiohjelmistoa: kahdessa tunnissa 30 suomalaista kesäteatteriesitystä.

Lähde: Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)