04.03.2021

Diversity of Identities in Art

Keskustelu - Identiteetin moninaisuus taiteessa

Performanssin kuukausi esittää: Keskustelu - Identiteetin moninaisuus taiteessa
Vetäjä: Teemu Mäki
Keskustelijat: Timo Tähkänen, Vili von Nissinen, Paula Tella

Identiteetin moninaisuus taiteessa -keskustelu järjestetään maanantaina 8.3.2021 klo 17-19. Yleisö voi seurata online-tilaisuutta ja osallistua keskusteluun Zoom-palvelussa. Keskustelu käydään suomeksi. Ennakkoilmoittautuminen tilaisuuteen 7.3. mennessä TÄSTÄ LINKISTÄ.

Taiteilijaa pidetään olentona, joka aistii ympäristöään muita herkemmin. Taiteen tekeminen altistaa aistien terävöitymiselle ja edellyttää itsetutkiskelua. Ympäristöt, ajatukset ja kokemukset suodattuvat minuuden kautta taiteeksi. Prosessi muuttaa jotain taiteilijassa. Miten ja mistä aineksista, lähteistä taiteilijan muuttuvat identiteetit rakentuvat? Yhteiskunnalliset ja muut olosuhteiden muutokset voivat heittää ja vaatia taiteilijaa merkittäviin hyppyihin tai sukelluksiin. Vaatia uusiutuvia taitoja, sopeutumista tai taistelua minimielintason saavuttamiseksi.

”Identiteetin moninaisuus taiteessa” -keskusteluun osallistuu neljä kuva- ja esitystaiteilijaa. Kuvataiteen tohtori, taiteilija Teemu Mäki toimii keskustelun vetäjänä. Hän on tutkinut  mm.  sukupuolirooleja kulttuurin tuotteena. Mäen tutkimuksen kohteena on kulttuurinen, sosiaalinen, poliittinen ja filosofinen taistelu identiteeteteistä ja voimaantumisesta. Keskustelun muut osallistujat ovat Timo Tähkänen, Vili von Nissinen ja Paula Tella.

”Ajattelen että identiteetti on jatkuvassa muutoksessa ja suhteessa ympäristöön.Tämän muutoksen seuraamatta jättäminen tukahduttaa elämän ja sen moninaisuuden. Lähestyn identiteettiä mahdollisuutena tutkimiselle, leikille, kommunikoinnille, vaikutttumiselle, ymmärtämiselle ja sitä kautta uuden löytämiselle.”
Paula Tella

”Syksyllä 2019 istuin Tampereella Kulttuuritalo Laikkun portailla tuhkimoksi pukeutuneena ja kerroin yleisölle kuukautiskateudesta ja siitä, etten tiedä kuka minä olen ulkoapäin tulevien lokerointiyritysten keskellä.”
Timo Tähkänen

”Hyeenuus on toiseutta, toisena olemista. Elämistä katseen alla. Elää eksotisoituna ja fetisoituna. Hyeenuus on välitiloissa elämistä ja olemista vain päivänlaskun jälkeen hämärässä. Hyeenuus ei ole vain sitä mitä tahdomme olla, vaan sitä mitä toiset meistä tekevät. Hyeenuus on hetkiä, joissa meitä raiskataan oletuksilla ja vaatimuksilla olla jotain. Silti emme ole sitä tarpeeksi tai olemme liikaa. Hyeenuus on sitä, että meitä kutsutaan nimillä, jotka eivät ole omiamme.”
Vili von Nissinen

Performanssin kuukausi on taiteilijajärjestö MUU ry:n ja yhteistyökumppaneiden järjestämä performanssiin ja esitystaiteeseen keskittyvä jakso maaliskuussa 2021. Tapahtumapaikkana on MUUn uusi, tammikuussa avattu MUU Helsinki nykytaidekeskus Kaapelitehtaalla, ja ohjelmaa toteutetaan myös verkossa. Performanssin kuukauden ohjelman koordinaattorit ovat Helinä Hukkataival, Kikka Rytkönen ja Timo Soppela.

Kuukauden ohjelman aloittavan ”Identiteetin moninaisuus taiteessa” –keskustelun jälkeen vuorossa on 10.3. avautuva ”Peilissä – valokuvaperformanssi” –näyttely MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa. Näyttely on mukana teoksia 50 taiteilijalta 15 eri maasta.

Lue lisää MUU ry:n verkkosivulta