17.03.2021

Keskustelutilaisuus: Monikielisyys teatterissa

Miten se toteutetaan? Ja millainen mahdollisuus se on teatterin tekijöille ja yleisölle?

Viimeisten kymmenen vuoden ajan Suomessa on rahoitettu ja tutkittu hankkeita, joissa monikielisyydellä on pyritty luomaan inklusiivisempaa yhteiskuntaa. Tämän seurauksena sellaisten esitysten lukumäärä kasvoi, joissa tuotiin monikielistä tarinankerrontaa näyttämölle, mikä oli tervetullut muutos, sillä yhteiskunta muuttuu nopeasti ja Suomessa puhuttujen kielten määrä on jo noin 160. Näitä lukuisia kieliä kuullaan kuitenkin edelleen harvoin suomalaisissa teattereissa. Kuinka monikielinen tarinankerronta ja draama löytävät tiensä teatterin lavoille? Ilman, että niitä pidettäisiin vaarana suomen kielelle? Voivatko muut kielet suomen ja ruotsin lisäksi osallistua narratiivin monipuolistamiseen lavalla? 

Kuka tekee monikielistä teatteria, kenen tarinoita kerrotaan ja keitä niillä tavoitetaan?

Keskustelussa pohditaan muun muassa näitä kysymyksiä yhdessä Vanja Hamidi Isacssonin, Johannes Kirstenin ja Mohamed Moe Mustafan kanssa. Keskustelua moderoi David Kozma. Keskustelemme muun muassa siitä, miten he käyttävät monikielisyyttä työssään ja kuinka meidän on mukautettava näyttämön kieli yhteiskunnan nopeisiin muutoksiin tuomalla diversiteettiä sekä lavalle että yleisöön.

Keskustelun pääkieli on englanti. Englanninkieliset sisällöt tulkataan suomenkieliselle viittomakielelle. Yleisö voi esittää kysymyksiä chatissa myös muilla kielillä.

Käytämme Zoomia. Ilmoittautuminen tästä linkistä. Vastausviestissä saat linkin verkkotapaamiseen.

18.3.2021 klo 18:00-19:30

Keskustelu on osa Satakielikuukauden ohjelmistoa. Satakielikuukausi juhlii äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta kuukauden ajan, alkaen kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2. ja päättyen maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Goethe-Institut Finlandin ja New Theatre Helsingin kanssa.

Lue lisää Goethe-Institut Finlandin verkkosivulta

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat Ilmoitukset