10.04.2014

Kesäteatterissa miljoonayleisö – juurevalle teatterille ja perhe-esityksille kysyntää Suomen suvessa

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) listaa vuosittain kesäteatterien ensi-illat verkkosivuillensa. Kesälle 2014 on tähän mennessä tiedossa olevia kesäteatteriesityksiä 280, mutta luku tullee vielä nousemaan, kun teatterit julkaisevat viimeisetkin ohjelmistotietonsa. Esitysten lukumäärä tulee olemaan samaa tasoa kuin viime vuosina on ollut (2013: 283; 2012: 286; 2011: 280).

Kesäteatterien ensimmäiset ensi-illat ovat pian vapun jälkeen ja viimeinen jopa elokuun lopussa. Suosituin kuukausi kesäteatteriensi-illalle on kesäkuu. Esityspaikkakuntia on koko maassa, etelän saaristosta aina Napapiirille saakka. Myös suurissa kaupungeissa voi katsoa kesällä ulkoilmateatteria.

TINFO on kartoittanut myös edellisvuosien kesäteatteriesitysten kävijämääriä. Tuorein kysely koskee viime kesää eli vuotta 2013. Kyselyyn saatiin vastaukset yli puolesta (52 %) kesäteatteriesityksiä. Katsojia oli vastanneiden teattereiden esityksissä yhteensä 632 306. Tämän otannan pohjalta voi arvioida, että suomalaisissa kesäteattereissa käy 1,1 miljoonaa ihmistä. Mediaania esityskerroista ja yhden näytöksen katsojamäärästä on käytetty arvion pohjana.

Suurin yksittäisen esityksen saama kävijämäärä kesällä 2013 oli 33 378 katsojaa Kuuma kesä ’85 Pyynikin kesäteatterissa, ja keskimääräinen katsojamäärä yhtä esitystä kohden koko kesän aikana oli 254. Yhtä tiettyä kipaletta teatterit esittävät 1-59 kertaa kesän aikana, Risto Räppääjä pyöri Tampereen Komediateatterissa 59 näytännön verran. Suurimman katsojamäärän eli 805 ihmistä yhtä iltaa kohti keskimäärin keräsi suomussalmelaisen Teatteri Retikan esitys Rikas-rakas-köyhä-varas, jota esitettiin vain 13 kertaa, mutta sen ehti katsoa 10 469 ihmistä.

Kesäteatteria esittäviä tahoja on arviolta noin 400, ja näistä lähes 300 valmistaa vuosittain esityksen. Suurin osa kesäesityksistä syntyy harrastajavoimin, ammattivetoisia teattereita on vain 20. Ammattiesiintyjiä ja tunnettuja estraditaiteilijoita on mukana monissa kesäteatteriesityksissä vetonauloina.

Kesäteatteriohjelmistoja eri paikkakunnille synnytetään entistä monipuolisemmin keinoin. Paikallisten harrastajateatterien ja näytelmäkerhojen valmistama esitys saattaa vierailla kotipaikkakuntansa ulkopuolellakin ja toisaalta paikallinen kesäteatteri saattaa tilata vierailuohjelmistoa ammattitekijöiltä ja ohjelmatoimistoilta, jolloin paikkakuntakohtainen kesäteatteritarjonta lisääntyy.


Ohjelmistovalinnat ratkaisevat: perheteatteri, paikallisuus ja juurevat ihmishahmot suosittuja

Vuosittaista kävijämäärien vaihtelua ei voi selittää esimerkiksi säätekijöillä, vaan ennen kaikkea ohjelmistovalinnoilla. Koko perheelle tarkoitetut esitykset vetävät väkeä, tällaisia esityksiä tulevanakin kesänä on 30. Lastenkirjoista tehdyt dramatisoinnit ovat innostaneet tekemään kesäteatteria: Timo Parvelan Ella, Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä, ja vaikkapa Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär tai Peppi Pitkätossu vilistävät kesä-Suomen teatterilavoilla.

Kesällä suosittua on myös musiikkipitoinen teatteri, esimerkeistä käyvät Olavi-musikaali Lappeenrannassa tai Imatran Aikuinen nainen -rakkausmusikaalikomedia. Lisäksi moni kesäteatteri saa katsomon täyteen paikallistarinaan perustuvalla näytelmällä. Paikallinen näytelmä toimii yhteisön identiteettiä vahvistavana ja luo yhteenkuuluvuuden kokemuksia. Esimerkkejä paikallishistoriasta ammentavista kesäteatteriesityksistä tulevalta kesältä ovat Himolan teatterin näytelmä Suurkulo ja Kustaa, joka kertoo tuhoisasta tulipalosta vuonna 1914 Yläneellä ja Pöytyällä tai Teatteri Roudan Luannikas Rauman historia, joka farssin tahdissa matkaa läpi kaupungin historian tai ilomantsilaisen Möhkön kesäteatterin Mottimestari, joka kertoo ovelasta sotasankarista, kenraalimajuri Raappanasta taisteluissa Neuvostoliittoa vastaan kesällä 1944.

Huomattavan ryhmän kesäteatterin päähenkilöinä muodostavat originellit kylähulluhahmot. Aapelin Siunattu hulluus on kesän 2014 eniten esitetty teksti. Rummukaisten veljesten matka hullujen huoneelle ei ole ainoa viisauden ja hulluuden rajankäyntiä esittävistä näytelmistä. Maiju Lassilan Liika viisaassa rymistelee hullujen kansanliike, ja omalla tavallaan outo on Arto Paasilinnan Ulvovan myllärin Gunnar Huttunen, joka valvottaa kyläläisiä ulvomalla yökaudet. Oman tiensä tallaajia ovat Kotalan perheen jäsenet Sirkku Peltolan Suomen hevosessa, Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajasta nyt puhumattakaan. Kapinoidaanko kesäteattereissa normitettua ihmiskuvaa ja tehokkuusajattelua vastaan?

 
***


TINFO teki kyselyn yhteistyössä Suomen Harrastajateatteriliiton (SHTL), Työväen Näyttämöiden Liiton (TNL) ja Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) alueellisten toimipisteiden kanssa.

Tarkastele kesäteatterien ensi-iltalistaa TINFO-verkkosivuilla:
www.tinfo.fi/kesateatteri

Listan perusnäkymä on aikajärjestys, mutta voit järjestää esitykset esimerkiksi teatterin nimen mukaan aakkosiin tai paikkakunnittain. Myös maakuntavertailu onnistuu.


Kyselyn tulokset vuoden 2013 katsojamääristä:
documents/kesateatteritilastot_2013_1004141434.pdf

Samanlainen taulukko vuosista 2011 ja 2012:
documents/kesateatteritilastot_2011_2012_vuosittain_1004141423.pdf


Tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, 09 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi

Yksittäisiä kesäteattereita koskevat tiedustelut suoraan teattereilta tai liitoilta:
SHTL / toimisto 010 281 6060
TNL / järjestösihteeri Mikko Väänänen 09 2511 2170